Zobrazit minimální záznam

Assessment and proposals for dietary changes for children aged 6-11 years at a summer camp
dc.contributor.advisorFloriánková, Marcela
dc.creatorTurková, Kateřina
dc.date.accessioned2025-07-15T09:21:10Z
dc.date.available2025-07-15T09:21:10Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/201073
dc.description.abstractThis bachelor's thesis examines the diet of children aged 6-11 years at a summer camp, focusing on nutritional balance, adherence to healthy eating principles and compliance with hygiene standards. It includes an overview of the legislative requirements for recuperative and similar events for children, as well as the specifics of camp catering, with an emphasis on the catering approach of Junák - the Czech Scouting organization. The aim of the practical part was to evaluate whether the camp menu met the recommended energy intake and macronutrient ratios according to the DACH Reference Values for Nutrient Intake and to identify any deficiencies. The research involved a ten-day observation of the meals served, the nutritional composition of which was analysed using Nutriservis Profi and Calorie Tables software and compared with the reference intakes and dietary guidelines. Compliance with hygiene regulations related to food storage and preparation was also assessed. The results showed that the total energy intake did not reach the recommended minimum, with deviations in macronutrient composition - mainly a lower proportion of carbohydrates and a higher proportion of proteins and fats. When recalculated to absolute intake values, fat intake was lower than the recommended range. The main causes of...en_US
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá stravováním dětí ve věku 6-11 let na letním táboře z hlediska nutriční vyváženosti, dodržování zásad zdravé výživy a hygienických standardů. Zahrnuje přehled legislativních požadavků na zotavovací a jiné podobné akce pro děti, specifika táborové stravy s důrazem na přístup organizace Junák - český skaut ke stravování. Cílem praktické části bylo zhodnotit, zda táborový jídelníček odpovídá doporučeným hodnotám energetického příjmu a poměru makroživin dle Referenčních hodnot pro příjem živin DACH a identifikovat případné nedostatky. Výzkum probíhal formou desetidenního sledování vydávaných jídel, jejichž nutriční složení bylo následně analyzováno pomocí softwarů Nutriservis Profi a Kalorické tabulky a porovnáno s referenčními dávkami a výživovými doporučeními. Hodnoceno bylo i dodržování hygienických předpisů při skladování potravin a přípravě stravy. Výsledky ukázaly, že celkový energetický příjem nedosahoval doporučeného minima, přičemž docházelo k odchylkám ve složení makroživin - především k nižšímu podílu sacharidů a vyššímu zastoupení bílkovin a tuků. Po přepočtení hodnot na absolutní přijaté množství byl však příjem tuků nižší než doporučené rozmezí. Jako hlavní příčiny těchto nedostatků byly identifikovány zejména absence dopoledních svačin a malé porce příloh....cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectchild nutritionen_US
dc.subjectsummer campen_US
dc.subjectinstitutional cateringen_US
dc.subjectscoutingen_US
dc.subjectnutritional recommendationsen_US
dc.subjectvýživa dětícs_CZ
dc.subjectletní táborcs_CZ
dc.subjecthromadné stravovánícs_CZ
dc.subjectskautingcs_CZ
dc.subjectnutriční doporučenícs_CZ
dc.titleHodnocení a návrhy změn ve stravování dětí ve věku 6-11 let na letním tábořecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-06-24
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId274756
dc.title.translatedAssessment and proposals for dietary changes for children aged 6-11 years at a summer campen_US
dc.contributor.refereeKosheleva, Svetlana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá stravováním dětí ve věku 6-11 let na letním táboře z hlediska nutriční vyváženosti, dodržování zásad zdravé výživy a hygienických standardů. Zahrnuje přehled legislativních požadavků na zotavovací a jiné podobné akce pro děti, specifika táborové stravy s důrazem na přístup organizace Junák - český skaut ke stravování. Cílem praktické části bylo zhodnotit, zda táborový jídelníček odpovídá doporučeným hodnotám energetického příjmu a poměru makroživin dle Referenčních hodnot pro příjem živin DACH a identifikovat případné nedostatky. Výzkum probíhal formou desetidenního sledování vydávaných jídel, jejichž nutriční složení bylo následně analyzováno pomocí softwarů Nutriservis Profi a Kalorické tabulky a porovnáno s referenčními dávkami a výživovými doporučeními. Hodnoceno bylo i dodržování hygienických předpisů při skladování potravin a přípravě stravy. Výsledky ukázaly, že celkový energetický příjem nedosahoval doporučeného minima, přičemž docházelo k odchylkám ve složení makroživin - především k nižšímu podílu sacharidů a vyššímu zastoupení bílkovin a tuků. Po přepočtení hodnot na absolutní přijaté množství byl však příjem tuků nižší než doporučené rozmezí. Jako hlavní příčiny těchto nedostatků byly identifikovány zejména absence dopoledních svačin a malé porce příloh....cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor's thesis examines the diet of children aged 6-11 years at a summer camp, focusing on nutritional balance, adherence to healthy eating principles and compliance with hygiene standards. It includes an overview of the legislative requirements for recuperative and similar events for children, as well as the specifics of camp catering, with an emphasis on the catering approach of Junák - the Czech Scouting organization. The aim of the practical part was to evaluate whether the camp menu met the recommended energy intake and macronutrient ratios according to the DACH Reference Values for Nutrient Intake and to identify any deficiencies. The research involved a ten-day observation of the meals served, the nutritional composition of which was analysed using Nutriservis Profi and Calorie Tables software and compared with the reference intakes and dietary guidelines. Compliance with hygiene regulations related to food storage and preparation was also assessed. The results showed that the total energy intake did not reach the recommended minimum, with deviations in macronutrient composition - mainly a lower proportion of carbohydrates and a higher proportion of proteins and fats. When recalculated to absolute intake values, fat intake was lower than the recommended range. The main causes of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV