Show simple item record

Mpembe effect - reality or fiction? (Hysteresis by water freezing).
dc.contributor.advisorObdržálek, Jan
dc.creatorBöhm, Pavel
dc.date.accessioned2017-03-30T16:30:36Z
dc.date.available2017-03-30T16:30:36Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/7552
dc.description.abstractCílem této práce bylo teoreticky i experimentálně prozkoumat reálnost tzv.Mpembova jevu, při němž původně teplejší voda zmrzne dříve než voda původně chladnější. Pojednává o něm množství teoretických i experimentálních prací, na jejichž základě byl vytvořen a diskutován seznam okolností, které by mohly Mpembův jev podpořit. Některé z nich byly experimentálně ověřovány. Experimenty byly prováděny jednak s malými množstvími destilované vody (do 1 ml) v laboratoři, jednak v "kuchyňských podmínkáchy s vodou z vodovodu (v množstvích okolo 200 ml) v obyčejné mrazničce. Určování okamžiků úplného zmrznutí vody bylo prováděno sledováním inexních bodů na teplotních křivkách. V protikladu k Mpembově jevu a v souladu s obvyklým názorem zmrzla studená voda zpravidla dříve než voda původně teplejší. Mpembův jev byl potvrzen nejvýrazněji v situaci, kdy se mohla nádoba s horkou vodou protavit do ledového podkladu. Ostatní sledované vlivy byly málo výrazné nebo neprůkazné.cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of this thesis was to review theoretically and experimentally so-called Mpemba eect, where the initially hot water freezes sooner than the initially cold one. Based upon already published theoretical and experimental works, a list of circumstances possibly supporting this phenomenon was created and discussed. Some situations were veried experimentally. These experiments were carried out partly in laboratory using small amounts of distilled water (less than 1 ml), partly in "kitchen conditions" using the tap water (about 200 ml) and a commercial home refrigerator. The time of freezing dened by freezing of the entire body of water was measured using the inection points of cooling curves. Unlikely to the Mpemba eect (and likely to the usual expectations), usually the sample of cold water freezes sooner than the hot one. The Mpemba eect occured rarely, mostly when the cooler was covered by the layer of the snow and the hot vessel could melt through it to reach better thermal contact than the cold vessel. Other observed cases were mostly inconclusive.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.titleMpembův jev - skutečnost nebo fikce? (Vliv historie na mrznutí vody)cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2006
dcterms.dateAccepted2006-09-20
dc.description.departmentÚstav teoretické fyzikycs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Theoretical Physicsen_US
dc.description.facultyFaculty of Mathematics and Physicsen_US
dc.description.facultyMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
dc.identifier.repId40771
dc.title.translatedMpembe effect - reality or fiction? (Hysteresis by water freezing).en_US
dc.contributor.refereeRotter, Miloš
dc.identifier.aleph000848258
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineUčitelství fyziky v kombinaci s matematikou pro SŠen_US
thesis.degree.disciplineUčitelství fyziky v kombinaci s matematikou pro SŠcs_CZ
thesis.degree.programPhysicsen_US
thesis.degree.programFyzikacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csMatematicko-fyzikální fakulta::Ústav teoretické fyzikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Mathematics and Physics::Institute of Theoretical Physicsen_US
uk.faculty-name.csMatematicko-fyzikální fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Mathematics and Physicsen_US
uk.faculty-abbr.csMFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství fyziky v kombinaci s matematikou pro SŠcs_CZ
uk.degree-discipline.enUčitelství fyziky v kombinaci s matematikou pro SŠen_US
uk.degree-program.csFyzikacs_CZ
uk.degree-program.enPhysicsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csCílem této práce bylo teoreticky i experimentálně prozkoumat reálnost tzv.Mpembova jevu, při němž původně teplejší voda zmrzne dříve než voda původně chladnější. Pojednává o něm množství teoretických i experimentálních prací, na jejichž základě byl vytvořen a diskutován seznam okolností, které by mohly Mpembův jev podpořit. Některé z nich byly experimentálně ověřovány. Experimenty byly prováděny jednak s malými množstvími destilované vody (do 1 ml) v laboratoři, jednak v "kuchyňských podmínkáchy s vodou z vodovodu (v množstvích okolo 200 ml) v obyčejné mrazničce. Určování okamžiků úplného zmrznutí vody bylo prováděno sledováním inexních bodů na teplotních křivkách. V protikladu k Mpembově jevu a v souladu s obvyklým názorem zmrzla studená voda zpravidla dříve než voda původně teplejší. Mpembův jev byl potvrzen nejvýrazněji v situaci, kdy se mohla nádoba s horkou vodou protavit do ledového podkladu. Ostatní sledované vlivy byly málo výrazné nebo neprůkazné.cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this thesis was to review theoretically and experimentally so-called Mpemba eect, where the initially hot water freezes sooner than the initially cold one. Based upon already published theoretical and experimental works, a list of circumstances possibly supporting this phenomenon was created and discussed. Some situations were veried experimentally. These experiments were carried out partly in laboratory using small amounts of distilled water (less than 1 ml), partly in "kitchen conditions" using the tap water (about 200 ml) and a commercial home refrigerator. The time of freezing dened by freezing of the entire body of water was measured using the inection points of cooling curves. Unlikely to the Mpemba eect (and likely to the usual expectations), usually the sample of cold water freezes sooner than the hot one. The Mpemba eect occured rarely, mostly when the cooler was covered by the layer of the snow and the hot vessel could melt through it to reach better thermal contact than the cold vessel. Other observed cases were mostly inconclusive.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakulta, Ústav teoretické fyzikycs_CZ
dc.identifier.lisID990008482580106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV