Zobrazit minimální záznam

Oral nutrition supplements in clinical practice
dc.contributor.advisorNováková, Alena
dc.creatorKnížková, Hana
dc.date.accessioned2025-02-06T11:37:10Z
dc.date.available2025-02-06T11:37:10Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/196374
dc.description.abstractThe thesis deals with the topic of oral nutritional supplements in clinical practice. The thesis aims to provide insight into the issue of malnutrition faced by a significant percentage of hospitalized patients. Poor nutrition significantly affects patients' quality of life, disease prognosis, length of hospitalization and has its share on increased morbidity and mortality. Nutritional screening, assessment of the patient's nutritional status, and diagnosis of malnutrition are crucial for the timely establishment of appropriate nutritional support. In cases a diet alone is no longer sufficient to meet the nutritional needs of a patient, administration of liquid enteral nutrition supplements is recommended. These oral nutritional supplements (sipping) are designed to cover or appropriately supplement the nutritional needs of the patient with a clearly defined formulation. Most often, they have liquid, cream or powder form. They are intended for direct consumption or can be added to food and beverages. Technically, they are the least demanding form of enteral nutrition. The practical part of the thesis is aimed at finding out the habits of administration of oral nutritional supplements/sipping. The aim was also to find out the key selection factors of the oral nutritional supplements in the public...en_US
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá tématem perorálních nutričních doplňků v klinické praxi. Práce má přinést náhled na problematiku malnutrice, se kterou se potýká značné procento hospitalizovaných pacientů. Špatná výživa významně ovlivňuje kvalitu života pacientů, prognózu onemocnění, dobu hospitalizace a má vliv na zvýšenou morbiditu a mortalitu. Nutriční screening, hodnocení nutričního stavu pacienta a diagnostika malnutrice jsou klíčové pro včasné nastavení vhodné nutriční podpory. Ve chvíli, kdy samotná dieta již nestačí k pokrytí nutričních potřeb pacienta, je doporučeno přidat přípravky tekuté enterální výživy, určené k popíjení. Perorální nutriční doplňky (Sipping) jsou navržené tak, aby pokryly či vhodně doplnily nutriční potřebu pacienta jasně definovaným složením. Nejčastěji bývají ve formě tekuté, krémové nebo ve formě prášku. Jsou určené jak k přímé konzumaci, tak je lze do jídel a nápojů přidat. Technicky se pak jedná o nejméně náročnou formu enterální výživy. Praktická část diplomové práce je zaměřena na zjištění zvyklostí v podávání perorálních nutričních doplňků/sippingu formou dotazníkového šetření mezi nutričními terapeuty. Cílem bylo také zjistit, co ovlivňuje výběr perorálních nutričních doplňků ve státním a soukromém sektoru zdravotnických zařízení v ČR. Dotazníkového šetření se...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectPerorální nutriční doplňkycs_CZ
dc.subjectNutriční podporacs_CZ
dc.subjectSippingcs_CZ
dc.subjectMalnutricecs_CZ
dc.subjectOral nutritional supplementsen_US
dc.subjectNutritional supporten_US
dc.subjectSippingen_US
dc.subjectMalnutritionen_US
dc.titlePerorální nutriční doplňky v klinické praxics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2025
dcterms.dateAccepted2025-01-16
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId229615
dc.title.translatedOral nutrition supplements in clinical practiceen_US
dc.contributor.refereeKarbanová, Miroslava
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá tématem perorálních nutričních doplňků v klinické praxi. Práce má přinést náhled na problematiku malnutrice, se kterou se potýká značné procento hospitalizovaných pacientů. Špatná výživa významně ovlivňuje kvalitu života pacientů, prognózu onemocnění, dobu hospitalizace a má vliv na zvýšenou morbiditu a mortalitu. Nutriční screening, hodnocení nutričního stavu pacienta a diagnostika malnutrice jsou klíčové pro včasné nastavení vhodné nutriční podpory. Ve chvíli, kdy samotná dieta již nestačí k pokrytí nutričních potřeb pacienta, je doporučeno přidat přípravky tekuté enterální výživy, určené k popíjení. Perorální nutriční doplňky (Sipping) jsou navržené tak, aby pokryly či vhodně doplnily nutriční potřebu pacienta jasně definovaným složením. Nejčastěji bývají ve formě tekuté, krémové nebo ve formě prášku. Jsou určené jak k přímé konzumaci, tak je lze do jídel a nápojů přidat. Technicky se pak jedná o nejméně náročnou formu enterální výživy. Praktická část diplomové práce je zaměřena na zjištění zvyklostí v podávání perorálních nutričních doplňků/sippingu formou dotazníkového šetření mezi nutričními terapeuty. Cílem bylo také zjistit, co ovlivňuje výběr perorálních nutričních doplňků ve státním a soukromém sektoru zdravotnických zařízení v ČR. Dotazníkového šetření se...cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis deals with the topic of oral nutritional supplements in clinical practice. The thesis aims to provide insight into the issue of malnutrition faced by a significant percentage of hospitalized patients. Poor nutrition significantly affects patients' quality of life, disease prognosis, length of hospitalization and has its share on increased morbidity and mortality. Nutritional screening, assessment of the patient's nutritional status, and diagnosis of malnutrition are crucial for the timely establishment of appropriate nutritional support. In cases a diet alone is no longer sufficient to meet the nutritional needs of a patient, administration of liquid enteral nutrition supplements is recommended. These oral nutritional supplements (sipping) are designed to cover or appropriately supplement the nutritional needs of the patient with a clearly defined formulation. Most often, they have liquid, cream or powder form. They are intended for direct consumption or can be added to food and beverages. Technically, they are the least demanding form of enteral nutrition. The practical part of the thesis is aimed at finding out the habits of administration of oral nutritional supplements/sipping. The aim was also to find out the key selection factors of the oral nutritional supplements in the public...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV