Stravování a výživa vojáků AČR
Diet and Nutrition of Soldiers in the Czech Armed Forces
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/200461Identifiers
Study Information System: 275840
Collections
- Kvalifikační práce [4674]
Author
Advisor
Referee
Pavlík, Vladimír
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
18. 6. 2025
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Armáda České republiky, bojové dávky potravin, vojenské stravování, balené potravinové dávkyKeywords (English)
Army od the Czech Republic, combat food ration, military catering, packaged food rationVýživa je zásadním faktorem, který ovlivňuje jak výkonnost vojenského personálu, tak jeho zdraví a celkovou kondici. Vzhledem k náročným a proměnlivým podmínkám armádního prostředí je potřeba, aby stravovací systém byl navržen s ohledem na specifické požadavky. Cílem práce bylo zhodnotit kvalitu a dostatečnost stravy poskytované Armádou České republiky ve vybraných zařízeních. Dílčím cílem byla nutriční analýza bojové potravinové dávky individuální a posouzení její schopnosti pokrýt potřeby osob se zvýšenou fyzickou zátěží. Práce byla koncipována jako případová studie dvou respondentů, profesionálního vojáka a vojáka v základní přípravě. Hodnocen byl příjem energie a základních živin na základě sedmidenních jídelních záznamů z období výcviku. Nutriční analýza byla provedena v softwaru Nutriservis, energetický výdej stanoven pomocí dat z chytrých nositelných zařízení. Součástí bylo i zhodnocení jedné varianty bojové potravinové dávky individuální. Data byla zpracována do tabulek a grafů v Microsoft Excel. Na základě výsledků převládala u respondenta A během intenzivního vojenského výcviku negativní energetická bilance, zatímco u respondenta B byla zaznamenána převážně pozitivní bilance. Příjem makroživin odpovídal doporučením pouze u bílkovin, příjem tuků byl nadměrný a příjem sacharidů...
Nutrition is a key factor that affects both the performance of military personnel and their health and overall condition. Given the demanding and changing conditions of the military environment, the dietary system needs to be designed with specific requirements in consideration. The aim of this study was to evaluate the quality and sufficiency of the diet provided by the Czech Army in selected facilities. A partial goal was the nutritional analysis of the individual combat food ration and the assessment of its ability to cover the needs of persons with increased physical stress. The research was designed as a case study of two respondents, a professional soldier and a soldier in primary training. Energy and essential nutrient intakes were assessed based on seven days of dietary records from the training period. Nutritional analysis was performed using Nutriservis software, and energy intake was determined using data from smart wearable devices. Evaluation of one variant of individual combat food ration was included. The data were compiled into tables and graphs in Microsoft Excel. Based on the results, respondent A had a predominantly negative energy balance during intensive military training, while respondent B had a predominantly positive balance. Macronutrient intake met recommendations only for...