Show simple item record

Nutritional, functional and sensory value of rapeseed oils
dc.contributor.advisorIlko, Vojtěch
dc.creatorKylarová, Adéla
dc.date.accessioned2025-07-16T08:14:52Z
dc.date.available2025-07-16T08:14:52Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/201158
dc.description.abstractRapeseed oil is an important commodity in the Czech Republic as well as globally. It is one of the oils with the most beneficial composition of fatty acids in terms of nutrition. In the kitchen, rapeseed oil is used in cold cooking, hot cooking, stewing and also for single- serving baking or frying. However, there are many myths surrounding rapeseed oil that can reduce its popularity among the general population. These myths include, for example, the high content of erucic acid, a nutritionally problematic substance that is primarily cardiotoxic. The aim of this work was to dispel myths and monitor, compare and inform the professional public about the quality of this commodity. The theoretical part of the work summarizes information about rapeseed and rapeseed oil, while the practical part compares oils from the Central European market in terms of fatty acid content, oxidative stability and sensory quality. A total of 30 samples were purchased for analysis on the markets of the Czech Republic, Germany and Poland, of which 18 were refined and 12 were cold-pressed. At the same time, seven oils were organic products from controlled organic farming. The composition of fatty acids was determined after their esterification into methyl esters by the gas chromatography method using a flame ionization...en_US
dc.description.abstractŘepkový olej je v České republice i světově významnou komoditou. Patří mezi oleje s nejvýhodnějším složením mastných kyselin z hlediska výživy. V kuchyni má řepkový olej uplatnění ve studené kuchyni, při vaření, dušení a taktéž u jednorázového pečení či smažení. Nicméně kolem řepkového oleje panuje mnoho mýtů, které mohou snižovat jeho oblibu v široké populaci. Mezi tyto mýty patří například vysoký obsah kyseliny erukové, nutričně problematické látky působící především kardiotoxicky. Cílem této práce bylo mýty vyvracet a kvalitu této komodity monitorovat, porovnat a odbornou veřejnost informovat. Teoretická část práce shrnuje informace o řepce a řepkovém oleji, v praktické části jsou porovnávány oleje z trhu střední Evropy z hlediska zastoupení mastných kyselin, oxidační stability a senzorické kvality. Celkem bylo pro analýzy zakoupeno na trzích České republiky, Německa a Polska 30 vzorků, z čehož bylo 18 olejů rafinovaných a 12 za studena lisovaných. Zároveň sedm olejů náleželo mezi bio produkty z kontrolovaného ekologického zemědělství. Složení mastných kyselin bylo stanoveno po jejich esterifikaci na methylestery metodou plynové chromatografie za použití plamenově-ionizačního detektoru (GC/FID). Oxidační stabilita byla stanovena testem Rancimat a výsledek vyjádřen jako indukční perioda. Dále...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectrapeen_US
dc.subjectrapeseed oilen_US
dc.subjectfatty acidsen_US
dc.subjectsensory analysisen_US
dc.subjectřepka olejkacs_CZ
dc.subjectřepkový olejcs_CZ
dc.subjectmastné kyselinycs_CZ
dc.subjectsenzorická analýzacs_CZ
dc.titleNutriční, užitná a senzorická hodnota řepkových olejůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-06-25
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId219538
dc.title.translatedNutritional, functional and sensory value of rapeseed oilsen_US
dc.contributor.refereeDoležal, Marek
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csŘepkový olej je v České republice i světově významnou komoditou. Patří mezi oleje s nejvýhodnějším složením mastných kyselin z hlediska výživy. V kuchyni má řepkový olej uplatnění ve studené kuchyni, při vaření, dušení a taktéž u jednorázového pečení či smažení. Nicméně kolem řepkového oleje panuje mnoho mýtů, které mohou snižovat jeho oblibu v široké populaci. Mezi tyto mýty patří například vysoký obsah kyseliny erukové, nutričně problematické látky působící především kardiotoxicky. Cílem této práce bylo mýty vyvracet a kvalitu této komodity monitorovat, porovnat a odbornou veřejnost informovat. Teoretická část práce shrnuje informace o řepce a řepkovém oleji, v praktické části jsou porovnávány oleje z trhu střední Evropy z hlediska zastoupení mastných kyselin, oxidační stability a senzorické kvality. Celkem bylo pro analýzy zakoupeno na trzích České republiky, Německa a Polska 30 vzorků, z čehož bylo 18 olejů rafinovaných a 12 za studena lisovaných. Zároveň sedm olejů náleželo mezi bio produkty z kontrolovaného ekologického zemědělství. Složení mastných kyselin bylo stanoveno po jejich esterifikaci na methylestery metodou plynové chromatografie za použití plamenově-ionizačního detektoru (GC/FID). Oxidační stabilita byla stanovena testem Rancimat a výsledek vyjádřen jako indukční perioda. Dále...cs_CZ
uk.abstract.enRapeseed oil is an important commodity in the Czech Republic as well as globally. It is one of the oils with the most beneficial composition of fatty acids in terms of nutrition. In the kitchen, rapeseed oil is used in cold cooking, hot cooking, stewing and also for single- serving baking or frying. However, there are many myths surrounding rapeseed oil that can reduce its popularity among the general population. These myths include, for example, the high content of erucic acid, a nutritionally problematic substance that is primarily cardiotoxic. The aim of this work was to dispel myths and monitor, compare and inform the professional public about the quality of this commodity. The theoretical part of the work summarizes information about rapeseed and rapeseed oil, while the practical part compares oils from the Central European market in terms of fatty acid content, oxidative stability and sensory quality. A total of 30 samples were purchased for analysis on the markets of the Czech Republic, Germany and Poland, of which 18 were refined and 12 were cold-pressed. At the same time, seven oils were organic products from controlled organic farming. The composition of fatty acids was determined after their esterification into methyl esters by the gas chromatography method using a flame ionization...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV