Zobrazit minimální záznam

Eating Habits of Paramedics
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorFoltánová, Simona
dc.date.accessioned2025-02-26T10:04:11Z
dc.date.available2025-02-26T10:04:11Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/197142
dc.description.abstractPráce se zabývá stravovacími zvyklostmi českých zdravotnických záchranářů pracujících ve výjezdových skupinách. Zaměřuje se na stravování v pracovní době, jelikož právě v pracovním prostředí jsou záchranáři limitováni pracovními podmínkami, hlavně nedostatkem času pro vlastní potřeby, tedy i pro příjem stravy. Práce zkoumá pravidelnost stravování, pitný režim, projevy hladu a žízně, konzumaci kávy a dalších kofeinových nápojů. Cílem práce je zhodnotit stravovací zvyklosti českých zdravotnických záchranářů pracujících ve výjezdových skupinách. Stanoveny byly dvě hypotézy, hypotéza č. 1: Zdravotničtí záchranáři se stravují během směn nepravidelně nejčastěji z důvodu nedostatku času, a hypotéza č. 2: Zdravotničtí záchranáři konzumují kávu ve většině směn. Kvantitativní výzkum byl proveden neintervenční dotazníkovou metodou v internetovém prostředí. Obě stanovené hypotézy práce byly potvrzeny. Většina respondentů (137; 76 %) uvedla, že se stravuje v práci nepravidelně, přičemž nejčastější příčinou je nedostatek času (129; 94 %). Zdravotničtí záchranáři se stravují nejčastěji dvakrát až třikrát za směnu, během denní směny konzumují teplý oběd, pokud na něj mají dostatek času. V rámci nočních směn pak jedí méně. V práci konzumují nejčastěji vařené jídlo, dále mléčné výrobky a pečivo. Ovoce a zeleninu během směny...cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis addresses the eating habits of Czech paramedics working in emergency response teams. It focuses on eating during working hours, as paramedics are limited by their working conditions, particularly the lack of time for personal needs, including food intake. The thesis examines the regularity of eating, hydration habits, feelings of hunger and thirst, and the consumption of coffee and other caffeinated beverages. The aim of the thesis is to evaluate the eating habits of Czech paramedics working in emergency response teams. Two hypotheses were established: Hypothesis 1: Paramedics eat irregularly during shifts, primarily due to a lack of time; and Hypothesis 2: Paramedics consume coffee during most shifts. The quantitative research was conducted using a non-interventional online questionnaire method. Both hypotheses were confirmed; the majority of respondents (76%) reported eating irregularly at work, with the most common reason being a lack of time (71%). Paramedics typically eat twice to three times per shift, consuming a hot lunch during the day shift if they have enough time. During night shifts, they eat less. Paramedics most commonly eat cooked meals, followed by dairy products and baked goods. About half of the respondents consume fruits and vegetables during their shifts. Most paramedics...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectkávacs_CZ
dc.subjectkofeincs_CZ
dc.subjectpitný režimcs_CZ
dc.subjectstravovací zvyklostics_CZ
dc.subjectzdravotnický záchranářcs_CZ
dc.subjectcaffeineen_US
dc.subjectcoffeeen_US
dc.subjecteating habitsen_US
dc.subjecthydratation habitsen_US
dc.subjectparamedicen_US
dc.titleStravovací zvyklosti zdravotnických záchranářůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-02-05
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId239026
dc.title.translatedEating Habits of Paramedicsen_US
dc.contributor.refereeSochůrková, Marie
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPráce se zabývá stravovacími zvyklostmi českých zdravotnických záchranářů pracujících ve výjezdových skupinách. Zaměřuje se na stravování v pracovní době, jelikož právě v pracovním prostředí jsou záchranáři limitováni pracovními podmínkami, hlavně nedostatkem času pro vlastní potřeby, tedy i pro příjem stravy. Práce zkoumá pravidelnost stravování, pitný režim, projevy hladu a žízně, konzumaci kávy a dalších kofeinových nápojů. Cílem práce je zhodnotit stravovací zvyklosti českých zdravotnických záchranářů pracujících ve výjezdových skupinách. Stanoveny byly dvě hypotézy, hypotéza č. 1: Zdravotničtí záchranáři se stravují během směn nepravidelně nejčastěji z důvodu nedostatku času, a hypotéza č. 2: Zdravotničtí záchranáři konzumují kávu ve většině směn. Kvantitativní výzkum byl proveden neintervenční dotazníkovou metodou v internetovém prostředí. Obě stanovené hypotézy práce byly potvrzeny. Většina respondentů (137; 76 %) uvedla, že se stravuje v práci nepravidelně, přičemž nejčastější příčinou je nedostatek času (129; 94 %). Zdravotničtí záchranáři se stravují nejčastěji dvakrát až třikrát za směnu, během denní směny konzumují teplý oběd, pokud na něj mají dostatek času. V rámci nočních směn pak jedí méně. V práci konzumují nejčastěji vařené jídlo, dále mléčné výrobky a pečivo. Ovoce a zeleninu během směny...cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis addresses the eating habits of Czech paramedics working in emergency response teams. It focuses on eating during working hours, as paramedics are limited by their working conditions, particularly the lack of time for personal needs, including food intake. The thesis examines the regularity of eating, hydration habits, feelings of hunger and thirst, and the consumption of coffee and other caffeinated beverages. The aim of the thesis is to evaluate the eating habits of Czech paramedics working in emergency response teams. Two hypotheses were established: Hypothesis 1: Paramedics eat irregularly during shifts, primarily due to a lack of time; and Hypothesis 2: Paramedics consume coffee during most shifts. The quantitative research was conducted using a non-interventional online questionnaire method. Both hypotheses were confirmed; the majority of respondents (76%) reported eating irregularly at work, with the most common reason being a lack of time (71%). Paramedics typically eat twice to three times per shift, consuming a hot lunch during the day shift if they have enough time. During night shifts, they eat less. Paramedics most commonly eat cooked meals, followed by dairy products and baked goods. About half of the respondents consume fruits and vegetables during their shifts. Most paramedics...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV