Skladba stravy a užívání doplňků stravy v souvislosti s depresivitou, úzkostí a locus of contol
The composition of the diet and the use of dietary supplements in association with depression, anxiety and locus of control
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/199248Identifikátory
SIS: 274757
Kolekce
- Kvalifikační práce [4608]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Flekač, Milan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
2. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
skladba stravy, doplňky stravy, deprese, úzkost, locus of controlKlíčová slova (anglicky)
diet composition, dietary supplements, depression, anxiety, locus of controlVýživa má zásadní vliv nejen na zdraví fyzické, ale i duševní. V poslední době vzrostl zájem mladých dospělých o kontrolu příjmu potravy a užívání doplňků stravy. Na základě tohoto trendu se objevují otázky ohledně vlivu těchto návyků na psychické zdraví. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat souvislosti mezi příjmem omega-3 mastných kyselin (ze stravy i doplňků stravy) a přítomností symptomů depresivity a úzkosti u studentů vysokých škol. Dílčím cílem bylo prozkoumat vztah mezi užíváním doplňků stravy a locus of control. Práce byla koncipována jako kvantitativní výzkum. Výzkumný soubor tvořilo 151 studentů vysoké školy ve věku 18-26 let. Pro sběr dat byly využity standardizované dotazníky GAD-7, PHQ-9 a IE-4, doplněné o demografické a anamnestické otázky. Statistické zpracování proběhlo v prostředí Python za použití knihoven pandas, spicy a seaborn. Data byla analyzována popisnými statistikami, t-testy a analýzou rozptylu (ANOVA). Výsledky ukázaly, že ženy vykazovaly vyšší míru depresivních a úzkostných symptomů než muži. Byl zaznamenán vztah mezi zhoršenou kvalitou spánku či užívání návykových látek a psychickou pohodou. Statisticky významná souvislost mezi nižší mírou depresivity a úzkosti a užíváním doplňků stravy ani příjmem omega-3 mastných kyselin potvrzena nebyla, s výjimkou konzumace...
Nutrition has a fundamental impact not only on physical but also on mental health. In recent years, there has been a growing interest among young adults in monitoring their food intake and using dietary supplements. This trend has raised questions about the potential influence of these habits on mental well-being. The aim of this bachelor's thesis was to explore the relationship between the intake of omega- 3 fatty acids (from both diet and supplements) and the presence of depressive and anxiety symptoms among university students. A secondary objective was to examine the connection between the use of dietary supplements and locus of control. The study was designed as quantitative research. The research sample consisted of 151 university students aged 18326 years. Data were collected using standardized questionnaires: GAD-7, PHQ-9, and IE-4, along with demographic and anamnesis questions. Statistical analysis was conducted in Python using the pandas, spicy, and seaborn libraries. The data were analyzed using descriptive statistics, t-tests, and analysis of variance (ANOVA). The results showed that women reported higher levels of depressive and anxiety symptoms than men. A relationship was observed between impaired sleep quality or the use of addictive substances and lower mental well-being. A...