dc.contributor.advisor | Novák, František | |
dc.creator | Pastorková, Eva | |
dc.date.accessioned | 2025-02-06T11:40:08Z | |
dc.date.available | 2025-02-06T11:40:08Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/196388 | |
dc.description.abstract | The thesis focuses on the monitoring of the nutritional status and nutritional care during hospitalization in selected wards of the General University Hospital (VFN) using indicators monitored within the Nutrition Day (nDay). The theoretical part introduces the topic of malnutrition as the main focus of nDay. It provides an overview of classification of malnutrition, diagnostic criteria, and describes the clinical assessment of nutritional status including nutritional screening tools and nutritional support. The nutrition team and its competencies are reviewed. Furthermore, it provides insights into the topic of quality assessment of health care, standards in nutritional care and monitoring of nutritional care, the nDay and related indicators. The practical part aims to evaluate the nutritional care provided in selected wards of VFN using nDay data. Methodology: The data were collected using a questionnaire survey focusing on 16 VFN's departments. The standardized questionnaire to monitor nutritional care and the incidence of malnutrition formulated for the purpose of Nutrition Day was used. At first, data was collected related to the hospital, wards and patients. After one month, data was completed with description what happened to patients. The data provided by the nDay database from previous... | en_US |
dc.description.abstract | Úvod: Diplomová práce se věnuje sledování stavu výživy a nutriční péči v průběhu hospitalizace na vybraných odděleních Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) za využití indikátorů sledovaných v rámci Nutrition Day (nDay). Teoretická část seznamuje s tématem malnutrice, jako ústředním tématem nDay. Podává přehled o klasifikaci malnutrice, diagnostických kritérií, popisuje klinické hodnocení nutričního stavu včetně nástrojů pro nutriční screening a nutriční podporu. Dále je představen nutriční tým a jeho kompetence. Poslední část seznamuje s tématem hodnocení kvality zdravotní péče, se standardy nutriční péče a s monitoringem nutriční péče prostřednictvím nDay a související indikátory. Praktická část si klade za cíl zhodnotit poskytovanou nutriční péči na vybraných odděleních ve VFN za využití dostupných dat z nDay. Metodika: Data pro zpracování diplomové práce byla sbírána prostřednictví dotazníkového šetření na 16 oddělení VFN za využití české verze standardizovaného dotazníku pro sledování nutriční péče a výskyt malnutrice v rámci Nutrition Day. Sběr dat proběhl ve dvou fázích. Byla sbírána data o nemocnici, jednotlivých oddělení a pacientech. S měsíčním odstupem byla data doplněna o zjištění popisující, co se s pacienty stalo po uplynutí této doby. Tato práce využila také data z předešlých sběrů nDay... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | malnutrice | cs_CZ |
dc.subject | hodnocení nutričního stavu | cs_CZ |
dc.subject | standarty nutriční péče | cs_CZ |
dc.subject | nutriční podpora | cs_CZ |
dc.subject | enterální výživa | cs_CZ |
dc.subject | parenterální výživa | cs_CZ |
dc.subject | kvalita péče | cs_CZ |
dc.subject | Nutrition Day | cs_CZ |
dc.subject | malnutrition | en_US |
dc.subject | nutritional status assessment | en_US |
dc.subject | nutritional care standards | en_US |
dc.subject | nutritional support | en_US |
dc.subject | enteral nutrition | en_US |
dc.subject | parenteral nutrition | en_US |
dc.subject | quality of care | en_US |
dc.subject | Nutrition Day | en_US |
dc.title | Sledování stavu výživy a nutriční péče v průběhu hospitalizace | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2025 | |
dcterms.dateAccepted | 2025-01-16 | |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.department | 3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.identifier.repId | 261933 | |
dc.title.translated | Monitoring of nutritional status and nutritional care during hospitalization | en_US |
dc.contributor.referee | Dušek, Pavel | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Child and Adult Nutrition | en_US |
thesis.degree.discipline | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
thesis.degree.program | Child and Adult Nutrition | en_US |
thesis.degree.program | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Child and Adult Nutrition | en_US |
uk.degree-program.cs | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Child and Adult Nutrition | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Úvod: Diplomová práce se věnuje sledování stavu výživy a nutriční péči v průběhu hospitalizace na vybraných odděleních Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) za využití indikátorů sledovaných v rámci Nutrition Day (nDay). Teoretická část seznamuje s tématem malnutrice, jako ústředním tématem nDay. Podává přehled o klasifikaci malnutrice, diagnostických kritérií, popisuje klinické hodnocení nutričního stavu včetně nástrojů pro nutriční screening a nutriční podporu. Dále je představen nutriční tým a jeho kompetence. Poslední část seznamuje s tématem hodnocení kvality zdravotní péče, se standardy nutriční péče a s monitoringem nutriční péče prostřednictvím nDay a související indikátory. Praktická část si klade za cíl zhodnotit poskytovanou nutriční péči na vybraných odděleních ve VFN za využití dostupných dat z nDay. Metodika: Data pro zpracování diplomové práce byla sbírána prostřednictví dotazníkového šetření na 16 oddělení VFN za využití české verze standardizovaného dotazníku pro sledování nutriční péče a výskyt malnutrice v rámci Nutrition Day. Sběr dat proběhl ve dvou fázích. Byla sbírána data o nemocnici, jednotlivých oddělení a pacientech. S měsíčním odstupem byla data doplněna o zjištění popisující, co se s pacienty stalo po uplynutí této doby. Tato práce využila také data z předešlých sběrů nDay... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The thesis focuses on the monitoring of the nutritional status and nutritional care during hospitalization in selected wards of the General University Hospital (VFN) using indicators monitored within the Nutrition Day (nDay). The theoretical part introduces the topic of malnutrition as the main focus of nDay. It provides an overview of classification of malnutrition, diagnostic criteria, and describes the clinical assessment of nutritional status including nutritional screening tools and nutritional support. The nutrition team and its competencies are reviewed. Furthermore, it provides insights into the topic of quality assessment of health care, standards in nutritional care and monitoring of nutritional care, the nDay and related indicators. The practical part aims to evaluate the nutritional care provided in selected wards of VFN using nDay data. Methodology: The data were collected using a questionnaire survey focusing on 16 VFN's departments. The standardized questionnaire to monitor nutritional care and the incidence of malnutrition formulated for the purpose of Nutrition Day was used. At first, data was collected related to the hospital, wards and patients. After one month, data was completed with description what happened to patients. The data provided by the nDay database from previous... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |