Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation
Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/63753Identifikátory
SIS: 137560
Kolekce
- Kvalifikační práce [18346]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Macek, Petr
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Ekonomie
Katedra / ústav / klinika
Institut ekonomických studií
Datum obhajoby
10. 9. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Alcohol, Beer, Brewing industry, The Czech Republic, Elasticity, Modelling, Price, Social costs, TaxKlíčová slova (anglicky)
Alcohol, Beer, Brewing industry, The Czech Republic, Elasticity, Modelling, Price, Social costs, TaxZuzana Lajksnerová, 2013/2014 Bachelor thesis: Social Costs and Benefits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation Abstrakt Tato práce se zabývá analýzou pivovarnictví v České republice, podrobně popisuje strukturu průmyslu včetně jeho nedávného vývoje a zkoumá sociální a ekonomický vliv pití piva na celou společnost. Cílem je empiricky odhadnout optimální úroveň zdanění piva, která by vyrovnávala společenské náklady a zisky plynoucí z jeho produkce. Za tímto účelem je použit model, který kromě vyrovnání těchto externality zohledňuje také rozvahy o fiskální politice, protože předpokládané zvýšení daní ovlivní i jiné oblasti vládní politiky jako jsou výdaje za zdravotnictví a daň z příjmu. Výsledky analýzy pro většinu souborů parametrů ukazují, že současná úroveň zdanění piva je pod svojí optimální úrovní a že fiskální složka významně ovlivňuje výslednou úroveň daně.
Zuzana Lajksnerová, 2013/2014 Social Costs and Benfits of Czech Beer Industry - Optimal Taxation Abstract This thesis analyzes the Czech brewing industry by describing its structure, recent development, and social and economic impacts on the society as a whole. The aim is to empirically estimate the optimal level of beer tax, which would balance both social costs and benefits of beer production. For this purpose, we use a model determined by both externality corrections and fiscal considerations as the tax increase is assumed to immediately change other governmental policies such as labor taxation or medical expenditures. The results of our analysis show that under most of the sets of parameters, the current tax rate on beer is under its optimal level and that the fiscal component has a significant impact on the optimal level of tax.