Zobrazit minimální záznam

Comparison of dietary habits among heated tobacco users and conventional smokers
dc.contributor.advisorPánková, Alexandra
dc.creatorStrojná, Natália
dc.date.accessioned2024-07-15T06:27:32Z
dc.date.available2024-07-15T06:27:32Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191813
dc.description.abstractThe topic of this bachelor thesis was a comparison of the eating habits of users of heated tobacco compared to smokers of conventional cigarettes. The main aim of the bachelor thesis was to compare whether there are significant changes in the eating habits of heated tobacco users compared to conventional cigarette smokers using responses from an eating habits questionnaire. The study compared the eating habits of 18 respondents who were divided into a heated tobacco user group (8 respondents) with a mean age of 41 ± 5.66 and a conventional cigarette smoker group (8 respondents) with a mean age of 55 ± 15.09. The parameters under statistical investigation were protein, fat, carbohydrate, fiber, dairy products and fruit intake along with vegetables. Student's two-sample unpaired t-test for mean was used for statistical comparison of the groups. Before performing the t-test, the F-test was used in which each parameter was subjected to analysis for the so-called equality of variance. The resulting means of the observed traits between the sets were as follows: protein p = 0.585859, fat p = 0.536003, carbohydrate p = 0.689622, fiber p = 0.94961, dairy p = 0.475181, fruit and vegetables p = 0.544135. All observed traits were not statistically significant, given that we considered the significance level to...en_US
dc.description.abstractTématem této bakalářské práce bylo srovnání stravovacích návyků uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret. Hlavním cílem bakalářské práce bylo srovnat, jestli dochází k významným změnám stravovacích návyků u uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret pomocí odpovědí z dotazníku stravovacích návyků. V práci byly srovnávány stravovací návyky u 18 respondentů, kteří byli rozděleni na skupinu uživatelů zahřívaného tabáku (8 respondentů) s průměrným věkem 41 ± 5,66 a kuřáků klasických cigaret (8 respondentů) s průměrným věkem 55 ± 15,09. Sledované parametry podrobeny statistickému šetření byly příjem bílkovin, tuku, sacharidu, vlákniny, mléčných výrobků a ovoce spolu se zeleninou. Pro statistické porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před vykonáním t-testu byl použitý F-test, v kterém jsme každý parametr podrobili analýze na tzv. rovnost rozptylu. Výsledné střední hodnoty sledovaných znaků mezi soubory byly následující: bílkoviny p = 0,585859, tuky p = 0,536003, sacharidy p = 0,689622, vláknina p = 0,94961, mléčné výrobky p = 0,475181, ovoce a zelenina p = 0,544135. Všechny sledované znaky nebyly z pohledu statistiky významné, vzhledem k tomu, že za hladinu významnosti jsme považovali hodnotu menší než...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectheated tobaccoen_US
dc.subjectsmokingen_US
dc.subjectdietary habitsen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectzahřívaný tabákcs_CZ
dc.subjectkouřenícs_CZ
dc.subjectstravovací návykycs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.titleSrovnání stravovacích návyků u uživatelů zahřívaného tabáku a klasických kuřákůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-24
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId261979
dc.title.translatedComparison of dietary habits among heated tobacco users and conventional smokersen_US
dc.contributor.refereeKrálíková, Eva
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTématem této bakalářské práce bylo srovnání stravovacích návyků uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret. Hlavním cílem bakalářské práce bylo srovnat, jestli dochází k významným změnám stravovacích návyků u uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret pomocí odpovědí z dotazníku stravovacích návyků. V práci byly srovnávány stravovací návyky u 18 respondentů, kteří byli rozděleni na skupinu uživatelů zahřívaného tabáku (8 respondentů) s průměrným věkem 41 ± 5,66 a kuřáků klasických cigaret (8 respondentů) s průměrným věkem 55 ± 15,09. Sledované parametry podrobeny statistickému šetření byly příjem bílkovin, tuku, sacharidu, vlákniny, mléčných výrobků a ovoce spolu se zeleninou. Pro statistické porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před vykonáním t-testu byl použitý F-test, v kterém jsme každý parametr podrobili analýze na tzv. rovnost rozptylu. Výsledné střední hodnoty sledovaných znaků mezi soubory byly následující: bílkoviny p = 0,585859, tuky p = 0,536003, sacharidy p = 0,689622, vláknina p = 0,94961, mléčné výrobky p = 0,475181, ovoce a zelenina p = 0,544135. Všechny sledované znaky nebyly z pohledu statistiky významné, vzhledem k tomu, že za hladinu významnosti jsme považovali hodnotu menší než...cs_CZ
uk.abstract.enThe topic of this bachelor thesis was a comparison of the eating habits of users of heated tobacco compared to smokers of conventional cigarettes. The main aim of the bachelor thesis was to compare whether there are significant changes in the eating habits of heated tobacco users compared to conventional cigarette smokers using responses from an eating habits questionnaire. The study compared the eating habits of 18 respondents who were divided into a heated tobacco user group (8 respondents) with a mean age of 41 ± 5.66 and a conventional cigarette smoker group (8 respondents) with a mean age of 55 ± 15.09. The parameters under statistical investigation were protein, fat, carbohydrate, fiber, dairy products and fruit intake along with vegetables. Student's two-sample unpaired t-test for mean was used for statistical comparison of the groups. Before performing the t-test, the F-test was used in which each parameter was subjected to analysis for the so-called equality of variance. The resulting means of the observed traits between the sets were as follows: protein p = 0.585859, fat p = 0.536003, carbohydrate p = 0.689622, fiber p = 0.94961, dairy p = 0.475181, fruit and vegetables p = 0.544135. All observed traits were not statistically significant, given that we considered the significance level to...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV