Show simple item record

Allergic sensitisation and food allergy ( oral allergic syndrom)
dc.contributor.advisorKrčmová, Irena
dc.creatorKmoníčková, Michaela
dc.date.accessioned2017-05-07T08:03:18Z
dc.date.available2017-05-07T08:03:18Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/43153
dc.description.abstractKmoníčková M.: Alergická sensitizace a potravinnová alergie (orální alergický syndrom). Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských věd, Hradec Králové, 2012, 56 s. Potravinová alergie je jedním z nejrozšířenějších alergických onemocnění. V dospělé populaci je její nejčastější formou orální alergický syndrom, který vzniká na základě zkřížené reaktivity mezi pylovými alergeny a potravinovými alergeny rostlinného původu. Nyní označován jako pylově-potravinový syndrom. V rámci této diplomové práce bylo laboratorně vyšetřeno 40 pacientů na pozitivitu sIgE metodou ISAC. Výsledky měření byly hodnoceny ve vztahu k uváděným klinickým projevům s cílem stanovit vztah mezi pozitivitou sIgE a pravděpodobností výskytu klinických projevů. Nejčetnější byl výskyt klinických projevů po jablku u pacientů s pylovou alergií Bet v 1 a Aln g 1. Tento vztah mezi pozitivitou sIgE a pozitivními klinickými projevy je velice těsný a z pohledu diagnostiky přínosný. Ve vztahu mezi klinickými projevy po lískovém ořechu a pozitivitou sIgE je pravděpodobnost náhody již okolo 7% a v případě klinických projevů po broskvi je to více než 50%. V případě testování broskve jsme se setkali s množstvím falešně pozitivních výsledků, které vznikají na základě zkřížené reaktivity....cs_CZ
dc.description.abstractKmoníčková M.: Allergic sensitisation and food allergy (oral allergic syndrom). Charles University in Praque, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Biological and Medical Science, Hradec Králové 2012, 56 p. Food allergy is one of the most spread allergic diseases. Oral allergic syndrome is the most common form of food allergy occurred at adult population which stems from a cross- reactivity between pollen allergens and food allergens of vegetable origin. Nowadays it is known as pollen-food syndrome. There has been laboratory tested 40 patients positive for sIgE by ISAC as a part of this thesis. Results were evaluated in relation to clinical manifestations reported in order to establish a positive relationship between the sIgE and probability of occurrence of clinical manifestation. The most frequent incidence of clinical symptoms have been founded after eating apple in patients with pollen allergy Bet v 1 and Aln g 1. This positive relationship between sIgE and clinical positive manifestations are very tight and in terms if diagnostic benefit. The probability of chance of clinical manifestation at patients who were eating hazelnuts and positive sIgE is 7% and at patients who were eating peaches is the probability of chance of clinical manifestation more than 50%. In the case of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleAlergická senzitizace a potravinová alergie ( orální alergický syndrom)cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-08
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId103344
dc.title.translatedAllergic sensitisation and food allergy ( oral allergic syndrom)en_US
dc.contributor.refereeAndrýs, Ctirad
dc.identifier.aleph001472357
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csKmoníčková M.: Alergická sensitizace a potravinnová alergie (orální alergický syndrom). Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských věd, Hradec Králové, 2012, 56 s. Potravinová alergie je jedním z nejrozšířenějších alergických onemocnění. V dospělé populaci je její nejčastější formou orální alergický syndrom, který vzniká na základě zkřížené reaktivity mezi pylovými alergeny a potravinovými alergeny rostlinného původu. Nyní označován jako pylově-potravinový syndrom. V rámci této diplomové práce bylo laboratorně vyšetřeno 40 pacientů na pozitivitu sIgE metodou ISAC. Výsledky měření byly hodnoceny ve vztahu k uváděným klinickým projevům s cílem stanovit vztah mezi pozitivitou sIgE a pravděpodobností výskytu klinických projevů. Nejčetnější byl výskyt klinických projevů po jablku u pacientů s pylovou alergií Bet v 1 a Aln g 1. Tento vztah mezi pozitivitou sIgE a pozitivními klinickými projevy je velice těsný a z pohledu diagnostiky přínosný. Ve vztahu mezi klinickými projevy po lískovém ořechu a pozitivitou sIgE je pravděpodobnost náhody již okolo 7% a v případě klinických projevů po broskvi je to více než 50%. V případě testování broskve jsme se setkali s množstvím falešně pozitivních výsledků, které vznikají na základě zkřížené reaktivity....cs_CZ
uk.abstract.enKmoníčková M.: Allergic sensitisation and food allergy (oral allergic syndrom). Charles University in Praque, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Biological and Medical Science, Hradec Králové 2012, 56 p. Food allergy is one of the most spread allergic diseases. Oral allergic syndrome is the most common form of food allergy occurred at adult population which stems from a cross- reactivity between pollen allergens and food allergens of vegetable origin. Nowadays it is known as pollen-food syndrome. There has been laboratory tested 40 patients positive for sIgE by ISAC as a part of this thesis. Results were evaluated in relation to clinical manifestations reported in order to establish a positive relationship between the sIgE and probability of occurrence of clinical manifestation. The most frequent incidence of clinical symptoms have been founded after eating apple in patients with pollen allergy Bet v 1 and Aln g 1. This positive relationship between sIgE and clinical positive manifestations are very tight and in terms if diagnostic benefit. The probability of chance of clinical manifestation at patients who were eating hazelnuts and positive sIgE is 7% and at patients who were eating peaches is the probability of chance of clinical manifestation more than 50%. In the case of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990014723570106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV