dc.contributor.advisor | Rušavý, Zdeněk | |
dc.creator | Víšek, Jakub | |
dc.date.accessioned | 2018-11-26T14:12:17Z | |
dc.date.available | 2018-11-26T14:12:17Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/21142 | |
dc.description.abstract | OBJECTIVE - The aim of this study was to compare the impact effectiveness of a diet with a low glycemic index versus a common diabetic diet in selected metabolic and anthropometric parameters. RESEARCH DESIGN AND METHODS - 20 volunteers with the type 2 diabetes treated only with metformin were randomly split into two groups. Each group was advised to follow a common diabetic diet (DD) or a diet with a low glycemic index (GI) for a period of 3 months in a crossover design. The effectiveness of the two diets was evaluated according to the selected metabolic and anthropometric parameters using a hyperinsulinemic euglycemic clamp with endogenous glucose production measurement, indirect calorimetry and bioimpedance analysis. RESULTS - Body weight after 3 months following DD was 93kg (83-104) vs. GI 92kg (85- 104) p<0.05, BMI DD 31.3 kg/m2 (27.5-35.9) vs. GI 30.7 kg/m2 (27-35.3) p<0.05, body fat DD 28% (25.5-43) vs. GI 27% (23-43) p<0.05. The diets did not differ in effects on glycosylated hemoglobin, fasting glucose, lipid profile, insulin sensitivity or hepatic glucose production. CONCLUSIONS - In comparison with a common diabetic diet, the diet with low GI leads to a slight weight loss, as well as the BMI and body fat reduction. No significant differences regarding glycemic control, lipid profile, insulin... | en_US |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova v Praze Léka ská fakulta v Plzni Autoreferát dizerta ní práce MUDr. Jakub Víšek Význam hodnocení glykemického indexu potravin p i lé b syndromu inzulínové rezistence Autoreferát dizerta ní práce V dní obor: Vnit ní nemoci Plze , 2008 2 Dizera ní práce byla vypracována v rámci studia v doktorském studijním programu vnit ní nemoci na I. interní klinice, FN a LFUK v Plzni Uchaze : MUDr. Jakub Víšek I. interní klinika, FN a LFUK v Plzni, alej Svobody 80, Plze 304 60 Školitel: Prof. MUDr. Zden k Rušavý, Ph.D. I. interní klinika, FN Plze a LF UK v Plzni, alej Svobody 80, Plze 304 60 Oponenti: Prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc. 2. interní klinika, LF UK v Plzni a FN Plze Prof. MUDr. Vladislav Bláha, CSc. Klinika geronto-metabolická, LF UK v Hradci Králové a FN Hradec Králové MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D. 3. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha Autoreferát byl rozeslán dne: …………………………………….. Obhajoba dizerta ní práce p ed komisí pro obhajobu dizerta ních prací v oboru vnit ní nemoci se koná dne: …………………………………….. Místo obhajoby: …………………………………….. S dizerta ní prací je možno se seznámit na d kanátu Léka ské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, Husova 3, Plze . Prof. MUDr. Ond ej Topol an, CSc. p edseda komise pro obhajobu diserta ních prací v oboru vnit ní nemoci 3 OBSAH 1. P edmluva... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni | cs_CZ |
dc.title | Význam hodnocení glykemického indexu potravin při léčbě syndromu inzulínové rezistence | cs_CZ |
dc.type | dizertační práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2009 | |
dcterms.dateAccepted | 2009-05-20 | |
dc.description.department | I.interní klinika | cs_CZ |
dc.description.faculty | Lékařská fakulta v Plzni | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Medicine in Pilsen | en_US |
dc.identifier.repId | 78981 | |
dc.title.translated | Significance of Assessment of Glycemic Index of Foods in the Treatment of Insulin Resistance Syndrome | en_US |
dc.contributor.referee | Rosolová, Hana | |
dc.contributor.referee | Blaha, Vladimír | |
dc.contributor.referee | Prázný, Martin | |
dc.identifier.aleph | 001295408 | |
thesis.degree.name | Ph.D. | |
thesis.degree.level | doktorské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | en_US |
thesis.degree.discipline | - | cs_CZ |
thesis.degree.program | Internal Medicine | en_US |
thesis.degree.program | Vnitřní nemoci | cs_CZ |
uk.thesis.type | dizertační práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Lékařská fakulta v Plzni::I.interní klinika | cs_CZ |
uk.faculty-name.cs | Lékařská fakulta v Plzni | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Medicine in Pilsen | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | LFP | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | - | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | - | en_US |
uk.degree-program.cs | Vnitřní nemoci | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Internal Medicine | en_US |
thesis.grade.cs | Prospěl/a | cs_CZ |
thesis.grade.en | Pass | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova v Praze Léka ská fakulta v Plzni Autoreferát dizerta ní práce MUDr. Jakub Víšek Význam hodnocení glykemického indexu potravin p i lé b syndromu inzulínové rezistence Autoreferát dizerta ní práce V dní obor: Vnit ní nemoci Plze , 2008 2 Dizera ní práce byla vypracována v rámci studia v doktorském studijním programu vnit ní nemoci na I. interní klinice, FN a LFUK v Plzni Uchaze : MUDr. Jakub Víšek I. interní klinika, FN a LFUK v Plzni, alej Svobody 80, Plze 304 60 Školitel: Prof. MUDr. Zden k Rušavý, Ph.D. I. interní klinika, FN Plze a LF UK v Plzni, alej Svobody 80, Plze 304 60 Oponenti: Prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc. 2. interní klinika, LF UK v Plzni a FN Plze Prof. MUDr. Vladislav Bláha, CSc. Klinika geronto-metabolická, LF UK v Hradci Králové a FN Hradec Králové MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D. 3. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha Autoreferát byl rozeslán dne: …………………………………….. Obhajoba dizerta ní práce p ed komisí pro obhajobu dizerta ních prací v oboru vnit ní nemoci se koná dne: …………………………………….. Místo obhajoby: …………………………………….. S dizerta ní prací je možno se seznámit na d kanátu Léka ské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, Husova 3, Plze . Prof. MUDr. Ond ej Topol an, CSc. p edseda komise pro obhajobu diserta ních prací v oboru vnit ní nemoci 3 OBSAH 1. P edmluva... | cs_CZ |
uk.abstract.en | OBJECTIVE - The aim of this study was to compare the impact effectiveness of a diet with a low glycemic index versus a common diabetic diet in selected metabolic and anthropometric parameters. RESEARCH DESIGN AND METHODS - 20 volunteers with the type 2 diabetes treated only with metformin were randomly split into two groups. Each group was advised to follow a common diabetic diet (DD) or a diet with a low glycemic index (GI) for a period of 3 months in a crossover design. The effectiveness of the two diets was evaluated according to the selected metabolic and anthropometric parameters using a hyperinsulinemic euglycemic clamp with endogenous glucose production measurement, indirect calorimetry and bioimpedance analysis. RESULTS - Body weight after 3 months following DD was 93kg (83-104) vs. GI 92kg (85- 104) p<0.05, BMI DD 31.3 kg/m2 (27.5-35.9) vs. GI 30.7 kg/m2 (27-35.3) p<0.05, body fat DD 28% (25.5-43) vs. GI 27% (23-43) p<0.05. The diets did not differ in effects on glycosylated hemoglobin, fasting glucose, lipid profile, insulin sensitivity or hepatic glucose production. CONCLUSIONS - In comparison with a common diabetic diet, the diet with low GI leads to a slight weight loss, as well as the BMI and body fat reduction. No significant differences regarding glycemic control, lipid profile, insulin... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Plzeň | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni, I.interní klinika | cs_CZ |
thesis.grade.code | P | |
dc.identifier.lisID | 990012954080106986 | |