Zobrazit minimální záznam

The issue of high-risk micronutrients, specifically calcium, vitamin D, and zinc in children on vegan and vegetarian diets
dc.contributor.advisorJeřábková, Marina
dc.creatorBřezinová, Barbora
dc.date.accessioned2024-11-29T13:20:12Z
dc.date.available2024-11-29T13:20:12Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190584
dc.description.abstractVeganství a vegetariánství patří mezi stravovací směry se stále se zvyšující popularitou. Jelikož patří mezi diety vyřazující určitou skupinu potravin, je třeba zabývat se rizikem nedostatku určitých nutrientů ve výživě. U dětí mohou být tyto nedostatky o to rizikovější. Tato práce se věnuje vybraným potenciálně rizikovým nutrientům, jejichž hladiny byly zkoumány u dětské populace. Cíle: Cílem této bakalářské práce bylo posoudit, zda existují rozdíly v hladinách zinku, vápníku a vitaminu D v krvi mezi vegetariány, vegany a omnivory. Vedlejším cílem bylo poté také sestavit doporučení pro rodiče ve formě edukačního letáku s informacemi o výživě při vegetariánství a veganství s ohledem na zinek, vápník a vitamin D. Metodika: Data použitá v této práci byla sbírána v rámci první fáze studie KOMPAS. Studie se účastnily celé rodiny stravující se homogenně, a to vegansky, vegetariánsky nebo omnivorně. Pro účely této práce byly použity laboratorní rozbory krve, odevzdané stravovací záznamy, údaje o věku, hmotnosti, výšce a užívané suplementaci. Celkově byly zpracovány údaje 130 dětí ve věku od 6 měsíců do 12 let. Tyto děti byly rozděleny do jednotlivých skupin podle typu diety, pohlaví a věku do 4 věkových kategorií a dále byly posouzeny hladiny daných nutrientů u jednotlivých skupin. Výsledky: Byly...cs_CZ
dc.description.abstractVeganism and vegetarianism are among the dietary trends with increasing popularity. As one of the diets that excludes a certain food group, the risk of deficiencies of certain nutrients in the diet needs to be addressed. For children, these deficiencies may be even more risky. This thesis focuses on selected potentially risky nutrients whose levels have been investigated in the paediatric population. Aims: The aim of this thesis was to assess whether there are differences in blood levels of zinc, calcium and vitamin D between vegetarians, vegans and omnivores. A secondary aim was then also to compile recommendations for parents in the form of an educational leaflet with information on dietary information for vegetarianism and veganism with regard to zinc, calcium and vitamin D. Methodology: The data used in this thesis were collected as part of the first phase of the KOMPAS study. Whole families eating a homogeneous diet, either vegan, vegetarian or omnivorous participated in the study. For the purpose of this thesis, laboratory blood tests, submitted diets, data on age, weight, height and supplementation used were used. A total of 130 children aged 6 months to 12 years were processed. These children were divided into 4 age groups according to diet type, gender and age, and the levels of the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectvegetarianismen_US
dc.subjectveganismen_US
dc.subjectzincen_US
dc.subjectcalciumen_US
dc.subjectvitamin Den_US
dc.subjectvegetariánstvícs_CZ
dc.subjectveganstvícs_CZ
dc.subjectzinekcs_CZ
dc.subjectvápníkcs_CZ
dc.subjectvitamin Dcs_CZ
dc.titleProblematika rizikových mikronutrientů, konrétně vápníku, vitaminu D a zinku, u vegansky a vegetariánsky stravujících se dětícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-10
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId261935
dc.title.translatedThe issue of high-risk micronutrients, specifically calcium, vitamin D, and zinc in children on vegan and vegetarian dietsen_US
dc.contributor.refereeSelinger, Eliška
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csVeganství a vegetariánství patří mezi stravovací směry se stále se zvyšující popularitou. Jelikož patří mezi diety vyřazující určitou skupinu potravin, je třeba zabývat se rizikem nedostatku určitých nutrientů ve výživě. U dětí mohou být tyto nedostatky o to rizikovější. Tato práce se věnuje vybraným potenciálně rizikovým nutrientům, jejichž hladiny byly zkoumány u dětské populace. Cíle: Cílem této bakalářské práce bylo posoudit, zda existují rozdíly v hladinách zinku, vápníku a vitaminu D v krvi mezi vegetariány, vegany a omnivory. Vedlejším cílem bylo poté také sestavit doporučení pro rodiče ve formě edukačního letáku s informacemi o výživě při vegetariánství a veganství s ohledem na zinek, vápník a vitamin D. Metodika: Data použitá v této práci byla sbírána v rámci první fáze studie KOMPAS. Studie se účastnily celé rodiny stravující se homogenně, a to vegansky, vegetariánsky nebo omnivorně. Pro účely této práce byly použity laboratorní rozbory krve, odevzdané stravovací záznamy, údaje o věku, hmotnosti, výšce a užívané suplementaci. Celkově byly zpracovány údaje 130 dětí ve věku od 6 měsíců do 12 let. Tyto děti byly rozděleny do jednotlivých skupin podle typu diety, pohlaví a věku do 4 věkových kategorií a dále byly posouzeny hladiny daných nutrientů u jednotlivých skupin. Výsledky: Byly...cs_CZ
uk.abstract.enVeganism and vegetarianism are among the dietary trends with increasing popularity. As one of the diets that excludes a certain food group, the risk of deficiencies of certain nutrients in the diet needs to be addressed. For children, these deficiencies may be even more risky. This thesis focuses on selected potentially risky nutrients whose levels have been investigated in the paediatric population. Aims: The aim of this thesis was to assess whether there are differences in blood levels of zinc, calcium and vitamin D between vegetarians, vegans and omnivores. A secondary aim was then also to compile recommendations for parents in the form of an educational leaflet with information on dietary information for vegetarianism and veganism with regard to zinc, calcium and vitamin D. Methodology: The data used in this thesis were collected as part of the first phase of the KOMPAS study. Whole families eating a homogeneous diet, either vegan, vegetarian or omnivorous participated in the study. For the purpose of this thesis, laboratory blood tests, submitted diets, data on age, weight, height and supplementation used were used. A total of 130 children aged 6 months to 12 years were processed. These children were divided into 4 age groups according to diet type, gender and age, and the levels of the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]
No Thumbnail [100%x80]

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV