Rizika předzávodní restriktivní diety v kulturistice a fitness
The risks of pre-competition dieting in fitness and bodybuilding
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201051Identifikátory
SIS: 272912
Kolekce
- Kvalifikační práce [3333]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Koudelková, Kateřina
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
Ústav hygieny 3. LF UK
Datum obhajoby
24. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Souhrn Při porovnání tří sledovaných období bylo zřejmé, že se subjektivní hodnocení fyzického i psychického stavu závodníků zhoršovalo v korelaci se snižováním kalorického příjmu a současným navyšováním fyzické aktivity. Pro praktickou část byl zvolen kvalitativní výzkum případových studií, který umožnil detailně sledovat změny tělesného složení, stravovacích návyků, fyzické aktivity a subjektivních potíží v průběhu přípravy. Výsledky ukázaly, že u všech závodníků došlo k rozvoji symptomů spojených s LEA. Dvě závodnice přípravu předčasně ukončili ze zdravotních důvodů. Studie rovněž poukázala na nedostatečnou edukaci závodníků a trenérů o rizicích spojených s přípravou. Závěry práce je třeba chápat v kontextu limitovaného počtu případů, nicméně přinášejí důležité poznatky pro další výzkum a praxi v oblasti sportovní výživy a zdraví závodníků.
When comparing the three follow-up periods, it was evident that the subjective assessment of the athletes' physical and mental state worsened in correlation with decreased caloric intake and increased physical activity. For the practical part, a qualitative case study approach was chosen, which allowed detailed observation of changes in body composition, dietary habits, physical activity and subjective difficulties during training. The results showed that all participants developed symptoms associated with LEA. Two participants terminated their training prematurely for health reasons. The study also highlighted the lack of education of athletes and coaches about the risks associated with training. The findings of this study should be understood in the context of a limited number of cases, but they provide important insights for further research and practice in sports nutrition and athlete health.