Analýza stravovacích zvyklostí seniorů
Analysis of the eating habits of the elderly
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190861Identifikátory
SIS: 261941
Kolekce
- Kvalifikační práce [4504]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Mádlová, Pavla
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
13. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Výživa, výživové zvyklosti, senior, zdraví, výživová doporučeníKlíčová slova (anglicky)
Nutrition, dietary habits, senior, health, nutritional recommendationsBakalářská práce zkoumá výživové návyky seniorů ve věku nad 65 let, žijících v domácím prostředí v ČR. Cílem práce bylo zmapovat tyto stravovací zvyklosti a porovnat je se soudobými doporučeními příslušných odborných institucí. Teoretická část práce věnuje pozornost definicím stáří, stárnutí a vybranými pojmy, užívanými v geriatrii. Uvedeny jsou poznatky o výživových poruchách, které u seniorů nejsou ojedinělé. Zejména se jedná o malnutrici, obezitě, sakropenii či sarkopenické obezitě. Ovšem nejrozsáhlejší složkou teoretické části zaujímá otázka zdravé výživy seniorů, nutriční potřebě jednotlivých živin a faktorům, které výživu ovlivňují. Náplní praktické části práce je on-line anonymní kvantitativní empirické dotazníkové šetření a jeho následná analýza. Předmětem zkoumání byl soubor celkem 125 respondentů ve věku nad 65 let, z toho bylo celkem 89 (71,2 %) žen a 36 (28,8 %) mužů. Dotazník obsahoval otázky, týkající se obecné charakteristiky (pohlaví, výška, váha a BMI), avšak převážnou částí dotazování byla záležitost kvalitativní i kvantitativní stránky stravování. Jednalo se zejména o frekvenční dotazník, tedy frekvence konzumace jednotlivých druhů potravin. Na základě tohoto šetření vzešlo několik doporučení, které mohou zlepšit výživový stav seniorů. Nedostatečný příjem byl u dotazovaných...
The bachelor thesis examines the dietary habits of elderly people over 65 years of age living in a home environment in the Czech Republic. The aim of the thesis was to map these dietary habits and compare them with contemporary recommendations of relevant professional institutions. The theoretical part of the thesis focuses on the definitions of old age, ageing and selected terms used in geriatrics. The findings on nutritional disorders, which are not unique in the elderly, are presented. In particular, malnutrition, obesity, sacropenia or sarcopenic obesity are discussed. However, the most extensive component of the theoretical part is occupied by the question of healthy nutrition of the elderly, the nutritional needs of individual nutrients and the factors that influence nutrition. The practical part of the thesis consists of an online anonymous quantitative empirical questionnaire survey and its subsequent analysis. The subject population was a total of 125 respondents aged 65 years and over, of which 89 (71.2 %) were women and 36 (28.8 %) were men. The questionnaire contained questions relating to general characteristics (gender, height, weight and BMI), but the bulk of the questionnaire was concerned with qualitative and quantitative aspects of diet. This was mainly a frequency questionnaire,...