Zobrazit minimální záznam

Observation of Stability of Glycine-NBDCl Derivative
dc.contributor.advisorKubíček, Vladimír
dc.creatorUhlářová, Tereza
dc.date.accessioned2017-04-20T04:28:53Z
dc.date.available2017-04-20T04:28:53Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24614
dc.description.abstractSLEDOVÁNÍ STABILITY DERIVÁTU GLYCINU S NBDCl Tereza Uhlářová Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, katedra biofyziky a fyzikální chemie Diplomová práce 2010 Souhrn Předmětem této diplomové práce bylo sledování stability derivátu glycinu s fluorescenčním derivatizačním činidlem 7-chloro-4-nitrobenzo-2-oxa-1,3-diazolem (NBD- Cl) za různých podmínek po dobu přibližně dvou měsíců. Z výsledků této práce vyplývá, že vzorky uchovávané při laboratorní teplotě podléhaly výrazným změnám v koncentraci samotného derivátu i vedlejšího produktu. Vliv světla je možné při laboratorní teplotě označit za méně významný. Za chladu (2 žC) a ve tmě dochází ke značně pomalejším změnám koncentrace derivátu glycinu s NBD-Cl i vedlejšího produktu než při uchovávaní za laboratorní teploty. Ze všech provedených pokusů lze soudit, že i při uchovávání vzorků za chladu a temna je nutná jejich chemická stabilizace.cs_CZ
dc.description.abstractOBSERVATION OF STABILITY OF GLYCINE-NBDCl DERIVATIVE Tereza Uhlářová Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove, Department of Biophysics and Physical Chemistry Diploma thesis 2010 Abstract The aim of this diploma thesis is monitoring of the chemical stability of derivative formed by glycine and fluorescent derivative, actually 7-chloro-4-nitrobenzo-2-oxa-1,3- diazole (NBD-Cl), under various conditions during approximately two months. As the obtained results show, the samples stored at laboratory temperature exhibit marked changes of concentrations of both the derivative itself and a by-product. An influence of light seems to be less important at the laboratory temperature. For the samples stored cooled (2 žC) in dark the changes in both concentrations were observed to be significantly diminished compared to the samples stored at the laboratory temperature. Based on the all performed experiments the conclusion is that regardless of the storage conditions the chemical stabilization of the samples is necessary.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleSledování stability derivátu glycinu s NBDClcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-05-31
dc.description.departmentDepartment of Biophysics and Physical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biofyziky a fyzikální chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId67465
dc.title.translatedObservation of Stability of Glycine-NBDCl Derivativeen_US
dc.contributor.refereeJezberová, Michaela
dc.identifier.aleph001382265
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biofyziky a fyzikální chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biophysics and Physical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csSLEDOVÁNÍ STABILITY DERIVÁTU GLYCINU S NBDCl Tereza Uhlářová Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, katedra biofyziky a fyzikální chemie Diplomová práce 2010 Souhrn Předmětem této diplomové práce bylo sledování stability derivátu glycinu s fluorescenčním derivatizačním činidlem 7-chloro-4-nitrobenzo-2-oxa-1,3-diazolem (NBD- Cl) za různých podmínek po dobu přibližně dvou měsíců. Z výsledků této práce vyplývá, že vzorky uchovávané při laboratorní teplotě podléhaly výrazným změnám v koncentraci samotného derivátu i vedlejšího produktu. Vliv světla je možné při laboratorní teplotě označit za méně významný. Za chladu (2 žC) a ve tmě dochází ke značně pomalejším změnám koncentrace derivátu glycinu s NBD-Cl i vedlejšího produktu než při uchovávaní za laboratorní teploty. Ze všech provedených pokusů lze soudit, že i při uchovávání vzorků za chladu a temna je nutná jejich chemická stabilizace.cs_CZ
uk.abstract.enOBSERVATION OF STABILITY OF GLYCINE-NBDCl DERIVATIVE Tereza Uhlářová Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove, Department of Biophysics and Physical Chemistry Diploma thesis 2010 Abstract The aim of this diploma thesis is monitoring of the chemical stability of derivative formed by glycine and fluorescent derivative, actually 7-chloro-4-nitrobenzo-2-oxa-1,3- diazole (NBD-Cl), under various conditions during approximately two months. As the obtained results show, the samples stored at laboratory temperature exhibit marked changes of concentrations of both the derivative itself and a by-product. An influence of light seems to be less important at the laboratory temperature. For the samples stored cooled (2 žC) in dark the changes in both concentrations were observed to be significantly diminished compared to the samples stored at the laboratory temperature. Based on the all performed experiments the conclusion is that regardless of the storage conditions the chemical stabilization of the samples is necessary.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biofyziky a fyzikální chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990013822650106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV