Zobrazit minimální záznam

The impact of a breastfeeding mother's nutrition on the breast milk quality
dc.contributor.advisorSchneidrová, Dagmar
dc.creatorRolková, Julia
dc.date.accessioned2024-07-15T06:28:33Z
dc.date.available2024-07-15T06:28:33Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191818
dc.description.abstractAim: The aim of this study was to summarize the current evidence on the outlined topic in the theroretical part and in the practical part explorethe level of knowledge of breastfeeding women about nutrition during lactation and the effect of breastfeeding mother's nutrition on the quality of breast milk (BM). Methodology: Data was collected in April-May 2024 using an anonymous online questionnaire designed by Google Forms and distributed through social networking sites and discussion forums. The questionnaire was designed exclusively for adult breastfeeding women. A total of 368 responses were obtained. Results: The survey revealed that 55 % of women use the internet as their main source of information about the breastfeeding mother's nutrition. It was also found that women 91 % of respondents know about the effect of nutrition of breastfeeding mother on the quality of BM. Less than 50 % of breastfeeding mothers correctly answered at least 80 % questions. It was also confirmed that mothers with higher education (higher professional and university) have better knowledge about nutrition and its effect on BM quality than mothers with lower education (primary and secondary) (p = 0.008). Conclusion: Due to the problematic reliability of information on the Internet, it is advisable to provide mothers with...en_US
dc.description.abstractSOUHRN Cíl Cílem této práce bylo přehled poznatků dané problematice teoretické části práce praktické části prozkoumat úroveň znalostí kojících žen výživě období kojení vlivu výživy kojící matky na kvalitu mateřského mléka Pro praktickou část práce bylo využito dotazníkové šetření. Data byla sbírána na přelomu dubna května 2024 prostřednictvím anonymního online dotazníku vytvořeného pomocí Google Forms distribuovaného prostřednictvím sociálních sítí diskusních fór. Dotazník byl určen výhradně pro plnoleté kojící ženy. získán odpovědí Výsledky Průzkum ukázal, že 55 % žen využívá internet jako hlavní zdroj informací o výživě kojící matky. Dále se zjistilo, že 91 % respondentek ví o vlivu výživy kojící matky na kvalitu MM. Méně než 50 % kojících matek správně odpovědělo na alespoň 80 % otázek. Bylo také potvrzeno, že matky s vyšším vzděláním (VOŠ a VŠ) mají lepší znalosti o výživě kojící matky a jejím vlivu na kvalitu MM než matky s nižším vzděláním (ZŠ a SŠ) (p = 0,008) Závěr Kvůli problematické spolehlivosti informací na internetu je vhodné poskytovat matkám ověřené zdroje podporovat je ve vyhledávání pomoci lékařských nelékařských odborníků. Jelikož většina matek ví vlivu výživy kojící matky na kvalitu MM, ale méně než 50 % žen správně odpovědělo na 80 % otázek týkajících se této problematiky, je zřejmé, že...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectlactationen_US
dc.subjectmaternal nutritionen_US
dc.subjectbreast milk compositionen_US
dc.subjectbreastmilk qualityen_US
dc.subjectlaktacecs_CZ
dc.subjectvýživa matkycs_CZ
dc.subjectsložení mateřského mlékacs_CZ
dc.subjectkvalita mateřského mlékacs_CZ
dc.titleVliv výživy kojící matky na kvalitu mateřského mlékacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-24
dc.description.departmentDepartment of Hygiene 3FM CUen_US
dc.description.departmentÚstav hygieny 3. LF UKcs_CZ
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId259577
dc.title.translatedThe impact of a breastfeeding mother's nutrition on the breast milk qualityen_US
dc.contributor.refereeFauknerová Matějčková, Jana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csSOUHRN Cíl Cílem této práce bylo přehled poznatků dané problematice teoretické části práce praktické části prozkoumat úroveň znalostí kojících žen výživě období kojení vlivu výživy kojící matky na kvalitu mateřského mléka Pro praktickou část práce bylo využito dotazníkové šetření. Data byla sbírána na přelomu dubna května 2024 prostřednictvím anonymního online dotazníku vytvořeného pomocí Google Forms distribuovaného prostřednictvím sociálních sítí diskusních fór. Dotazník byl určen výhradně pro plnoleté kojící ženy. získán odpovědí Výsledky Průzkum ukázal, že 55 % žen využívá internet jako hlavní zdroj informací o výživě kojící matky. Dále se zjistilo, že 91 % respondentek ví o vlivu výživy kojící matky na kvalitu MM. Méně než 50 % kojících matek správně odpovědělo na alespoň 80 % otázek. Bylo také potvrzeno, že matky s vyšším vzděláním (VOŠ a VŠ) mají lepší znalosti o výživě kojící matky a jejím vlivu na kvalitu MM než matky s nižším vzděláním (ZŠ a SŠ) (p = 0,008) Závěr Kvůli problematické spolehlivosti informací na internetu je vhodné poskytovat matkám ověřené zdroje podporovat je ve vyhledávání pomoci lékařských nelékařských odborníků. Jelikož většina matek ví vlivu výživy kojící matky na kvalitu MM, ale méně než 50 % žen správně odpovědělo na 80 % otázek týkajících se této problematiky, je zřejmé, že...cs_CZ
uk.abstract.enAim: The aim of this study was to summarize the current evidence on the outlined topic in the theroretical part and in the practical part explorethe level of knowledge of breastfeeding women about nutrition during lactation and the effect of breastfeeding mother's nutrition on the quality of breast milk (BM). Methodology: Data was collected in April-May 2024 using an anonymous online questionnaire designed by Google Forms and distributed through social networking sites and discussion forums. The questionnaire was designed exclusively for adult breastfeeding women. A total of 368 responses were obtained. Results: The survey revealed that 55 % of women use the internet as their main source of information about the breastfeeding mother's nutrition. It was also found that women 91 % of respondents know about the effect of nutrition of breastfeeding mother on the quality of BM. Less than 50 % of breastfeeding mothers correctly answered at least 80 % questions. It was also confirmed that mothers with higher education (higher professional and university) have better knowledge about nutrition and its effect on BM quality than mothers with lower education (primary and secondary) (p = 0.008). Conclusion: Due to the problematic reliability of information on the Internet, it is advisable to provide mothers with...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV