Zobrazit minimální záznam

Dietary measures in hyperuricemia and arthritis urica from the patient's point of view
dc.contributor.advisorMatulová, Jana
dc.creatorVydláková, Kateřina
dc.date.accessioned2024-07-12T06:32:06Z
dc.date.available2024-07-12T06:32:06Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191676
dc.description.abstractAuthor: Kateřina Vydláková Institution: Charles University - Faculty of medicine in Hradec Králové, Department of Non-Medical Studies Title: Dietary measures in hyperuricemia and arthritis urica from the patient's point of view Supervisor: Mgr. Jana Matulová Number of page: 77 Number of attachments: 3 Year of defense: 2024 Keywords: arthritis urica, uric acid, hyperuricemia, dietary measures, adherence to diet The bachelor's thesis discusses the issue of adherence to dietary measures by patients suffering from gout and hyperuricemia. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of gouty arthritis, its etiology and pathogenesis, clinical picture, diagnostics and pharmacological and non- pharmacological treatment. Associated diseases commonly linked with gout are also described in this section. The next part is devoted to dietary measures that are recommended for this disease, individual types of diets and specific suitable and unsuitable foods. The empirical part of the work is based on a quantitative research study, which was conducted through a non-standardized questionnaire. The main objective of the research was to assess the influence of individual factors on adherence to dietary measures.en_US
dc.description.abstractAutor: Kateřina Vydláková Instituce: Ústav nelékařských studií LF UK v Hradci Králové Název práce: Dietní opatření při hyperurikémii a arthritis urica z pohledu pacientů Vedoucí práce: Mgr. Jana Matulová Počet stran: 77 Počet příloh: 3 Rok obhajoby: 2024 Klíčová slova: arthritis urica, kyselina močová, hyperurikémie, dietní opatření, dodržování diety Bakalářská práce pojednává o problematice dodržování dietních opatření pacienty trpícími dnou a hyperurikémií. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou dnavé artritidy, její etiologií a patogenezí, klinickým obrazem, diagnostikou a farmakologickou a nefarmakologickou léčbou. Jsou zde popsány i přidružené choroby, které se s dnou často vyskytují. Další část se věnuje dietním opatřením, která jsou při této nemoci doporučena, jednotlivým typům diet a konkrétním vhodným a nevhodným potravinám. Empirická část práce je založena na kvantitativním výzkumném šetření, které bylo provedeno prostřednictvím nestandardizovaného dotazníku. Hlavním cílem výzkumu bylo posoudit vliv jednotlivých faktorů na dodržování dietních opatření.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleDietní opatření při hyperurikémii a arthritis urica z pohledu pacientůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-11
dc.description.departmentDepartment of Non - Medical Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav nelékařských studiícs_CZ
dc.description.facultyLékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Medicine in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId261493
dc.title.translatedDietary measures in hyperuricemia and arthritis urica from the patient's point of viewen_US
dc.contributor.refereeVaňková, Dana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVšeobecné ošetřovatelstvícs_CZ
thesis.degree.disciplineGeneral Nursingen_US
thesis.degree.programGeneral Nursingen_US
thesis.degree.programVšeobecné ošetřovatelstvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csLékařská fakulta v Hradci Králové::Ústav nelékařských studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Medicine in Hradec Králové::Department of Non - Medical Studiesen_US
uk.faculty-name.csLékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Medicine in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csLFHKcs_CZ
uk.degree-discipline.csVšeobecné ošetřovatelstvícs_CZ
uk.degree-discipline.enGeneral Nursingen_US
uk.degree-program.csVšeobecné ošetřovatelstvícs_CZ
uk.degree-program.enGeneral Nursingen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csAutor: Kateřina Vydláková Instituce: Ústav nelékařských studií LF UK v Hradci Králové Název práce: Dietní opatření při hyperurikémii a arthritis urica z pohledu pacientů Vedoucí práce: Mgr. Jana Matulová Počet stran: 77 Počet příloh: 3 Rok obhajoby: 2024 Klíčová slova: arthritis urica, kyselina močová, hyperurikémie, dietní opatření, dodržování diety Bakalářská práce pojednává o problematice dodržování dietních opatření pacienty trpícími dnou a hyperurikémií. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou dnavé artritidy, její etiologií a patogenezí, klinickým obrazem, diagnostikou a farmakologickou a nefarmakologickou léčbou. Jsou zde popsány i přidružené choroby, které se s dnou často vyskytují. Další část se věnuje dietním opatřením, která jsou při této nemoci doporučena, jednotlivým typům diet a konkrétním vhodným a nevhodným potravinám. Empirická část práce je založena na kvantitativním výzkumném šetření, které bylo provedeno prostřednictvím nestandardizovaného dotazníku. Hlavním cílem výzkumu bylo posoudit vliv jednotlivých faktorů na dodržování dietních opatření.cs_CZ
uk.abstract.enAuthor: Kateřina Vydláková Institution: Charles University - Faculty of medicine in Hradec Králové, Department of Non-Medical Studies Title: Dietary measures in hyperuricemia and arthritis urica from the patient's point of view Supervisor: Mgr. Jana Matulová Number of page: 77 Number of attachments: 3 Year of defense: 2024 Keywords: arthritis urica, uric acid, hyperuricemia, dietary measures, adherence to diet The bachelor's thesis discusses the issue of adherence to dietary measures by patients suffering from gout and hyperuricemia. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of gouty arthritis, its etiology and pathogenesis, clinical picture, diagnostics and pharmacological and non- pharmacological treatment. Associated diseases commonly linked with gout are also described in this section. The next part is devoted to dietary measures that are recommended for this disease, individual types of diets and specific suitable and unsuitable foods. The empirical part of the work is based on a quantitative research study, which was conducted through a non-standardized questionnaire. The main objective of the research was to assess the influence of individual factors on adherence to dietary measures.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Ústav nelékařských studiícs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV