dc.contributor.advisor | Matulová, Jana | |
dc.creator | Vydláková, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2024-07-12T06:32:06Z | |
dc.date.available | 2024-07-12T06:32:06Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/191676 | |
dc.description.abstract | Author: Kateřina Vydláková Institution: Charles University - Faculty of medicine in Hradec Králové, Department of Non-Medical Studies Title: Dietary measures in hyperuricemia and arthritis urica from the patient's point of view Supervisor: Mgr. Jana Matulová Number of page: 77 Number of attachments: 3 Year of defense: 2024 Keywords: arthritis urica, uric acid, hyperuricemia, dietary measures, adherence to diet The bachelor's thesis discusses the issue of adherence to dietary measures by patients suffering from gout and hyperuricemia. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of gouty arthritis, its etiology and pathogenesis, clinical picture, diagnostics and pharmacological and non- pharmacological treatment. Associated diseases commonly linked with gout are also described in this section. The next part is devoted to dietary measures that are recommended for this disease, individual types of diets and specific suitable and unsuitable foods. The empirical part of the work is based on a quantitative research study, which was conducted through a non-standardized questionnaire. The main objective of the research was to assess the influence of individual factors on adherence to dietary measures. | en_US |
dc.description.abstract | Autor: Kateřina Vydláková Instituce: Ústav nelékařských studií LF UK v Hradci Králové Název práce: Dietní opatření při hyperurikémii a arthritis urica z pohledu pacientů Vedoucí práce: Mgr. Jana Matulová Počet stran: 77 Počet příloh: 3 Rok obhajoby: 2024 Klíčová slova: arthritis urica, kyselina močová, hyperurikémie, dietní opatření, dodržování diety Bakalářská práce pojednává o problematice dodržování dietních opatření pacienty trpícími dnou a hyperurikémií. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou dnavé artritidy, její etiologií a patogenezí, klinickým obrazem, diagnostikou a farmakologickou a nefarmakologickou léčbou. Jsou zde popsány i přidružené choroby, které se s dnou často vyskytují. Další část se věnuje dietním opatřením, která jsou při této nemoci doporučena, jednotlivým typům diet a konkrétním vhodným a nevhodným potravinám. Empirická část práce je založena na kvantitativním výzkumném šetření, které bylo provedeno prostřednictvím nestandardizovaného dotazníku. Hlavním cílem výzkumu bylo posoudit vliv jednotlivých faktorů na dodržování dietních opatření. | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Dietní opatření při hyperurikémii a arthritis urica z pohledu pacientů | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-06-11 | |
dc.description.department | Department of Non - Medical Studies | en_US |
dc.description.department | Ústav nelékařských studií | cs_CZ |
dc.description.faculty | Lékařská fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Medicine in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 261493 | |
dc.title.translated | Dietary measures in hyperuricemia and arthritis urica from the patient's point of view | en_US |
dc.contributor.referee | Vaňková, Dana | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Všeobecné ošetřovatelství | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | General Nursing | en_US |
thesis.degree.program | General Nursing | en_US |
thesis.degree.program | Všeobecné ošetřovatelství | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Lékařská fakulta v Hradci Králové::Ústav nelékařských studií | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Medicine in Hradec Králové::Department of Non - Medical Studies | en_US |
uk.faculty-name.cs | Lékařská fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Medicine in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | LFHK | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Všeobecné ošetřovatelství | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | General Nursing | en_US |
uk.degree-program.cs | Všeobecné ošetřovatelství | cs_CZ |
uk.degree-program.en | General Nursing | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Autor: Kateřina Vydláková Instituce: Ústav nelékařských studií LF UK v Hradci Králové Název práce: Dietní opatření při hyperurikémii a arthritis urica z pohledu pacientů Vedoucí práce: Mgr. Jana Matulová Počet stran: 77 Počet příloh: 3 Rok obhajoby: 2024 Klíčová slova: arthritis urica, kyselina močová, hyperurikémie, dietní opatření, dodržování diety Bakalářská práce pojednává o problematice dodržování dietních opatření pacienty trpícími dnou a hyperurikémií. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou dnavé artritidy, její etiologií a patogenezí, klinickým obrazem, diagnostikou a farmakologickou a nefarmakologickou léčbou. Jsou zde popsány i přidružené choroby, které se s dnou často vyskytují. Další část se věnuje dietním opatřením, která jsou při této nemoci doporučena, jednotlivým typům diet a konkrétním vhodným a nevhodným potravinám. Empirická část práce je založena na kvantitativním výzkumném šetření, které bylo provedeno prostřednictvím nestandardizovaného dotazníku. Hlavním cílem výzkumu bylo posoudit vliv jednotlivých faktorů na dodržování dietních opatření. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Author: Kateřina Vydláková Institution: Charles University - Faculty of medicine in Hradec Králové, Department of Non-Medical Studies Title: Dietary measures in hyperuricemia and arthritis urica from the patient's point of view Supervisor: Mgr. Jana Matulová Number of page: 77 Number of attachments: 3 Year of defense: 2024 Keywords: arthritis urica, uric acid, hyperuricemia, dietary measures, adherence to diet The bachelor's thesis discusses the issue of adherence to dietary measures by patients suffering from gout and hyperuricemia. The theoretical part of the thesis deals with the characteristics of gouty arthritis, its etiology and pathogenesis, clinical picture, diagnostics and pharmacological and non- pharmacological treatment. Associated diseases commonly linked with gout are also described in this section. The next part is devoted to dietary measures that are recommended for this disease, individual types of diets and specific suitable and unsuitable foods. The empirical part of the work is based on a quantitative research study, which was conducted through a non-standardized questionnaire. The main objective of the research was to assess the influence of individual factors on adherence to dietary measures. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Ústav nelékařských studií | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |