dc.contributor.advisor | Brunerová, Ludmila | |
dc.creator | Hálová, Nikol | |
dc.date.accessioned | 2024-11-29T19:27:40Z | |
dc.date.available | 2024-11-29T19:27:40Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/191798 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá povědomím o značení potravin u pacientů s obezitou a diabetem. Cílem práce je zjistit, jaké jsou znalosti těchto pacientů o značení potravin a jaké mají názory na toto téma. Dále se práce zaměřuje na zkoumání vlivu značení potravin na stravovací návyky pacientů s obezitou a diabetem a na možnosti zlepšení povědomí o značení potravin mezi těmito pacienty. Výzkum byl proveden formou anonymního dotazníku, který pomohl identifikovat úroveň znalostí a postoje pacientů s obezitou a diabetem ke značení potravin. Výsledky ukázaly, že povědomí o značení potravin má významný vliv na stravovací návyky pacientů. Pacienti s vyšší úrovní znalostí o značení potravin častěji činí informovanější a zdravější rozhodnutí při výběru potravin. Práce také identifikovala hlavní bariéry, které brání pacientům v efektivním využívání značení potravin, jako jsou například malé písmo na etiketách, složitost informací a nedostatečné porozumění označení. Mezi navrhovaná opatření ke zlepšení povědomí patří zavedení edukačních programů, praktických ukázek a interaktivních workshopů zaměřených na správné čtení etiket. Dále je doporučena spolupráce s nutričními terapeuty a lékaři, kteří mohou poskytovat individuální konzultace a poradenství. Závěrem lze říci, že lepší informovanost o značení potravin může... | cs_CZ |
dc.description.abstract | This bachelor thesis focuses on the awareness of food labelling among patients with obesity and diabetes. The aim of the thesis is to determine the knowledge of these patients about food labelling and their opinions on this topic. Furthermore, the thesis examines the influence of food labelling on the dietary habits of patients with obesity and diabetes, as well as the possibilities for improving awareness of food labelling among these patients. The research was conducted in the form of an anonymous questionnaire, which helped identify the level of knowledge and attitudes of patients with obesity and diabetes towards food labelling. The results showed that awareness of food labelling significantly influences the dietary habits of patients. Patients with higher levels of knowledge about food labelling are more likely to make informed and healthier decisions when choosing foods. The thesis also identified the main barriers that prevented patients from effectively utilizing food labelling, such as small font sizes on labels, complexity of information, and inadequate understanding of labelling. Proposed measures to improve awareness include the implementation of educational programs, practical demonstrations, and interactive workshops focused on proper label reading. Additionally, collaboration with dietitians... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Obesity | en_US |
dc.subject | diabetes | en_US |
dc.subject | food labeling | en_US |
dc.subject | nutrition | en_US |
dc.subject | health | en_US |
dc.subject | patient awareness | en_US |
dc.subject | patients | en_US |
dc.subject | health literacy | en_US |
dc.subject | eating | en_US |
dc.subject | health prevention | en_US |
dc.subject | health services | en_US |
dc.subject | health education | en_US |
dc.subject | nutrition education | en_US |
dc.subject | nutrition therapy | en_US |
dc.subject | Obezita | cs_CZ |
dc.subject | diabetes | cs_CZ |
dc.subject | značení potravin | cs_CZ |
dc.subject | výživa | cs_CZ |
dc.subject | zdraví | cs_CZ |
dc.subject | informovanost pacientů | cs_CZ |
dc.subject | pacienti | cs_CZ |
dc.subject | zdravotní gramotnost | cs_CZ |
dc.subject | stravování | cs_CZ |
dc.subject | zdraví | cs_CZ |
dc.subject | zdravotní prevence | cs_CZ |
dc.subject | zdravotnické služby | cs_CZ |
dc.subject | zdravotnické edukace | cs_CZ |
dc.subject | nutriční edukace | cs_CZ |
dc.subject | nutriční terapie | cs_CZ |
dc.title | Povědomí o značení potravin u pacientů s obezitou a diabetem | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-06-24 | |
dc.description.department | Department of Internal Medicine 3FM CU and UHKV | en_US |
dc.description.department | Interní klinika 3. LF UK a FNKV | cs_CZ |
dc.description.faculty | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Third Faculty of Medicine | en_US |
dc.identifier.repId | 260679 | |
dc.title.translated | Awareness of food labelling among patients suffering with obesity and diabetes | en_US |
dc.contributor.referee | Anděl, Michal | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.discipline | Nutriční terapie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.program | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 3. lékařská fakulta::Interní klinika 3. LF UK a FNKV | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Third Faculty of Medicine::Department of Internal Medicine 3FM CU and UHKV | en_US |
uk.faculty-name.cs | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Third Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 3.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Nutritional Therapy | en_US |
uk.degree-program.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Tato bakalářská práce se zabývá povědomím o značení potravin u pacientů s obezitou a diabetem. Cílem práce je zjistit, jaké jsou znalosti těchto pacientů o značení potravin a jaké mají názory na toto téma. Dále se práce zaměřuje na zkoumání vlivu značení potravin na stravovací návyky pacientů s obezitou a diabetem a na možnosti zlepšení povědomí o značení potravin mezi těmito pacienty. Výzkum byl proveden formou anonymního dotazníku, který pomohl identifikovat úroveň znalostí a postoje pacientů s obezitou a diabetem ke značení potravin. Výsledky ukázaly, že povědomí o značení potravin má významný vliv na stravovací návyky pacientů. Pacienti s vyšší úrovní znalostí o značení potravin častěji činí informovanější a zdravější rozhodnutí při výběru potravin. Práce také identifikovala hlavní bariéry, které brání pacientům v efektivním využívání značení potravin, jako jsou například malé písmo na etiketách, složitost informací a nedostatečné porozumění označení. Mezi navrhovaná opatření ke zlepšení povědomí patří zavedení edukačních programů, praktických ukázek a interaktivních workshopů zaměřených na správné čtení etiket. Dále je doporučena spolupráce s nutričními terapeuty a lékaři, kteří mohou poskytovat individuální konzultace a poradenství. Závěrem lze říci, že lepší informovanost o značení potravin může... | cs_CZ |
uk.abstract.en | This bachelor thesis focuses on the awareness of food labelling among patients with obesity and diabetes. The aim of the thesis is to determine the knowledge of these patients about food labelling and their opinions on this topic. Furthermore, the thesis examines the influence of food labelling on the dietary habits of patients with obesity and diabetes, as well as the possibilities for improving awareness of food labelling among these patients. The research was conducted in the form of an anonymous questionnaire, which helped identify the level of knowledge and attitudes of patients with obesity and diabetes towards food labelling. The results showed that awareness of food labelling significantly influences the dietary habits of patients. Patients with higher levels of knowledge about food labelling are more likely to make informed and healthier decisions when choosing foods. The thesis also identified the main barriers that prevented patients from effectively utilizing food labelling, such as small font sizes on labels, complexity of information, and inadequate understanding of labelling. Proposed measures to improve awareness include the implementation of educational programs, practical demonstrations, and interactive workshops focused on proper label reading. Additionally, collaboration with dietitians... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Interní klinika 3. LF UK a FNKV | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |