Show simple item record

Determination of Lactulose by capillary zone electrophoresis
Stanovení laktulosy pomocí kapilární elektroforézy
dc.contributor.advisorDoležal, Martin
dc.creatorHolcová, Kristýna
dc.date.accessioned2017-04-27T01:26:58Z
dc.date.available2017-04-27T01:26:58Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/33579
dc.description.abstractStanovení laktulosy pomocí kapilární elektroforézy Kristýna Holcová Pro analýzu cukr existuje mnoho metod. Kapilární elektroforéza (CE), vysokoú inná kapalinová chromatografie (HPLC), plynová chromatografie (GC), tenkovrstvá chromatografie (TLC) a dal í. Nej ast ji vyu ívanou metodou je HPLC, ale i dal í metody mají své nesporné výhody. Jednou z ji popsaných, kapilárn -elektroforetických metod je separace sacharid v alkalickém prost edí po komplexaci s m natými ionty s p ímou UV detekcí bez pot eby p edchozí derivatizace. Tato metoda byla zkou ena pro jednoduché cukry, disacharidy, n které aminokyseliny i anorganické kationty. V této práci jsem aplikovala vý e zmín nou metodu na problematiku stanovení osmotického laxancia laktulosy. Laktulosa je po chemické stránce disacharid a v komer n vyráb ných lé ivých p ípravcích se nachází ve form sirupu. Metoda byla p izp sobena p ístrojovému vybavení a specifikám testované látky. Byla prokázána specifita metody i správnost a stanoven korela ní faktor (0,9994). U vybraných vzork pak byla provedena kvalitativní i kvantitativní analýza.cs_CZ
dc.description.abstractDetermination of Lactulose by capillary zone electrophoresis Kristýna Holcová A lot of sugar analysis methods exist. Capillary Electophoresis (CE), High Performance Liquid Chromatography (HPLC), Gas Chromatogramy (GC), Thin-Layer Chromatography (TLC) etc. HPLC is the method which is most used, however other methods have also some advantage. One of the already described capillary electrophoresis methods is the carbohydrate separation in alkaline medium after chelatation with copper(II) ions with direct UV detection without need of previous derivatization. It has been tested for simple sugars, disaccharides, some amine-acids and inorganic cations. I applied capillary electrophoresis method mentioned above on questions of setting up osmotic laxancium lactulose. Lactulose is disaccharide from the chemistry point of view. It appears in molasses form in commercial medicaments. The method has been suited to the apparature used during the research and tested substance. It has been proved the specifity and accuracy of the method and it has been set up correlative factor (0,9994). Quality and quantity analysis has been applied on chosen samples.en_US
dc.languageGermancs_CZ
dc.language.isode_DE
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleKapillarelektrophoretische Bestimmung von Lactulosede_DE
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-02
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Chemistry and Drug Controlen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické chemie a kontroly léčivcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId81089
dc.title.translatedDetermination of Lactulose by capillary zone electrophoresisen_US
dc.title.translatedStanovení laktulosy pomocí kapilární elektroforézycs_CZ
dc.contributor.refereeKučera, Radim
dc.identifier.aleph001366075
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické chemie a kontroly léčivcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Chemistry and Drug Controlen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csStanovení laktulosy pomocí kapilární elektroforézy Kristýna Holcová Pro analýzu cukr existuje mnoho metod. Kapilární elektroforéza (CE), vysokoú inná kapalinová chromatografie (HPLC), plynová chromatografie (GC), tenkovrstvá chromatografie (TLC) a dal í. Nej ast ji vyu ívanou metodou je HPLC, ale i dal í metody mají své nesporné výhody. Jednou z ji popsaných, kapilárn -elektroforetických metod je separace sacharid v alkalickém prost edí po komplexaci s m natými ionty s p ímou UV detekcí bez pot eby p edchozí derivatizace. Tato metoda byla zkou ena pro jednoduché cukry, disacharidy, n které aminokyseliny i anorganické kationty. V této práci jsem aplikovala vý e zmín nou metodu na problematiku stanovení osmotického laxancia laktulosy. Laktulosa je po chemické stránce disacharid a v komer n vyráb ných lé ivých p ípravcích se nachází ve form sirupu. Metoda byla p izp sobena p ístrojovému vybavení a specifikám testované látky. Byla prokázána specifita metody i správnost a stanoven korela ní faktor (0,9994). U vybraných vzork pak byla provedena kvalitativní i kvantitativní analýza.cs_CZ
uk.abstract.enDetermination of Lactulose by capillary zone electrophoresis Kristýna Holcová A lot of sugar analysis methods exist. Capillary Electophoresis (CE), High Performance Liquid Chromatography (HPLC), Gas Chromatogramy (GC), Thin-Layer Chromatography (TLC) etc. HPLC is the method which is most used, however other methods have also some advantage. One of the already described capillary electrophoresis methods is the carbohydrate separation in alkaline medium after chelatation with copper(II) ions with direct UV detection without need of previous derivatization. It has been tested for simple sugars, disaccharides, some amine-acids and inorganic cations. I applied capillary electrophoresis method mentioned above on questions of setting up osmotic laxancium lactulose. Lactulose is disaccharide from the chemistry point of view. It appears in molasses form in commercial medicaments. The method has been suited to the apparature used during the research and tested substance. It has been proved the specifity and accuracy of the method and it has been set up correlative factor (0,9994). Quality and quantity analysis has been applied on chosen samples.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické chemie a kontroly léčivcs_CZ
dc.identifier.lisID990013660750106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV