Zobrazit minimální záznam

Alcoholic malnutrition and work with that issue in individual institutions in Czech republic
dc.contributor.advisorRyšánková, Marie
dc.creatorŠimonková, Eva
dc.date.accessioned2023-07-24T15:05:06Z
dc.date.available2023-07-24T15:05:06Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/182583
dc.description.abstractCzech people are the leaders in alcohol consumption in Europe and in the whole world. Chronic consumption of excessive amounts of alcohol has a negative impact on the entire organism. Ethanol increases mucosal permeability, changes intestinal motility and disrupts water and electrolyte absorption. Its consumption affects the absorption of essential and non-essential amino acids. Last but not least, alcohol consumption causes a liver damage. Due to a nutrient absorption disorder combined with a lack of quality food, which alcoholics often replace with alcohol, chronic alcoholics are prone to protein-energy malnutrition, lack of vitamins, minerals and selected trace elements. Inadequate nutrition is a predictor to higher morbidity and mortality in chronic alcohol users, especially if they suffer from liver disease as a result of alcohol abuse. The aim of the work was to find out how experts in the Czech Republic take care of the nutritional status of their patients. If and how is malnutrition diagnosed and treated, and whether experts see the point of nutritional care for the alcoholics, especially in terms like a preventing the onset and progression of liver disease, and what is the potential difference between psychiatric facilities and gastroenterology departments. The research showed that the...en_US
dc.description.abstractČeská republika zaujímá přední příčky spotřeby alkoholu v Evropě i na světě. Chronická konzumace nadměrného množství alkoholu má negativní dopad na celý organismus. Etanol zvyšuje slizniční propustnost, mění motilitu střev a narušuje vstřebávání vody a elektrolytů. Jeho konzumací je ovlivněno vstřebávání esenciálních i neesenciálních aminokyselin. V neposlední řadě konzumace alkoholu vyvolává poškození jater. Z důvodu poruchy vstřebávání živin skloubené s nedostatkem kvalitní stravy, kterou alkoholici často nahrazují alkoholem, jsou chroničtí alkoholici náchylní k protein-energetické malnutrici, nedostatku vitaminů, minerálií a vybraných stopových prvků. Nedostatečná výživa vede k vyšší morbiditě a mortalitě chronických konzumentů alkoholu, obzvlášť trpí-li onemocněním jater v důsledku abúzu. Včasná diagnostika a zahájení nutriční podpory je u těchto pacientů klíčové. Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem pečují odborníci v České republice o nutriční stav těchto pacientů. Zda, a jakým způsobem je diagnostikována a řešena malnutrice a zda odborníci vidí smysl v nutriční péči o alkoholiky z hlediska prevence vzniku a progrese jaterního onemocnění a jaký je případný rozdíl mezi psychiatrickými zařízeními a odděleními gastroenterologie. Z výzkumu vyplynulo, že většina tázaných odborníků vidí smysl...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectMalnutritionen_US
dc.subjectalcohol abuseen_US
dc.subjectvitamin malnutrition in chronic alcohol abuseen_US
dc.subjectmineral malnutrition in chronic alcohol abuseen_US
dc.subjecttrace element malnutrition in chronic alcohol abuseen_US
dc.subjectsarcopenia and alcoholic liver diseaseen_US
dc.subjectnutrition in alcoholic liver diseaseen_US
dc.subjectMalnutricecs_CZ
dc.subjectabúzus alkoholucs_CZ
dc.subjectmalnutrice vitaminů při chronickém abúzu alkoholucs_CZ
dc.subjectmalnutrice minerálních látek při chronickém abúzu alkoholucs_CZ
dc.subjectmalnutrice stopových prvků při chronickém abúzu alkoholucs_CZ
dc.subjectsarkopenie a alkoholové onemocnění jatercs_CZ
dc.subjectvýživa při alkoholovém onemocnění jatercs_CZ
dc.titleAlkoholové malnutrice a práce s danou problematikou v jednotlivých zařízeních v ČRcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-21
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251692
dc.title.translatedAlcoholic malnutrition and work with that issue in individual institutions in Czech republicen_US
dc.contributor.refereeŠevela, Stanislav
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csČeská republika zaujímá přední příčky spotřeby alkoholu v Evropě i na světě. Chronická konzumace nadměrného množství alkoholu má negativní dopad na celý organismus. Etanol zvyšuje slizniční propustnost, mění motilitu střev a narušuje vstřebávání vody a elektrolytů. Jeho konzumací je ovlivněno vstřebávání esenciálních i neesenciálních aminokyselin. V neposlední řadě konzumace alkoholu vyvolává poškození jater. Z důvodu poruchy vstřebávání živin skloubené s nedostatkem kvalitní stravy, kterou alkoholici často nahrazují alkoholem, jsou chroničtí alkoholici náchylní k protein-energetické malnutrici, nedostatku vitaminů, minerálií a vybraných stopových prvků. Nedostatečná výživa vede k vyšší morbiditě a mortalitě chronických konzumentů alkoholu, obzvlášť trpí-li onemocněním jater v důsledku abúzu. Včasná diagnostika a zahájení nutriční podpory je u těchto pacientů klíčové. Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem pečují odborníci v České republice o nutriční stav těchto pacientů. Zda, a jakým způsobem je diagnostikována a řešena malnutrice a zda odborníci vidí smysl v nutriční péči o alkoholiky z hlediska prevence vzniku a progrese jaterního onemocnění a jaký je případný rozdíl mezi psychiatrickými zařízeními a odděleními gastroenterologie. Z výzkumu vyplynulo, že většina tázaných odborníků vidí smysl...cs_CZ
uk.abstract.enCzech people are the leaders in alcohol consumption in Europe and in the whole world. Chronic consumption of excessive amounts of alcohol has a negative impact on the entire organism. Ethanol increases mucosal permeability, changes intestinal motility and disrupts water and electrolyte absorption. Its consumption affects the absorption of essential and non-essential amino acids. Last but not least, alcohol consumption causes a liver damage. Due to a nutrient absorption disorder combined with a lack of quality food, which alcoholics often replace with alcohol, chronic alcoholics are prone to protein-energy malnutrition, lack of vitamins, minerals and selected trace elements. Inadequate nutrition is a predictor to higher morbidity and mortality in chronic alcohol users, especially if they suffer from liver disease as a result of alcohol abuse. The aim of the work was to find out how experts in the Czech Republic take care of the nutritional status of their patients. If and how is malnutrition diagnosed and treated, and whether experts see the point of nutritional care for the alcoholics, especially in terms like a preventing the onset and progression of liver disease, and what is the potential difference between psychiatric facilities and gastroenterology departments. The research showed that the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV