Zobrazit minimální záznam

Dietary measures in irritable bowel syndrome
dc.contributor.advisorMaruna, Pavel
dc.creatorLeschinger, Alena
dc.date.accessioned2024-07-15T06:22:48Z
dc.date.available2024-07-15T06:22:48Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191789
dc.description.abstractThe bachelor thesis focuses on dietary measures for irritable bowel syndrome. The aim of the work was to find out the eating habits of patients with this disease and to evaluate whether they follow the dietary measures recommended for this disease, to find out what the nature of the difficulties are and when the symptoms appear, and whether the patients are sufficiently educated about dietary measures. This work is based on the hypothesis that patients do not eat according to the dietary measures that are recommended for this disease, and therefore the symptoms occur more often. The research was conducted using a questionnaire survey. Patients were asked about the most common manifestations of this disease, the frequency of symptoms, their eating habits, experiences with diets, and also about the level of awareness regarding dietary measures. A total of 32 questionnaires were evaluated. The results of the research show that the majority of patients do not eat according to dietary measures. The consequence is their low awareness of dietary procedures. For most patients, symptoms occur every day or several times a week. Although patients have purposefully reduced certain foods known to cause symptoms, the frequency of symptoms is still high. Key words: irritable bowel syndrome, microbiome, dietary...en_US
dc.description.abstractBakalářská práce se zaměřuje na dietní opatření při syndromu dráždivého tračníku. Cílem práce bylo zjistit stravovací zvyklosti pacientů s tímto onemocněním a vyhodnotit, zda dodržují dietní opatření, která jsou při tomto onemocnění doporučována, zjistit, jaký mají charakter obtíží a kdy se příznaky objevují, a zda jsou pacienti dostatečně edukováni ohledně dietních opatření. Tato práce vychází z hypotézy, že se pacienti nestravují dle dietních opatření, která jsou při tomto onemocnění doporučována, a proto se u nich symptomy vyskytují častěji. Výzkum probíhal pomocí dotazníkového šetření. Pacienti byli dotazováni na nejčastější projevy tohoto onemocnění, četnost symptomů, jejich stravovací zvyklosti, zkušenosti s dietami a také na míru informovanosti ohledně dietních opatření. Celkem bylo vyhodnoceno 32 dotazníků. Výsledky výzkumu ukazují, že se většina pacientů nestravuje podle dietních opatření. Důsledkem je jejich nízká informovanost ohledně dietních postupů. U většiny pacientů se symptomy vyskytují každý den nebo několikrát týdně. I když pacienti cíleně omezili některé potraviny, u kterých je známo, že mohou vyvolávat příznaky, je u nich přesto četnost symptomů vysoká. Klíčová slova: syndrom dráždivého tračníku, mikrobiom, dietní opatření, výživa, strescs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectirritable bowel syndromeen_US
dc.subjectmicrobiomeen_US
dc.subjectdietary measuresen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectstressen_US
dc.subjectsyndrom dráždivého tračníkucs_CZ
dc.subjectmikrobiomcs_CZ
dc.subjectdietní opatřenícs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectstrescs_CZ
dc.titleDietní opatření při syndromu dráždivého tračníkucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-24
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId262069
dc.title.translatedDietary measures in irritable bowel syndromeen_US
dc.contributor.refereeŽivný, Jan
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zaměřuje na dietní opatření při syndromu dráždivého tračníku. Cílem práce bylo zjistit stravovací zvyklosti pacientů s tímto onemocněním a vyhodnotit, zda dodržují dietní opatření, která jsou při tomto onemocnění doporučována, zjistit, jaký mají charakter obtíží a kdy se příznaky objevují, a zda jsou pacienti dostatečně edukováni ohledně dietních opatření. Tato práce vychází z hypotézy, že se pacienti nestravují dle dietních opatření, která jsou při tomto onemocnění doporučována, a proto se u nich symptomy vyskytují častěji. Výzkum probíhal pomocí dotazníkového šetření. Pacienti byli dotazováni na nejčastější projevy tohoto onemocnění, četnost symptomů, jejich stravovací zvyklosti, zkušenosti s dietami a také na míru informovanosti ohledně dietních opatření. Celkem bylo vyhodnoceno 32 dotazníků. Výsledky výzkumu ukazují, že se většina pacientů nestravuje podle dietních opatření. Důsledkem je jejich nízká informovanost ohledně dietních postupů. U většiny pacientů se symptomy vyskytují každý den nebo několikrát týdně. I když pacienti cíleně omezili některé potraviny, u kterých je známo, že mohou vyvolávat příznaky, je u nich přesto četnost symptomů vysoká. Klíčová slova: syndrom dráždivého tračníku, mikrobiom, dietní opatření, výživa, strescs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis focuses on dietary measures for irritable bowel syndrome. The aim of the work was to find out the eating habits of patients with this disease and to evaluate whether they follow the dietary measures recommended for this disease, to find out what the nature of the difficulties are and when the symptoms appear, and whether the patients are sufficiently educated about dietary measures. This work is based on the hypothesis that patients do not eat according to the dietary measures that are recommended for this disease, and therefore the symptoms occur more often. The research was conducted using a questionnaire survey. Patients were asked about the most common manifestations of this disease, the frequency of symptoms, their eating habits, experiences with diets, and also about the level of awareness regarding dietary measures. A total of 32 questionnaires were evaluated. The results of the research show that the majority of patients do not eat according to dietary measures. The consequence is their low awareness of dietary procedures. For most patients, symptoms occur every day or several times a week. Although patients have purposefully reduced certain foods known to cause symptoms, the frequency of symptoms is still high. Key words: irritable bowel syndrome, microbiome, dietary...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV