Zobrazit minimální záznam

Comparison of diet and nutrition for children in kindergartens in Czechia vs. Germany
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorHering, Zuzana
dc.date.accessioned2025-02-19T10:51:17Z
dc.date.available2025-02-19T10:51:17Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/196898
dc.description.abstractTato bakalářská práce se věnuje porovnání systému školního stravování pro věkovou kategorii 4-6 let mezi zařízeními v České republice a ve Spolkové republice Německo. Teoretická část práce je zaměřena na historii, legislativu a výživová doporučení každé země. Poslední kapitola, uzavírající teoretickou část, je zaměřena na výživu a vývoj dětí. V praktické části jsou popsána zařízení, která byla vybrána jako příklad pro zhodnocení v této bakalářské práci. Značný díl praktické části tvoří tři týdenní jídelníčky mateřských škol reprezentující parametry stravování dětí v obou zemích. Tyto jsou následně zhodnoceny a porovnávány s nutričními doporučeními. Získané výsledky jsou graficky prezentovány a diskutovány.cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis compares the school catering system of facilities for the age category 4-6 years in the Czech Republic and the Federal Republic of Germany. The theoretical part of the work focuses on the history, legislation and nutritional recommendations of each country. Last chapter, concluding the theoretical part, focuses on the nutrition and development of children. The practical part describes two facilities, one in Czechia and one in Germany, that were selected as an example for evalutation in this bachelor thesis. A significant section of the practical part analyses three weekly menus of each kindergarten representing the specification of childrens' meals in both countries. These are subsequently evaluated and compared to nutritional recommendations. The obtained results are graphically presented and discussed.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectSpotřební košcs_CZ
dc.subjectvýživová doporučenícs_CZ
dc.subjectvýživa dětícs_CZ
dc.subjectDGE standardy výživycs_CZ
dc.subjectnutriční hodnotycs_CZ
dc.subjectConsumption basketen_US
dc.subjectnutritional recommendationsen_US
dc.subjectchildren's nutritionen_US
dc.subjectDGE nutrition standardsen_US
dc.subjectnutritional valuesen_US
dc.titleSrovnávání stravování dětí v mateřských školách v České a Německé republicecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-01-28
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId262061
dc.title.translatedComparison of diet and nutrition for children in kindergartens in Czechia vs. Germanyen_US
dc.contributor.refereeHlavatá, Karolína
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se věnuje porovnání systému školního stravování pro věkovou kategorii 4-6 let mezi zařízeními v České republice a ve Spolkové republice Německo. Teoretická část práce je zaměřena na historii, legislativu a výživová doporučení každé země. Poslední kapitola, uzavírající teoretickou část, je zaměřena na výživu a vývoj dětí. V praktické části jsou popsána zařízení, která byla vybrána jako příklad pro zhodnocení v této bakalářské práci. Značný díl praktické části tvoří tři týdenní jídelníčky mateřských škol reprezentující parametry stravování dětí v obou zemích. Tyto jsou následně zhodnoceny a porovnávány s nutričními doporučeními. Získané výsledky jsou graficky prezentovány a diskutovány.cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis compares the school catering system of facilities for the age category 4-6 years in the Czech Republic and the Federal Republic of Germany. The theoretical part of the work focuses on the history, legislation and nutritional recommendations of each country. Last chapter, concluding the theoretical part, focuses on the nutrition and development of children. The practical part describes two facilities, one in Czechia and one in Germany, that were selected as an example for evalutation in this bachelor thesis. A significant section of the practical part analyses three weekly menus of each kindergarten representing the specification of childrens' meals in both countries. These are subsequently evaluated and compared to nutritional recommendations. The obtained results are graphically presented and discussed.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV