Zobrazit minimální záznam

Xenobiotics in Food and their Effects on the Human Health
dc.contributor.advisorMüllerová, Dana
dc.creatorŠeflová, Iva
dc.date.accessioned2023-07-24T16:36:13Z
dc.date.available2023-07-24T16:36:13Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/181741
dc.description.abstract(Xenobiotics in food end their effects on the human organism) One of the exposure pathways to xenobiotics in humans is food intake. Most of xenobiotics are lipophilic substances cumulating in the organism, especially in the adipose tissue. If their intake is long-term and excessive, they have negative impact on human health. Eating habits, identification, analysis, and management of risks stemming from foods are important from a prevention perspective. The adipose tissue influences the distribution and especially accumulation of xenobiotics in the organism. Whether substances stored in the adipose tissue are able to affect adipogenesis and physiological functions, remains unclear. Since obesity-related dysfunctional and inflamed adipose tissue is associated with systemic inflammation, ectopic fat deposition, and multiorgan dysfunction, resulting in cardiometabolic complications of obesity; this knowledge would be immensely valuable. The study focused on the basic pathophysiological mechanisms at the level of adipocytes, specifically, the study of risk and protective factors. From preventive factors, the effect of phytoprotective substances with antioxidative potential was studied. Among the risk factors, we concentrated on the impact of persistent organic pollutants (POP's). We observed exposure to...en_US
dc.description.abstractJednou z cest expozice lidského organismu cizorodým látkám, xenobiotikům, je jejich příjem potravinami. Většina xenobiotik jsou lipofilní látky, které se kumulují v organismu a při dlouhodobém a nadlimitním příjmu mají negativní vliv na zdraví člověka. Z hlediska prevence jsou důležité stravovací návyky lidí, identifikace, vyhodnocení a řízení rizik pocházejících z potravin. Distribuci lipofilních cizorodých látek v organismu ovlivňuje velikost tukové tkáně, která je jejich hlavním úložištěm. Dosud nevyřešenou otázkou zůstává, zda tyto látky uložené v tukové tkáni, mají potenciál ovlivňovat zpětně její vlastní tvorbu (adipogenezi) a fyziologické funkce. Tyto poznatky by byly nesmírně cenné, neboť s obezitou spojená dysfunkční zánětlivě změněná tuková tkáň, je příčinou kardiometabolických komplikací obezity podmíněných systémovou inflamací, ektopickým ukládáním tuku a multiorgánovým poškozením. Studie byla zaměřena na základní patofyziologické mechanismy na úrovni adipocytů, a to konkrétně na výzkum rizikových a protektivních faktorů. Z ochranných faktorů byl sledován vliv fytoprotektivních látek s antioxidačním potenciálem. Z rizikových faktorů se jednalo o studium vlivu perzistentních organických polutantů (POP's). Expozice POP's byla sledována jak v průběhu diferenciace mezenchymálních kmenových...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Plznics_CZ
dc.titleXenobiotika v potravinách a jejich vliv na lidský organismuscs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-07
dc.description.departmentÚstav hygieny a preventivní medicínycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Medicine in Pilsenen_US
dc.description.facultyLékařská fakulta v Plznics_CZ
dc.identifier.repId199624
dc.title.translatedXenobiotics in Food and their Effects on the Human Healthen_US
dc.contributor.refereeDerflerová Brázdová, Zuzana
dc.contributor.refereeKrálíková, Eva
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.disciplineHygiena, preventivní lékařství a epidemiologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineHygiene, Preventive Medicine and Epidemiologyen_US
thesis.degree.programHygiena, preventivní lékařství a epidemiologiecs_CZ
thesis.degree.programHygiene, Preventive Medicine and Epidemiologyen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csLékařská fakulta v Plzni::Ústav hygieny a preventivní medicínycs_CZ
uk.faculty-name.csLékařská fakulta v Plznics_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Medicine in Pilsenen_US
uk.faculty-abbr.csLFPcs_CZ
uk.degree-discipline.csHygiena, preventivní lékařství a epidemiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enHygiene, Preventive Medicine and Epidemiologyen_US
uk.degree-program.csHygiena, preventivní lékařství a epidemiologiecs_CZ
uk.degree-program.enHygiene, Preventive Medicine and Epidemiologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csJednou z cest expozice lidského organismu cizorodým látkám, xenobiotikům, je jejich příjem potravinami. Většina xenobiotik jsou lipofilní látky, které se kumulují v organismu a při dlouhodobém a nadlimitním příjmu mají negativní vliv na zdraví člověka. Z hlediska prevence jsou důležité stravovací návyky lidí, identifikace, vyhodnocení a řízení rizik pocházejících z potravin. Distribuci lipofilních cizorodých látek v organismu ovlivňuje velikost tukové tkáně, která je jejich hlavním úložištěm. Dosud nevyřešenou otázkou zůstává, zda tyto látky uložené v tukové tkáni, mají potenciál ovlivňovat zpětně její vlastní tvorbu (adipogenezi) a fyziologické funkce. Tyto poznatky by byly nesmírně cenné, neboť s obezitou spojená dysfunkční zánětlivě změněná tuková tkáň, je příčinou kardiometabolických komplikací obezity podmíněných systémovou inflamací, ektopickým ukládáním tuku a multiorgánovým poškozením. Studie byla zaměřena na základní patofyziologické mechanismy na úrovni adipocytů, a to konkrétně na výzkum rizikových a protektivních faktorů. Z ochranných faktorů byl sledován vliv fytoprotektivních látek s antioxidačním potenciálem. Z rizikových faktorů se jednalo o studium vlivu perzistentních organických polutantů (POP's). Expozice POP's byla sledována jak v průběhu diferenciace mezenchymálních kmenových...cs_CZ
uk.abstract.en(Xenobiotics in food end their effects on the human organism) One of the exposure pathways to xenobiotics in humans is food intake. Most of xenobiotics are lipophilic substances cumulating in the organism, especially in the adipose tissue. If their intake is long-term and excessive, they have negative impact on human health. Eating habits, identification, analysis, and management of risks stemming from foods are important from a prevention perspective. The adipose tissue influences the distribution and especially accumulation of xenobiotics in the organism. Whether substances stored in the adipose tissue are able to affect adipogenesis and physiological functions, remains unclear. Since obesity-related dysfunctional and inflamed adipose tissue is associated with systemic inflammation, ectopic fat deposition, and multiorgan dysfunction, resulting in cardiometabolic complications of obesity; this knowledge would be immensely valuable. The study focused on the basic pathophysiological mechanisms at the level of adipocytes, specifically, the study of risk and protective factors. From preventive factors, the effect of phytoprotective substances with antioxidative potential was studied. Among the risk factors, we concentrated on the impact of persistent organic pollutants (POP's). We observed exposure to...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Plzni, Ústav hygieny a preventivní medicínycs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePlzeňcs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV