dc.contributor.advisor | Starnovská, Tamara | |
dc.creator | Foltánová, Simona | |
dc.date.accessioned | 2025-02-26T10:04:11Z | |
dc.date.available | 2025-02-26T10:04:11Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/197142 | |
dc.description.abstract | Práce se zabývá stravovacími zvyklostmi českých zdravotnických záchranářů pracujících ve výjezdových skupinách. Zaměřuje se na stravování v pracovní době, jelikož právě v pracovním prostředí jsou záchranáři limitováni pracovními podmínkami, hlavně nedostatkem času pro vlastní potřeby, tedy i pro příjem stravy. Práce zkoumá pravidelnost stravování, pitný režim, projevy hladu a žízně, konzumaci kávy a dalších kofeinových nápojů. Cílem práce je zhodnotit stravovací zvyklosti českých zdravotnických záchranářů pracujících ve výjezdových skupinách. Stanoveny byly dvě hypotézy, hypotéza č. 1: Zdravotničtí záchranáři se stravují během směn nepravidelně nejčastěji z důvodu nedostatku času, a hypotéza č. 2: Zdravotničtí záchranáři konzumují kávu ve většině směn. Kvantitativní výzkum byl proveden neintervenční dotazníkovou metodou v internetovém prostředí. Obě stanovené hypotézy práce byly potvrzeny. Většina respondentů (137; 76 %) uvedla, že se stravuje v práci nepravidelně, přičemž nejčastější příčinou je nedostatek času (129; 94 %). Zdravotničtí záchranáři se stravují nejčastěji dvakrát až třikrát za směnu, během denní směny konzumují teplý oběd, pokud na něj mají dostatek času. V rámci nočních směn pak jedí méně. V práci konzumují nejčastěji vařené jídlo, dále mléčné výrobky a pečivo. Ovoce a zeleninu během směny... | cs_CZ |
dc.description.abstract | The thesis addresses the eating habits of Czech paramedics working in emergency response teams. It focuses on eating during working hours, as paramedics are limited by their working conditions, particularly the lack of time for personal needs, including food intake. The thesis examines the regularity of eating, hydration habits, feelings of hunger and thirst, and the consumption of coffee and other caffeinated beverages. The aim of the thesis is to evaluate the eating habits of Czech paramedics working in emergency response teams. Two hypotheses were established: Hypothesis 1: Paramedics eat irregularly during shifts, primarily due to a lack of time; and Hypothesis 2: Paramedics consume coffee during most shifts. The quantitative research was conducted using a non-interventional online questionnaire method. Both hypotheses were confirmed; the majority of respondents (76%) reported eating irregularly at work, with the most common reason being a lack of time (71%). Paramedics typically eat twice to three times per shift, consuming a hot lunch during the day shift if they have enough time. During night shifts, they eat less. Paramedics most commonly eat cooked meals, followed by dairy products and baked goods. About half of the respondents consume fruits and vegetables during their shifts. Most paramedics... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | káva | cs_CZ |
dc.subject | kofein | cs_CZ |
dc.subject | pitný režim | cs_CZ |
dc.subject | stravovací zvyklosti | cs_CZ |
dc.subject | zdravotnický záchranář | cs_CZ |
dc.subject | caffeine | en_US |
dc.subject | coffee | en_US |
dc.subject | eating habits | en_US |
dc.subject | hydratation habits | en_US |
dc.subject | paramedic | en_US |
dc.title | Stravovací zvyklosti zdravotnických záchranářů | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2025 | |
dcterms.dateAccepted | 2025-02-05 | |
dc.description.department | 3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 239026 | |
dc.title.translated | Eating Habits of Paramedics | en_US |
dc.contributor.referee | Sochůrková, Marie | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.discipline | Nutriční terapie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.program | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Nutritional Therapy | en_US |
uk.degree-program.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Práce se zabývá stravovacími zvyklostmi českých zdravotnických záchranářů pracujících ve výjezdových skupinách. Zaměřuje se na stravování v pracovní době, jelikož právě v pracovním prostředí jsou záchranáři limitováni pracovními podmínkami, hlavně nedostatkem času pro vlastní potřeby, tedy i pro příjem stravy. Práce zkoumá pravidelnost stravování, pitný režim, projevy hladu a žízně, konzumaci kávy a dalších kofeinových nápojů. Cílem práce je zhodnotit stravovací zvyklosti českých zdravotnických záchranářů pracujících ve výjezdových skupinách. Stanoveny byly dvě hypotézy, hypotéza č. 1: Zdravotničtí záchranáři se stravují během směn nepravidelně nejčastěji z důvodu nedostatku času, a hypotéza č. 2: Zdravotničtí záchranáři konzumují kávu ve většině směn. Kvantitativní výzkum byl proveden neintervenční dotazníkovou metodou v internetovém prostředí. Obě stanovené hypotézy práce byly potvrzeny. Většina respondentů (137; 76 %) uvedla, že se stravuje v práci nepravidelně, přičemž nejčastější příčinou je nedostatek času (129; 94 %). Zdravotničtí záchranáři se stravují nejčastěji dvakrát až třikrát za směnu, během denní směny konzumují teplý oběd, pokud na něj mají dostatek času. V rámci nočních směn pak jedí méně. V práci konzumují nejčastěji vařené jídlo, dále mléčné výrobky a pečivo. Ovoce a zeleninu během směny... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The thesis addresses the eating habits of Czech paramedics working in emergency response teams. It focuses on eating during working hours, as paramedics are limited by their working conditions, particularly the lack of time for personal needs, including food intake. The thesis examines the regularity of eating, hydration habits, feelings of hunger and thirst, and the consumption of coffee and other caffeinated beverages. The aim of the thesis is to evaluate the eating habits of Czech paramedics working in emergency response teams. Two hypotheses were established: Hypothesis 1: Paramedics eat irregularly during shifts, primarily due to a lack of time; and Hypothesis 2: Paramedics consume coffee during most shifts. The quantitative research was conducted using a non-interventional online questionnaire method. Both hypotheses were confirmed; the majority of respondents (76%) reported eating irregularly at work, with the most common reason being a lack of time (71%). Paramedics typically eat twice to three times per shift, consuming a hot lunch during the day shift if they have enough time. During night shifts, they eat less. Paramedics most commonly eat cooked meals, followed by dairy products and baked goods. About half of the respondents consume fruits and vegetables during their shifts. Most paramedics... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |