Zobrazit minimální záznam

The Influence of Nutrition on the Symptoms of Atopic Eczema
dc.contributor.advisorSlíva, Jiří
dc.creatorKeřková, Romana
dc.date.accessioned2024-07-15T06:30:08Z
dc.date.available2024-07-15T06:30:08Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191826
dc.description.abstract1 ABSTRACT Introduction: Atopic eczema (AE) is the most common form of eczema with a high prevalence, especially in the population of children, adolescents, and young adults. The intensity of its manifestations can be influenced by several factors, including the composition of our diet. Objective: The primary objective of this thesis is to evaluate which foods are most often excluded from the patients' diet based on the identified allergy or intolerance and which foods are excluded in connection with the worsening of the symptoms of atopic eczema. Secondarily, I will try to determine which types of dietary supplement are used by said patients. Methods: The survey was carried out in the form of an anonymous questionnaire that contained 27 questions. The form was distributed electronically to social media platforms and to two portals where patients with atopic eczema gather. The questionnaire was intended for patients with atopic dermatitis or parents whose child suffers from this disease. The responses were collected in the period from 1.11.2023 to 29.2.2024. Results: A total of 262 patients responded to the questionnaire, of which 92 % were women and only 8 % were men. The age group between 19 and 25 years was the most represented, with 100 (38 %) respondents. A total of 89 % of patients eliminated certain...en_US
dc.description.abstract1 ABSTRAKT Úvod: Atopický ekzém (AE) je nejčastější formou ekzému s vysokou prevalencí především v populaci dětí, adolescentů a mladších dospělých. Intenzita jeho projevů může být ovlivněna řadou faktorů, včetně složení naší stravy. Cíl: Primárním cílem této práce je zhodnotit, jaké potraviny pacienti nejčastěji vyřazují ze svého jídelníčku na základě zjištěné alergie či intolerance a jaké potraviny vyřazují v souvislosti se zhoršením projevů atopického ekzému. Sekundárně se pokusím zjistit, jaké typy doplňků stravy pacienti užívají. Metodika: Šetření bylo provedeno formou anonymního dotazníku o 27 otázkách. Formulář byl distribuován elektronicky na sociálních sítích a dále na dvou portálech, kde se sdružují pacienti s atopickým ekzémem. Dotazník byl určen pacientům s atopickou dermatitidou nebo rodičům, jejichž dítě tímto onemocněním trpí. Odpovědi byly sbírány za období od 1. 11. 2023 do 29. 2. 2024. Výsledky: Dotazník zodpovědělo celkem 262 pacientů, z toho se účastnilo 92 % žen a pouhých 8 % mužů. Nejvíce byla zastoupena věková skupina mezi 19 a 25 lety se 100 (38 %) respondenty. Celkem 89 % pacientů provedlo eliminaci některých potravin ze svého jídelníčku. Pro zhoršení stavu AE po konzumaci určitých potravin zavedlo dietní omezení 47 %, přičemž nejčastěji se jednalo o alkohol (48 %), kakao a čokoládu...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleVliv výživy na projevy atopického ekzémucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-24
dc.description.departmentDepartment of Pharmacology 3FM CUen_US
dc.description.departmentÚstav farmakologie 3. LF UKcs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId259089
dc.title.translatedThe Influence of Nutrition on the Symptoms of Atopic Eczemaen_US
dc.contributor.refereeHrnčířová, Dana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav farmakologie 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Pharmacology 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.cs1 ABSTRAKT Úvod: Atopický ekzém (AE) je nejčastější formou ekzému s vysokou prevalencí především v populaci dětí, adolescentů a mladších dospělých. Intenzita jeho projevů může být ovlivněna řadou faktorů, včetně složení naší stravy. Cíl: Primárním cílem této práce je zhodnotit, jaké potraviny pacienti nejčastěji vyřazují ze svého jídelníčku na základě zjištěné alergie či intolerance a jaké potraviny vyřazují v souvislosti se zhoršením projevů atopického ekzému. Sekundárně se pokusím zjistit, jaké typy doplňků stravy pacienti užívají. Metodika: Šetření bylo provedeno formou anonymního dotazníku o 27 otázkách. Formulář byl distribuován elektronicky na sociálních sítích a dále na dvou portálech, kde se sdružují pacienti s atopickým ekzémem. Dotazník byl určen pacientům s atopickou dermatitidou nebo rodičům, jejichž dítě tímto onemocněním trpí. Odpovědi byly sbírány za období od 1. 11. 2023 do 29. 2. 2024. Výsledky: Dotazník zodpovědělo celkem 262 pacientů, z toho se účastnilo 92 % žen a pouhých 8 % mužů. Nejvíce byla zastoupena věková skupina mezi 19 a 25 lety se 100 (38 %) respondenty. Celkem 89 % pacientů provedlo eliminaci některých potravin ze svého jídelníčku. Pro zhoršení stavu AE po konzumaci určitých potravin zavedlo dietní omezení 47 %, přičemž nejčastěji se jednalo o alkohol (48 %), kakao a čokoládu...cs_CZ
uk.abstract.en1 ABSTRACT Introduction: Atopic eczema (AE) is the most common form of eczema with a high prevalence, especially in the population of children, adolescents, and young adults. The intensity of its manifestations can be influenced by several factors, including the composition of our diet. Objective: The primary objective of this thesis is to evaluate which foods are most often excluded from the patients' diet based on the identified allergy or intolerance and which foods are excluded in connection with the worsening of the symptoms of atopic eczema. Secondarily, I will try to determine which types of dietary supplement are used by said patients. Methods: The survey was carried out in the form of an anonymous questionnaire that contained 27 questions. The form was distributed electronically to social media platforms and to two portals where patients with atopic eczema gather. The questionnaire was intended for patients with atopic dermatitis or parents whose child suffers from this disease. The responses were collected in the period from 1.11.2023 to 29.2.2024. Results: A total of 262 patients responded to the questionnaire, of which 92 % were women and only 8 % were men. The age group between 19 and 25 years was the most represented, with 100 (38 %) respondents. A total of 89 % of patients eliminated certain...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav farmakologie 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV