Show simple item record

Allergic diathesis - the effect of nutrition
dc.contributor.advisorJílek, Petr
dc.creatorKarbulová, Lucie
dc.date.accessioned2017-05-07T11:07:42Z
dc.date.available2017-05-07T11:07:42Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/43899
dc.description.abstractVÝCHOZÍ PODMÍNKY: V posledních letech je v populaci patrný nárůst alergických onemocnění. V souvislosti s tím byla popsána řada protektivních a rizikových faktorů, které mají vliv na rozvoj alergií. Vzhledem k rozsáhlosti této problematiky jsme se rozhodli věnovat tomuto tématu i v naší studii. Zaměřili jsme se na otázky týkající se výživy matky a dítěte. Cílem je porovnání vlivu některých vybraných faktorů mezi dvěma skupinami dětí (alergici a nealergici). METODY: Do českých škol jsme rozeslali celkem 2635 anonymních dotazníků. Zaměřili jsme se na děti ve věku 12 - 13 let (žáci sedmých tříd). Dotazníky vyplňovaly za děti jejich matky. Zpět se nám vrátilo 1672 vyplněných dotazníků. Podle alergických příznaků, návštěv u lékaře a eventuální terapie jsme děti rozdělili na alergiky a nealergiky. Poté jsme zkoumali vliv jednotlivých faktorů na rozvoj alergií u dětí. VÝSLEDKY: Jako rizikový statisticky významný faktor se jevila konzumace medu během těhotenství i kojení 2 - 5 x týdně. Mezi protektivní faktory jsme zařadili výlučné kojení po dobu alespoň 10 - 12 měsíců a občasnou konzumaci tvarohu během těhotenství, tyto faktory byly statisticky významné. Neprokázali jsme však žádný vliv konzumace vybraných potravin v dětství. U některých zkoumaných faktorů byl patrný jistý vliv, ale nejednalo se o...cs_CZ
dc.description.abstractBACKGROUND: In recent years we could see an apparent increasing number of allergic diseases in the population. In this context, it has been described a number of protective and risk factors that affect the development of allergy. With regarding to extent of this issue we decided to address the topic of allergies in our study. We focused on issues related to maternal and child nutrition. The aim is to compare the effect of some selected factors between groups of children (allergic and non-allergic children). METHODS: We sent a total of 2635 anonymous questionnaires to schools. We focused on children aged 12 - 13 years (seven grades students). Mothers filled the questionnaires in for their children. We returned 1672 completed questionnaires back. Children were divided on allergic and non-allergic by allergic symptoms, doctor visits and potential treatment. We investigated the influence of individual factors on the development of allergies among children. RESULTS: Statistically significant as a risk factor appeared to eat honey during pregnancy and breast-feeding twice or five times a week. Among the protective factors were included exclusive breastfeeding for at least 10 - 12 months and occasional eating of a curd during pregnancy, these factors were statistically significant. However, we did not...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleDispozice k alergiím - vliv výživycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-08
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId106439
dc.title.translatedAllergic diathesis - the effect of nutritionen_US
dc.contributor.refereeKrčmová, Irena
dc.identifier.aleph001472321
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csVÝCHOZÍ PODMÍNKY: V posledních letech je v populaci patrný nárůst alergických onemocnění. V souvislosti s tím byla popsána řada protektivních a rizikových faktorů, které mají vliv na rozvoj alergií. Vzhledem k rozsáhlosti této problematiky jsme se rozhodli věnovat tomuto tématu i v naší studii. Zaměřili jsme se na otázky týkající se výživy matky a dítěte. Cílem je porovnání vlivu některých vybraných faktorů mezi dvěma skupinami dětí (alergici a nealergici). METODY: Do českých škol jsme rozeslali celkem 2635 anonymních dotazníků. Zaměřili jsme se na děti ve věku 12 - 13 let (žáci sedmých tříd). Dotazníky vyplňovaly za děti jejich matky. Zpět se nám vrátilo 1672 vyplněných dotazníků. Podle alergických příznaků, návštěv u lékaře a eventuální terapie jsme děti rozdělili na alergiky a nealergiky. Poté jsme zkoumali vliv jednotlivých faktorů na rozvoj alergií u dětí. VÝSLEDKY: Jako rizikový statisticky významný faktor se jevila konzumace medu během těhotenství i kojení 2 - 5 x týdně. Mezi protektivní faktory jsme zařadili výlučné kojení po dobu alespoň 10 - 12 měsíců a občasnou konzumaci tvarohu během těhotenství, tyto faktory byly statisticky významné. Neprokázali jsme však žádný vliv konzumace vybraných potravin v dětství. U některých zkoumaných faktorů byl patrný jistý vliv, ale nejednalo se o...cs_CZ
uk.abstract.enBACKGROUND: In recent years we could see an apparent increasing number of allergic diseases in the population. In this context, it has been described a number of protective and risk factors that affect the development of allergy. With regarding to extent of this issue we decided to address the topic of allergies in our study. We focused on issues related to maternal and child nutrition. The aim is to compare the effect of some selected factors between groups of children (allergic and non-allergic children). METHODS: We sent a total of 2635 anonymous questionnaires to schools. We focused on children aged 12 - 13 years (seven grades students). Mothers filled the questionnaires in for their children. We returned 1672 completed questionnaires back. Children were divided on allergic and non-allergic by allergic symptoms, doctor visits and potential treatment. We investigated the influence of individual factors on the development of allergies among children. RESULTS: Statistically significant as a risk factor appeared to eat honey during pregnancy and breast-feeding twice or five times a week. Among the protective factors were included exclusive breastfeeding for at least 10 - 12 months and occasional eating of a curd during pregnancy, these factors were statistically significant. However, we did not...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990014723210106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV