Rostlinné steroly v prevenci a terapii
Plant sterols in prevention and therapy
rigorózní práce (OBHÁJENO)

Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/3210Identifikátory
SIS: 17845
Kolekce
- Kvalifikační práce [6729]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Siatka, Tomáš
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické botaniky a ekologie
Datum obhajoby
24. 2. 2006
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl
SOUHRN Oleje a tuky jsou směsi lipidů rostlinného nebo živočišného původu. Z 95-98 % jsou tvořeny glyceridy (acylglyceroly), zbytek jsou průvodní látky - vosky, steroly, lecitin, fosfatidy, uhlovodíky a vitamíny. Tyto látky nejsou hydrolyzovatelné a označují se jako nezmýdelnitelný podíl. Steroly jsou steroidní alkoholy, patří do velké skupiny izoprenoidů, vzájemně se liší strukturou postranních řetězců a umístěním dvojných vazeb na steroidní jádro. Celkem bylo identifikováno asi 40 fytosterolů, mezi nejčastější patří sitosterol, stigmasterol a kampesterol, méně časté jsou brassikasterol a avenasterol. Přirozeně se vyskytují hlavně v rostlinných olejích, v semenech, méně v plodech, ovoci a zelenině. Pro kvasinky a houby je typický ergosterol (provitamín D2), pro řasy fukosterol. Saturací dvojné vazby na steroidním jádru v poloze 5-6 vzniká analogická řada stanolů, které se v přírodě vyskytují méně často než steroly. Společně s fosfolipidy jsou steroly základní součástí plazmatických membrán eukaryotických buněk a mají významný vliv na fyzikálně-chemické vlastnosti fosfolipidové dvojvrstvy. Již v roce 1950 bylo zjištěno, že fytosteroly mají schopnost snižovat koncentraci plazmatického cholesterolu tím, že redukují absorpci cholesterolu ze střeva kompeticí s cholesterolem o vazbu ve smíšených micelách...