Zobrazit minimální záznam

Cocoa Trade in Colonial Spanish America
dc.contributor.advisorBinková, Simona
dc.creatorPekařová, Jana
dc.date.accessioned2017-05-27T07:04:58Z
dc.date.available2017-05-27T07:04:58Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/68551
dc.description.abstractDiplomová práce se věnuje obchodu s kakaem v koloniální Španělské Americe. Kakao je bezesporu jedním z produktů Nového světa, který ovládl Evropu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá předkolumbovským obdobím. Líčí pravděpodobný původ kakaa, jeho rozšíření a nastiňuje jeho význam u prvních pěstitelů. Vzhledem k dochovaným pramenům je významná část věnována Aztékům a důležitosti kakaa pro jejich kulturu. Další kapitola se zabývá událostmi spojenými s příchodem Španělů, jejich prvním setkáním s kakaem, počátky správy koloniálního obchodu a rozšířením kakaa v Evropě. Hlavními body třetí kapitoly jsou centra produkce a obchodu s kakaem v koloniálním období. Jednotlivé podkapitoly se zaměřují na obchod s kakaem ve Venezuele, Ekvádoru a Novém Španělsku. Důraz je přitom kladen nejen na vlastní obchod, ale i na další příbuzná témata. Čtvrtá kapitola stručně charakterizuje Bourbonské reformy a ukazuje jejich vliv na jednotlivá centra produkce v 18. a na počátku 19. století. V závěru jsou všechny poznatky shrnuty. Klíčová slova: Kakao, obchod, koloniální Španělská Amerika, koloniální správa, Španělsko, místokrálovství Nové Španělsko, místokrálovství Perucs_CZ
dc.description.abstractMy dissertation is focusing on the cocoa trade in colonial Spanish America. Cocoa is undoubtedly one of the New World products which has dominated Europe. The work is divided into four chapters. The first chapter focuses on pre-Columbus period. It describes the origin of cocoa bean, its spread and its significance to the first cultivators. Considerably big part of this chapter is dedicated to the importancy of cocoa bean for the Aztecs culture.The next chapter focuses on the arrival of Spanish colonists, their first experiences with cocoa bean, the beginning of the cocoa trade and its introduction and spread to Europe. The main points of the third chapter are the main areas of cocoa production and trading in the colonial period. Each part of this chapter focuses not only on the trade in Venezuela, Ecuador and New Spain but also on other related topics. The fourth chapter briefly describes Bourbon reforms and shows their influence on different areas of production in 18th and the beginning of 19th century. All findings are summarized at the final part. Keywords: Cocoa, trade, colonial Spanish America, Colonial administration, Spain, Viceroyalty of New Spain,Viceroyalty of Peruen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectKakaocs_CZ
dc.subjectobchodcs_CZ
dc.subjectkoloniální Španělská Amerikacs_CZ
dc.subjectkoloniální správacs_CZ
dc.subjectŠpanělskocs_CZ
dc.subjectmístokrálovství Nové Španělskocs_CZ
dc.subjectmístokrálovství Perucs_CZ
dc.subjectCocoaen_US
dc.subjecttradeen_US
dc.subjectcolonial Spanish Americaen_US
dc.subjectColonial administrationen_US
dc.subjectSpainen_US
dc.subjectViceroyalty of New Spain,Viceroyalty of Peruen_US
dc.titleObchod s kakaem v koloniální Španělské Americecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-11
dc.description.departmentCentre for Ibero-American Studiesen_US
dc.description.departmentStředisko ibero-amerických studiícs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId107305
dc.title.translatedCocoa Trade in Colonial Spanish Americaen_US
dc.contributor.refereeKřížová, Markéta
dc.identifier.aleph001852463
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineIberoamerikanistikacs_CZ
thesis.degree.disciplineLatin American and Iberian Studiesen_US
thesis.degree.programFilologiecs_CZ
thesis.degree.programPhilologyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Středisko ibero-amerických studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Centre for Ibero-American Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csIberoamerikanistikacs_CZ
uk.degree-discipline.enLatin American and Iberian Studiesen_US
uk.degree-program.csFilologiecs_CZ
uk.degree-program.enPhilologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csDiplomová práce se věnuje obchodu s kakaem v koloniální Španělské Americe. Kakao je bezesporu jedním z produktů Nového světa, který ovládl Evropu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá předkolumbovským obdobím. Líčí pravděpodobný původ kakaa, jeho rozšíření a nastiňuje jeho význam u prvních pěstitelů. Vzhledem k dochovaným pramenům je významná část věnována Aztékům a důležitosti kakaa pro jejich kulturu. Další kapitola se zabývá událostmi spojenými s příchodem Španělů, jejich prvním setkáním s kakaem, počátky správy koloniálního obchodu a rozšířením kakaa v Evropě. Hlavními body třetí kapitoly jsou centra produkce a obchodu s kakaem v koloniálním období. Jednotlivé podkapitoly se zaměřují na obchod s kakaem ve Venezuele, Ekvádoru a Novém Španělsku. Důraz je přitom kladen nejen na vlastní obchod, ale i na další příbuzná témata. Čtvrtá kapitola stručně charakterizuje Bourbonské reformy a ukazuje jejich vliv na jednotlivá centra produkce v 18. a na počátku 19. století. V závěru jsou všechny poznatky shrnuty. Klíčová slova: Kakao, obchod, koloniální Španělská Amerika, koloniální správa, Španělsko, místokrálovství Nové Španělsko, místokrálovství Perucs_CZ
uk.abstract.enMy dissertation is focusing on the cocoa trade in colonial Spanish America. Cocoa is undoubtedly one of the New World products which has dominated Europe. The work is divided into four chapters. The first chapter focuses on pre-Columbus period. It describes the origin of cocoa bean, its spread and its significance to the first cultivators. Considerably big part of this chapter is dedicated to the importancy of cocoa bean for the Aztecs culture.The next chapter focuses on the arrival of Spanish colonists, their first experiences with cocoa bean, the beginning of the cocoa trade and its introduction and spread to Europe. The main points of the third chapter are the main areas of cocoa production and trading in the colonial period. Each part of this chapter focuses not only on the trade in Venezuela, Ecuador and New Spain but also on other related topics. The fourth chapter briefly describes Bourbon reforms and shows their influence on different areas of production in 18th and the beginning of 19th century. All findings are summarized at the final part. Keywords: Cocoa, trade, colonial Spanish America, Colonial administration, Spain, Viceroyalty of New Spain,Viceroyalty of Peruen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Středisko ibero-amerických studiícs_CZ
dc.identifier.lisID990018524630106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV