Výživa ve stáří
Diet of elderly people
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/39491Identifikátory
SIS: 66841
Kolekce
- Kvalifikační práce [3173]
Autor
Vedoucí práce
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
Veřejné zdravotnictví
Katedra / ústav / klinika
Ústav hygieny
Datum obhajoby
15. 9. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Souhrn Bakalářská práce měla za úkol dotazníkovou metodou zjistit výživový stav seniorů v zařízení sociální péče. Práce se sestává z části teoretické, praktické a výzkumné. V teoretické části se zabývám problematikou stáří z jeho biologické a společenské stránky. Dále se zaměřuji na potřebu jednotlivých nutričních substrátů a na problematiku malnutrice ve stáří. Svoji pozornost jsem také zaměřila na otázku hydratace, která tvoří samostatnou kapitolu. V závěru teoretické části poukazuji, v několika bodech, na doporučení jak by měla strava seniorů vypadat. V praktické části jsem posoudila situaci na konkrétním pracovišti v nejmenovaném zařízení sociální péče pomocí MNA dotazníku, který obsahuje antropometrická měření, zhodnocení celkového stavu, stravovací návyky a dále cílené otázky přímo na klienta. V příloze této práce je MNA dotazník přiložen.
The aim of bachleor thesis was to find out by questionnaire way nutrition condition of elderly people in facility social services. The thesis consits of a theoretical, practical and research part. In theoretical part I deal with problems of ageing from biological and social essence. Furthermore I focus on need of essentials particular nutrition substratum and problem with malnutrition in older age. On the other side I focused on question about hydration that forms separate topic in my work. In conclusion I present nutritional recommendation for elderly people in several points. In practical part of my thesis I evaluated situation in concrete workplace in unnamed facility social services by MNA (Mini Nutritional Assessment) questionnaire that includes anthropometrical measure, evaluation of general status, diet habits and further targeted questions directly to client. MNA questionnaire is attached.