Zobrazit minimální záznam

Patient Awareness of Dietary and Lifestyle Measures in Gastroesophageal Reflux Disease
dc.contributor.advisorHrabák, Petr
dc.creatorKašpar, Vojtěch
dc.date.accessioned2024-07-09T06:35:12Z
dc.date.available2024-07-09T06:35:12Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191135
dc.description.abstractBackground: The importance of adherence to dietary and lifestyle changes for gastroesophageal reflux disease (GERD) is well known. The question is whether patients of gastroenterology clinics are well informed about these interventions. Aims: The main aim of the work was to investigate the level of awareness of patients about dietary and lifestyle changes for GERD using knowledge questions. The secondary goals were to find out where the patients most often acquire their current information about dietary and lifestyle changes and what the patients would like to be more educated about. Methods: Data were obtained using a questionnaire from 33 respondents from gastroenterology departments. Data collection took place in the Faculty Polyclinic of the General University Hospital in Prague, in the Fourth Department of Internal medicine of the General University Hospital in Prague and The Military University Hospital in Prague. The obtained informations were analyzed using Microsoft Excel. Results: The research revealed that the average awareness score based on the evaluation of the knowledge questions in the questionnaire was 71 %. The average number of wrong answers per 1 respondent was 7 out of a total of 24 possible correct answers. The most common source from which patients have information about...en_US
dc.description.abstractÚčel práce: Význam dodržování dietních a režimových opatření při gastroezofageální refluxní chorobě (GERD) je dobře znám. Otázkou je, zda jsou pacienti, kteří navštěvují gastroenterologické ambulance, dobře informováni o těchto opatřeních. Cíl práce: Hlavním cílem práce bylo vyzkoumat míru informovanosti pacientů o dietních a režimových opatřeních při GERD pomocí znalostních otázek. Vedlejšími cíli bylo zjistit, odkud mají pacienti nejčastěji dosavadní informace o dietních a režimových opatřeních a v čem by pacienti chtěli být více edukováni. Metody: Data byla získána pomocí dotazníku od 33 respondentů z gastroenterologických oddělení. Sběr dat probíhal ve Fakultní poliklinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, na IV. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Získané informace byly zanalyzovány pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky: Z výzkumu vyšlo najevo, že průměrné skóre informovanosti na základě vyhodnocení znalostních otázek v dotazníku bylo 71 %. Průměrný počet chybných odpovědí na 1 respondenta byl 7 z celkových 24 možných správných odpovědí. Nejčastějším zdrojem, ze kterého mají pacienti informace o dietních a režimových opatřeních, se stal lékař, jak uvedlo 79 % pacientů. Ovšem většina pacientů (73 %) také uvedla, že vyhledávala...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectgastroesophageal refluxen_US
dc.subjectGERDen_US
dc.subjectknowledgeen_US
dc.subjectdietary changesen_US
dc.subjectlifestyle changesen_US
dc.subjectgastroezofageální refluxcs_CZ
dc.subjectGERDcs_CZ
dc.subjectinformovanostcs_CZ
dc.subjectdietní opatřenícs_CZ
dc.subjectrežimové opatřenícs_CZ
dc.titleInformovanost pacientů o dietních a režimových opatřeních při gastroezofageálním refluxucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-18
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId262060
dc.title.translatedPatient Awareness of Dietary and Lifestyle Measures in Gastroesophageal Reflux Diseaseen_US
dc.contributor.refereeŠvestka, Tomislav
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csÚčel práce: Význam dodržování dietních a režimových opatření při gastroezofageální refluxní chorobě (GERD) je dobře znám. Otázkou je, zda jsou pacienti, kteří navštěvují gastroenterologické ambulance, dobře informováni o těchto opatřeních. Cíl práce: Hlavním cílem práce bylo vyzkoumat míru informovanosti pacientů o dietních a režimových opatřeních při GERD pomocí znalostních otázek. Vedlejšími cíli bylo zjistit, odkud mají pacienti nejčastěji dosavadní informace o dietních a režimových opatřeních a v čem by pacienti chtěli být více edukováni. Metody: Data byla získána pomocí dotazníku od 33 respondentů z gastroenterologických oddělení. Sběr dat probíhal ve Fakultní poliklinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, na IV. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Získané informace byly zanalyzovány pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky: Z výzkumu vyšlo najevo, že průměrné skóre informovanosti na základě vyhodnocení znalostních otázek v dotazníku bylo 71 %. Průměrný počet chybných odpovědí na 1 respondenta byl 7 z celkových 24 možných správných odpovědí. Nejčastějším zdrojem, ze kterého mají pacienti informace o dietních a režimových opatřeních, se stal lékař, jak uvedlo 79 % pacientů. Ovšem většina pacientů (73 %) také uvedla, že vyhledávala...cs_CZ
uk.abstract.enBackground: The importance of adherence to dietary and lifestyle changes for gastroesophageal reflux disease (GERD) is well known. The question is whether patients of gastroenterology clinics are well informed about these interventions. Aims: The main aim of the work was to investigate the level of awareness of patients about dietary and lifestyle changes for GERD using knowledge questions. The secondary goals were to find out where the patients most often acquire their current information about dietary and lifestyle changes and what the patients would like to be more educated about. Methods: Data were obtained using a questionnaire from 33 respondents from gastroenterology departments. Data collection took place in the Faculty Polyclinic of the General University Hospital in Prague, in the Fourth Department of Internal medicine of the General University Hospital in Prague and The Military University Hospital in Prague. The obtained informations were analyzed using Microsoft Excel. Results: The research revealed that the average awareness score based on the evaluation of the knowledge questions in the questionnaire was 71 %. The average number of wrong answers per 1 respondent was 7 out of a total of 24 possible correct answers. The most common source from which patients have information about...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV