Zobrazit minimální záznam

Eating and diet habits in ancient Palestine
dc.contributor.advisorRyšková, Mireia
dc.creatorDabrowská, Václava
dc.date.accessioned2017-04-20T17:43:56Z
dc.date.available2017-04-20T17:43:56Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/27891
dc.description.abstractRÉSUMÉ: Bakalářská práce na téma Jídelní a stravovací zvyklosti v antické Palestině se zabývá zkoumáním jídelních návyků lidí ve středomořské oblasti a je zasazena do období života Ježíše Krista. Zabývá se ale také obdobím před jeho narozením a po smrti. Úvod nastíní čtenáři, jaké základní otázky jsou předloženy pro řešení práce. Těmi jsou jídelní zvyky výše zmíněného období, způsob přípravy jídel a otázkou, proč je hostina tak důležitým motivem v Bibli. První část práce uvede čtenáře zlehka do života v antické Palestině. Dále začne vyprávět o plodinách, které byly pěstovány, a o zvířatech, která se chovala, a jaké maso se z nich získávalo. Lehce se dotýká zemědělství. Také popisuje způsoby úpravy jídel, při jakých příležitostech se lidé scházeli. Zvláštním způsobem jsou zde sledovány židovské stravovací zvyklosti, průběh židovských svátků, způsob stolování, které mělo sice společné prvky se způsoby pohanskými, ale přesto byl jejich průběh jiný. Je možné získat představu o tom, kolikrát za den se jedlo. Dále jak se stravovala chudina a naopak jak probíhaly hostiny ve vyšších společenských vrstvách. Čtenáře jistě zaujme kapitola o průběhu hostin v římské říši a gastronomických lahůdkách, které se při nich podávaly a se kterými se v dnešní době nikde nesetká. První část této práce je zakončena receptem na...cs_CZ
dc.description.abstractEating and diet habits in ancient Palestine English summary: This bachelor thesis is mainly focused on gastronomic habits in the time of the Old Testament and New Testament. The main topic is a typical banquet of the mentioned time period. The first part describes how Jewish and roman people were preparing and keeping food and in Chat way they were celebrating symposiums. The second part solves the relation of our Lord, Jesus Christ, to the food, his speeches on banquets and comparisons with the symposium in the Kingdom of the God - eschatological God's symposium. There is also being solved the relation of Jesus to the establishment of Eucharist and the Last Supper of our Lord according to St. Paul. In the brief way also problems of Christians in the ancient society is mentioned. The last part answers some questions given in the introduction part and summarises all the information gained by studies of appropriate literature sources. 5 keywords: Bachelor thesis about food in ancient Palestine New Testament banquet Lord Jesus Food The last supperen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Katolická teologická fakultacs_CZ
dc.titleJídelní a stravovací zvyky v antické Palestiněcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-10
dc.description.departmentDepartment of Biblical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biblických vědcs_CZ
dc.description.facultyCatholic Theological Facultyen_US
dc.description.facultyKatolická teologická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId69524
dc.title.translatedEating and diet habits in ancient Palestineen_US
dc.contributor.refereeBartoň, Josef
dc.identifier.aleph001359153
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineTeologické naukycs_CZ
thesis.degree.disciplineTheological educationen_US
thesis.degree.programTeologiecs_CZ
thesis.degree.programTheologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csKatolická teologická fakultacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enCatholic Theological Facultyen_US
uk.faculty-name.csKatolická teologická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enCatholic Theological Facultyen_US
uk.faculty-abbr.csKTFcs_CZ
uk.degree-discipline.csTeologické naukycs_CZ
uk.degree-discipline.enTheological educationen_US
uk.degree-program.csTeologiecs_CZ
uk.degree-program.enTheologyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csRÉSUMÉ: Bakalářská práce na téma Jídelní a stravovací zvyklosti v antické Palestině se zabývá zkoumáním jídelních návyků lidí ve středomořské oblasti a je zasazena do období života Ježíše Krista. Zabývá se ale také obdobím před jeho narozením a po smrti. Úvod nastíní čtenáři, jaké základní otázky jsou předloženy pro řešení práce. Těmi jsou jídelní zvyky výše zmíněného období, způsob přípravy jídel a otázkou, proč je hostina tak důležitým motivem v Bibli. První část práce uvede čtenáře zlehka do života v antické Palestině. Dále začne vyprávět o plodinách, které byly pěstovány, a o zvířatech, která se chovala, a jaké maso se z nich získávalo. Lehce se dotýká zemědělství. Také popisuje způsoby úpravy jídel, při jakých příležitostech se lidé scházeli. Zvláštním způsobem jsou zde sledovány židovské stravovací zvyklosti, průběh židovských svátků, způsob stolování, které mělo sice společné prvky se způsoby pohanskými, ale přesto byl jejich průběh jiný. Je možné získat představu o tom, kolikrát za den se jedlo. Dále jak se stravovala chudina a naopak jak probíhaly hostiny ve vyšších společenských vrstvách. Čtenáře jistě zaujme kapitola o průběhu hostin v římské říši a gastronomických lahůdkách, které se při nich podávaly a se kterými se v dnešní době nikde nesetká. První část této práce je zakončena receptem na...cs_CZ
uk.abstract.enEating and diet habits in ancient Palestine English summary: This bachelor thesis is mainly focused on gastronomic habits in the time of the Old Testament and New Testament. The main topic is a typical banquet of the mentioned time period. The first part describes how Jewish and roman people were preparing and keeping food and in Chat way they were celebrating symposiums. The second part solves the relation of our Lord, Jesus Christ, to the food, his speeches on banquets and comparisons with the symposium in the Kingdom of the God - eschatological God's symposium. There is also being solved the relation of Jesus to the establishment of Eucharist and the Last Supper of our Lord according to St. Paul. In the brief way also problems of Christians in the ancient society is mentioned. The last part answers some questions given in the introduction part and summarises all the information gained by studies of appropriate literature sources. 5 keywords: Bachelor thesis about food in ancient Palestine New Testament banquet Lord Jesus Food The last supperen_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Katolická teologická fakulta, Katedra biblických vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990013591530106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV