Zobrazit minimální záznam

Nutrition and Diabetic Foot Syndrome in Patients with Type 2 Diabetes
dc.contributor.advisorPrázný, Martin
dc.creatorŠpačková, Petra
dc.date.accessioned2024-07-08T09:11:30Z
dc.date.available2024-07-08T09:11:30Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190607
dc.description.abstract13 ABSTRACT This bachelor's thesis deals with nutrition in patients with type 2 diabetes and diabetic foot syndrome. In the practical part, this group is compared with a control group of diabetic patients without this chronic complication. Goals: The aim of this study is to find out, whether the diet of patients with diabetic foot syndrome differs from that of patients with diabetes without this syndrome. Methodology: This is a non-interventional study in the form of a questionnaire and a weekly food diary. The respondents were addressed by me directly in the ambulance. The minimum number of respondents in each group should be 10 patients, which was achieved. The research took place from December 2023 to mid-March 2024. The research group consisted of a total of 20 individuals: specifically, 10 diabetic patients without diabetic foot syndrome and 10 diabetic patients with diabetic foot syndrome. The obtained food diaries were entered into Nutriservis, evaluated with regard to the recommendations of the Czech Diabetes Association and with regard to the comorbidities and preferences of the given patient. The obtained data were processed and presented in the form of tables, graphs and verbal description. Results: However, since we are comparing these two groups according to the recommendations of the Czech...en_US
dc.description.abstract12 ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá výživou u pacientů s diabetem 2. typu a syndromem diabetické nohy. V praktické části je tato skupina porovnávána s kontrolní skupinou diabetiků bez této chronické komplikace. Cíl: Cílem této práce je zjistit, zda se liší strava u pacientů se syndromem diabetické nohy oproti pacientům s diabetem bez tohoto syndromu. Metodika: Jedná se o neintervenční studii formou dotazníku a týdenního záznamu jídelníčku. Respondenti byli osloveni mnou přímo v ambulanci. Minimální počet respondentů v každé skupině by měl čítat 10 pacientů, čehož bylo dosaženo. Výzkum probíhal od prosince 2023 do půlky března 2024. Výzkumný soubor tvořilo celkem 20 jedinců: konkrétně 10 diabetiků bez syndromu diabetické nohy a 10 diabetiků se syndromem diabetické nohy. Získané zápisy jídelníčku byly zadány do Nutriservisu, vyhodnoceny vzhledem k doporučením České diabetologické společnosti a vzhledem ke komorbiditám a preferencím daného pacienta. Získaná data jsou zpracována a prezentována formou tabulek, grafů a slovního popisu. Výsledky: Vzhledem k tomu, že tyto dvě skupiny srovnáváme vzhledem k doporučením České diabetologické společnosti, nejsou mezi skupinami výrazné rozdíly. Skupiny se liší pouze v příjmu tuků, přičemž podiatrická skupina doporučení nesplňuje a kontrolní skupina diabetiků...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjecttype 2 diabetes mellitusen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectchronic complications ofdiabetesen_US
dc.subjectdiabetic foot syndromeen_US
dc.subjectpodiatryen_US
dc.subjectdiabetes mellitus 2. typucs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectchronické komplikace diabetu,syndrom diabetické nohycs_CZ
dc.subjectpodiatriecs_CZ
dc.titleVýživa a syndrom diabetické nohy u pacientů s diabetem 2. typucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-10
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId262065
dc.title.translatedNutrition and Diabetic Foot Syndrome in Patients with Type 2 Diabetesen_US
dc.contributor.refereeMaruna, Pavel
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cs12 ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá výživou u pacientů s diabetem 2. typu a syndromem diabetické nohy. V praktické části je tato skupina porovnávána s kontrolní skupinou diabetiků bez této chronické komplikace. Cíl: Cílem této práce je zjistit, zda se liší strava u pacientů se syndromem diabetické nohy oproti pacientům s diabetem bez tohoto syndromu. Metodika: Jedná se o neintervenční studii formou dotazníku a týdenního záznamu jídelníčku. Respondenti byli osloveni mnou přímo v ambulanci. Minimální počet respondentů v každé skupině by měl čítat 10 pacientů, čehož bylo dosaženo. Výzkum probíhal od prosince 2023 do půlky března 2024. Výzkumný soubor tvořilo celkem 20 jedinců: konkrétně 10 diabetiků bez syndromu diabetické nohy a 10 diabetiků se syndromem diabetické nohy. Získané zápisy jídelníčku byly zadány do Nutriservisu, vyhodnoceny vzhledem k doporučením České diabetologické společnosti a vzhledem ke komorbiditám a preferencím daného pacienta. Získaná data jsou zpracována a prezentována formou tabulek, grafů a slovního popisu. Výsledky: Vzhledem k tomu, že tyto dvě skupiny srovnáváme vzhledem k doporučením České diabetologické společnosti, nejsou mezi skupinami výrazné rozdíly. Skupiny se liší pouze v příjmu tuků, přičemž podiatrická skupina doporučení nesplňuje a kontrolní skupina diabetiků...cs_CZ
uk.abstract.en13 ABSTRACT This bachelor's thesis deals with nutrition in patients with type 2 diabetes and diabetic foot syndrome. In the practical part, this group is compared with a control group of diabetic patients without this chronic complication. Goals: The aim of this study is to find out, whether the diet of patients with diabetic foot syndrome differs from that of patients with diabetes without this syndrome. Methodology: This is a non-interventional study in the form of a questionnaire and a weekly food diary. The respondents were addressed by me directly in the ambulance. The minimum number of respondents in each group should be 10 patients, which was achieved. The research took place from December 2023 to mid-March 2024. The research group consisted of a total of 20 individuals: specifically, 10 diabetic patients without diabetic foot syndrome and 10 diabetic patients with diabetic foot syndrome. The obtained food diaries were entered into Nutriservis, evaluated with regard to the recommendations of the Czech Diabetes Association and with regard to the comorbidities and preferences of the given patient. The obtained data were processed and presented in the form of tables, graphs and verbal description. Results: However, since we are comparing these two groups according to the recommendations of the Czech...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV