Sipping a jeho využití v praxi
Sipping and its use in practice
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/200468Identifiers
Study Information System: 275908
Collections
- Kvalifikační práce [4674]
Author
Advisor
Referee
Zagrebelná, Valerie
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
18. 6. 2025
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Sipping, malnutrice, enterální výživa, příchuť, edukaceKeywords (English)
Sipping, malnutrition, enteral nutrition, flavor, educationBakalářská práce se zabývá tématem Sipping a jeho využití v praxi. Sipping je u pacientů v malnutrici nebo u pacientů s rizikem malnutrice velmi důležitou součástí výživy. V teoretické části bakalářské práce jsou shrnuty poznatky o malnutrici, její diagnostice, projevech a důsledcích. Dále je v teoretické části popsána výživa při onemocnění, před operací a po operaci a v neposlední řadě je popsán sipping jeho složení, druhy, využití, indikace a kontraindikace. V praktické části se dotazníkovým šetřením hledají odpovědi na cíle a hypotézy této práce. Dotazníkové šetření probíhalo v nemocnici VFN na jejích odděleních kliniky geriatrie a interní medicíny, urologické kliniky, 4.interní kliniky, 1.chirurgické kliniky a 2.chirurgické kliniky. Po zanalyzování dotazníků došlo v závěru k částečnému vyvrácení a částečnému potvrzení cílů a hypotéz. Cíly bakalářské práce bylo zjistit, jestli jsou pacienti vhodně edukováni před první konzumací. Dále to, jestli se zvýší ochota konzumace sippingu, když budou mít pacienti možnost vlastního výběru, a jaká je nejoblíbenější příchuť. Z dotazníků vyplynulo, že pacienti jsou vhodně edukováni před první konzumací. Ochota konzumace se zvýší při možnosti výběru oblíbené příchutě a značky. Nejoblíbenějšími příchutěmi jsou káva a čokoláda. Klíčová slova Sipping, malnutrice,...
The bachelor's thesis deals with the topic of Sipping and its use in practice. Sipping is a very important part of nutrition for patients with malnutrition or patients at risk of malnutrition. The theoretical part of the bachelor's thesis summarizes knowledge about malnutrition, its diagnosis, manifestations and consequences. Furthermore, the theoretical part describes nutrition during illness, before and after surgery and last but not least, sipping is described, its composition, types, use, indications and contraindications. In the practical part, a questionnaire survey seeks answers to the objectives and hypotheses of this thesis. The questionnaire survey was carried out in the hospital of VFN in its departments of the clinic of geriatrics and internal medicine, urology clinic, 4th internal medicine clinic, 1st surgical clinic and 2nd surgical clinic. After analyzing the questionnaires, the goals and hypotheses were partially refuted and partially confirmed. The goals of the bachelor's thesis were to determine whether patients are appropriately educated before the first consumption. Furthermore, whether the willingness to consume sipping will increase if the patient has the opportunity to choose his own flavor, and what is the most popular flavor. The questionnaires showed that patients are...