Zobrazit minimální záznam

Health and nutritional status of elderly people
dc.contributor.advisorRambousková, Jolana
dc.creatorMaxová, Petra
dc.date.accessioned2018-09-11T10:02:47Z
dc.date.available2018-09-11T10:02:47Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/29961
dc.description.abstractBakalářská práce si klade za cíl zjištění úrovně zdravotně nutričního stavu starých lidí, rizikových faktorů pro vznik malnutrice ve vybraném vzorku populace z Domova pro seniory v Praze 10 Malešicích. Teoretická část se věnuje gerontologii a geriatrii, vědě o stáří, teoriím stárnutí, charakteristice výživy, doporučeným dávkám pro seniory, nemocem v této fázi života a také problematice malnutrice. Svou početností v populaci a změnami ve stáří tvoří senioři rizikovou skupinu z hlediska malnutrice, setkáváme se však u nich i s opačným jevem, obezita dnes nepostihuje nejen střední populaci a děti. Praktická část využívá výsledků z průzkumného šetření formou dotazníku Mini-Nutritional Assessment (MNA), zhodnocující výživový stav vybraných obyvatel, a laboratorních parametrů krve. Získané skóre z dotazníku rozdělilo soubor seniorů na 3,8% v malnutrici, 30,8% v riziku malnutrice a 65,4% v dobrém nutričním stavu. Za statisticky významný pro vznik malnutrice byl prokázán stav psychiky, úroveň mobility a soběstačnost při jídle. Dosažené skóre z dotazníku pozitivně koreluje se sérovými bílkovinami, albuminem a prealbuminem. Správná výživa, dostatek pravidelného a vhodného pohybu, kontakt s okolím výrazně zlepšuje a prodlužuje život.cs_CZ
dc.description.abstractMy batchelor's thesis proposes to find out the nutritional and health status of elderly people, risk factors for malnutrition in selected sample of population from Nursing Home in Prague 10 Malešice. The first part informs about gerontology and geriatrics, aging theories, nutritional advices, typical diseases for this part of the life and also malnutrition. The elderly people forms the large and risk group for malnutrition. As well we meet with the obesity, it is not only the problem of children and middle age nowadays. The practical part is making use of Mini Nutritional Assessment questionnaire and results of blood biochemistry. The acquired score from Mini Nutritional Assessment questionnaire divided the group of seniors into 3,8% in malnutrition, 30,8% in risk for malnutrition and 65,4% in normal nutritional state. The state of mind, the level of mobility and self-support at table are considered as statistically singnificant. There is direct correlation between the score and the value of plasma proteins, albumin and prealbumin. For healthy and long living are correct diet, regular activity and contact with other people needed.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleZdravotně-nutriční stav starých lidícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-18
dc.description.departmentÚstav hygienycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygieneen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId49665
dc.title.translatedHealth and nutritional status of elderly peopleen_US
dc.identifier.aleph001403644
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVeřejné zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.disciplinePublic Healthen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygienycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygieneen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVeřejné zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-discipline.enPublic Healthen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce si klade za cíl zjištění úrovně zdravotně nutričního stavu starých lidí, rizikových faktorů pro vznik malnutrice ve vybraném vzorku populace z Domova pro seniory v Praze 10 Malešicích. Teoretická část se věnuje gerontologii a geriatrii, vědě o stáří, teoriím stárnutí, charakteristice výživy, doporučeným dávkám pro seniory, nemocem v této fázi života a také problematice malnutrice. Svou početností v populaci a změnami ve stáří tvoří senioři rizikovou skupinu z hlediska malnutrice, setkáváme se však u nich i s opačným jevem, obezita dnes nepostihuje nejen střední populaci a děti. Praktická část využívá výsledků z průzkumného šetření formou dotazníku Mini-Nutritional Assessment (MNA), zhodnocující výživový stav vybraných obyvatel, a laboratorních parametrů krve. Získané skóre z dotazníku rozdělilo soubor seniorů na 3,8% v malnutrici, 30,8% v riziku malnutrice a 65,4% v dobrém nutričním stavu. Za statisticky významný pro vznik malnutrice byl prokázán stav psychiky, úroveň mobility a soběstačnost při jídle. Dosažené skóre z dotazníku pozitivně koreluje se sérovými bílkovinami, albuminem a prealbuminem. Správná výživa, dostatek pravidelného a vhodného pohybu, kontakt s okolím výrazně zlepšuje a prodlužuje život.cs_CZ
uk.abstract.enMy batchelor's thesis proposes to find out the nutritional and health status of elderly people, risk factors for malnutrition in selected sample of population from Nursing Home in Prague 10 Malešice. The first part informs about gerontology and geriatrics, aging theories, nutritional advices, typical diseases for this part of the life and also malnutrition. The elderly people forms the large and risk group for malnutrition. As well we meet with the obesity, it is not only the problem of children and middle age nowadays. The practical part is making use of Mini Nutritional Assessment questionnaire and results of blood biochemistry. The acquired score from Mini Nutritional Assessment questionnaire divided the group of seniors into 3,8% in malnutrition, 30,8% in risk for malnutrition and 65,4% in normal nutritional state. The state of mind, the level of mobility and self-support at table are considered as statistically singnificant. There is direct correlation between the score and the value of plasma proteins, albumin and prealbumin. For healthy and long living are correct diet, regular activity and contact with other people needed.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygienycs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990014036440106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV