dc.contributor.advisor | Starnovská, Tamara | |
dc.creator | Macinauerová, Romana | |
dc.date.accessioned | 2024-04-24T06:31:29Z | |
dc.date.available | 2024-04-24T06:31:29Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/188984 | |
dc.description.abstract | Palliative care is an approach focused on improving or maintaining quality of life for patients and their families who suffer from terminal illness in an advanced stage. Hospices are most commonly associated with palliative care, where hospitalized patients are expected to live less than six months. The aim of this work is to introduce the issue of palliative care and the nutritional approach in hospices from a nutritional therapist's perspective. The theoretical part is focused on the general issues of palliative care and its division. It presents the needs and life values of patients and their families, introduces the issue of nutrition and hydration in the terminal phase of the disease, possible interventions and symptoms that affect food intake. The main objective of the empirical part of the research, which was conducted in the form of semi-structured interviews, is to find out among the patients at the Hospic u Dobrého Pastýře in Čerčany their favorite food and dishes. The sub-objectives were to find out the preferred consistency, quantity and texture of food, identification of situations and symptoms affecting patient's food intake in hospices and to find out through a questionnaire survey in inpatient hospices in the Czech Republic the importance of a nutritional therapist. Based on the... | en_US |
dc.description.abstract | Paliativní péče je přístup zaměřený na zvyšování či udržování kvality života pacientů a jejich rodin, kteří trpí nevyléčitelným onemocněním v pokročilé fázi. S paliativní péčí jsou nejvíce spojovány hospice, kde jsou hospitalizováni pacienti, u nichž se předpokládá délka života kratší než šest měsíců. Cílem této práce je uvést do problematiky paliativní péče a přístupu ve výživě v hospici z pohledu nutričního terapeuta. Teoretická část je zaměřena na všeobecnou problematiku paliativní péče a její rozdělení. Přibližuje potřeby a životní hodnoty pacientů a jejich rodin, seznamuje s problematikou výživy a hydratace v terminální fázi onemocnění, s možnými intervencemi a symptomy, které ovlivňují příjem stravy. Hlavním cílem empirické části výzkumu, který probíhal formou polostrukturovaného rozhovoru, je zjistit u pacientů v Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech oblíbené potraviny a pokrmy. Dílčími cíli bylo zjištění preferované konzistence, množství a struktury pokrmů, identifikace situací a symptomů ovlivňujících příjem stravy pacientů hospice a dotazníkovým šetřením v lůžkových hospicích v ČR zjistit význam nutričního terapeuta. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že nejoblíbenějšími pokrmy jsou polévky a omáčky, z příloh největší počet pacientů preferuje bramborovou kaši. Výzkum ukazuje také na... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | catering | en_US |
dc.subject | hospic | en_US |
dc.subject | nutrition | en_US |
dc.subject | nutritional care | en_US |
dc.subject | nutritional therapist | en_US |
dc.subject | palliative care | en_US |
dc.subject | hospic | cs_CZ |
dc.subject | nutriční péče | cs_CZ |
dc.subject | nutriční terapeut | cs_CZ |
dc.subject | paliativní péče | cs_CZ |
dc.subject | stravování | cs_CZ |
dc.subject | výživa | cs_CZ |
dc.title | Nutriční specifika v hospicové péči | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-01-23 | |
dc.description.department | 3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 251939 | |
dc.title.translated | Nutritional specifics in hospice care | en_US |
dc.contributor.referee | Holubová, Barbora | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Child and Adult Nutrition | en_US |
thesis.degree.program | Child and Adult Nutrition | en_US |
thesis.degree.program | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Child and Adult Nutrition | en_US |
uk.degree-program.cs | Výživa dospělých a dětí | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Child and Adult Nutrition | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | Paliativní péče je přístup zaměřený na zvyšování či udržování kvality života pacientů a jejich rodin, kteří trpí nevyléčitelným onemocněním v pokročilé fázi. S paliativní péčí jsou nejvíce spojovány hospice, kde jsou hospitalizováni pacienti, u nichž se předpokládá délka života kratší než šest měsíců. Cílem této práce je uvést do problematiky paliativní péče a přístupu ve výživě v hospici z pohledu nutričního terapeuta. Teoretická část je zaměřena na všeobecnou problematiku paliativní péče a její rozdělení. Přibližuje potřeby a životní hodnoty pacientů a jejich rodin, seznamuje s problematikou výživy a hydratace v terminální fázi onemocnění, s možnými intervencemi a symptomy, které ovlivňují příjem stravy. Hlavním cílem empirické části výzkumu, který probíhal formou polostrukturovaného rozhovoru, je zjistit u pacientů v Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech oblíbené potraviny a pokrmy. Dílčími cíli bylo zjištění preferované konzistence, množství a struktury pokrmů, identifikace situací a symptomů ovlivňujících příjem stravy pacientů hospice a dotazníkovým šetřením v lůžkových hospicích v ČR zjistit význam nutričního terapeuta. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že nejoblíbenějšími pokrmy jsou polévky a omáčky, z příloh největší počet pacientů preferuje bramborovou kaši. Výzkum ukazuje také na... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Palliative care is an approach focused on improving or maintaining quality of life for patients and their families who suffer from terminal illness in an advanced stage. Hospices are most commonly associated with palliative care, where hospitalized patients are expected to live less than six months. The aim of this work is to introduce the issue of palliative care and the nutritional approach in hospices from a nutritional therapist's perspective. The theoretical part is focused on the general issues of palliative care and its division. It presents the needs and life values of patients and their families, introduces the issue of nutrition and hydration in the terminal phase of the disease, possible interventions and symptoms that affect food intake. The main objective of the empirical part of the research, which was conducted in the form of semi-structured interviews, is to find out among the patients at the Hospic u Dobrého Pastýře in Čerčany their favorite food and dishes. The sub-objectives were to find out the preferred consistency, quantity and texture of food, identification of situations and symptoms affecting patient's food intake in hospices and to find out through a questionnaire survey in inpatient hospices in the Czech Republic the importance of a nutritional therapist. Based on the... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 3 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |