dc.contributor.advisor | Ferrarová, Eva | |
dc.creator | Římalová, Valentina | |
dc.date.accessioned | 2023-03-22T12:37:05Z | |
dc.date.available | 2023-03-22T12:37:05Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/179730 | |
dc.description.abstract | Práce se zaměřuje na roli chleba a jeho proměnu, popisuje jeho podoby, způsoby přípravy a konzumace na pozadí nedostatku stupňující se potravinové krize, první světové války (1914- 1918). Charakterizuje úlohu chleba jako zásadní potraviny, a zabývá se jeho kulturním významem ve stravování civilních obyvatel i vojáků v českých zemích. V kontextu kulturní antropologie je cílem práce ověřit předpoklad, že význam chleba jako symbolu kultury zůstává neměnným a zachovává si svou symbolickou hodnotu i v situacích nedostatku. Jako metoda sběru dat je využit archivní výzkum, sběr válečných a dobových materiálů, především receptů, které jsou součástí této práce. Práce odpovídá na otázky, jakými způsoby, a zda vůbec je možné chléb nahradit. Pohlíží na způsoby jeho proměny ve válečných letech. Může razantní změna životních podmínek, kterou 1. světová válka přinesla, vést k jeho zániku? Staví se v takovou situaci kultura nad biologickou potřebu? Klíčová slova: chléb, kultura, nedostatek, 1. světová válka, recepty. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Bachelor's Thesis focuses on the role of bread and its transformation, describes its forms, methods of preparation and consumption against the background of shortages and the escalating food crisis, the First World War (1914-1918). It characterizes the role of bread as an fundamental food, and deals with its cultural significance in the diet of civilians and soldiers in the Czech lands. In the context of cultural anthropology, the aim of the work is to verify the assumption that the meaning of bread as a symbol of culture remains unchanged and retains its symbolic value even in situations of scarcity. Archival research, collection of wartime and period materials, especially recipes, which are part of this work, are used as a collection method. The work answers the questions, in what ways and whether it is even possible to replace bread. It looks at the ways of its transformation during the war years and to answer the question of whether even the drastic change in living conditions brought about by the First World War can lead to its demise. In such a situation, does culture come before biological need, or does not? Keywords: Bread, Culture, Shortage, First world war, Recipes. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Bread|culture|World War I|shortage|recipes | en_US |
dc.subject | Chléb|kultura|1. světová válka|nedostatek|recepty | cs_CZ |
dc.title | Význam a podoby chleba za 1. světové války v českých zemích | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2023 | |
dcterms.dateAccepted | 2023-01-23 | |
dc.description.department | Ústav etnologie | cs_CZ |
dc.description.department | Institute of Ethnology | en_US |
dc.description.faculty | Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Arts | en_US |
dc.identifier.repId | 250359 | |
dc.title.translated | Importance and forms of bread in World War I in Czech lands | en_US |
dc.contributor.referee | Jakoubková Budilová, Lenka | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Etnologie a kulturní antropologie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Ethnology and Cultural Anthropology | en_US |
thesis.degree.program | Etnologie a kulturní antropologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Ethnology and Cultural Anthropology | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Filozofická fakulta::Ústav etnologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Arts::Institute of Ethnology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Filozofická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Arts | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Etnologie a kulturní antropologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Ethnology and Cultural Anthropology | en_US |
uk.degree-program.cs | Etnologie a kulturní antropologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Ethnology and Cultural Anthropology | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Práce se zaměřuje na roli chleba a jeho proměnu, popisuje jeho podoby, způsoby přípravy a konzumace na pozadí nedostatku stupňující se potravinové krize, první světové války (1914- 1918). Charakterizuje úlohu chleba jako zásadní potraviny, a zabývá se jeho kulturním významem ve stravování civilních obyvatel i vojáků v českých zemích. V kontextu kulturní antropologie je cílem práce ověřit předpoklad, že význam chleba jako symbolu kultury zůstává neměnným a zachovává si svou symbolickou hodnotu i v situacích nedostatku. Jako metoda sběru dat je využit archivní výzkum, sběr válečných a dobových materiálů, především receptů, které jsou součástí této práce. Práce odpovídá na otázky, jakými způsoby, a zda vůbec je možné chléb nahradit. Pohlíží na způsoby jeho proměny ve válečných letech. Může razantní změna životních podmínek, kterou 1. světová válka přinesla, vést k jeho zániku? Staví se v takovou situaci kultura nad biologickou potřebu? Klíčová slova: chléb, kultura, nedostatek, 1. světová válka, recepty. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Bachelor's Thesis focuses on the role of bread and its transformation, describes its forms, methods of preparation and consumption against the background of shortages and the escalating food crisis, the First World War (1914-1918). It characterizes the role of bread as an fundamental food, and deals with its cultural significance in the diet of civilians and soldiers in the Czech lands. In the context of cultural anthropology, the aim of the work is to verify the assumption that the meaning of bread as a symbol of culture remains unchanged and retains its symbolic value even in situations of scarcity. Archival research, collection of wartime and period materials, especially recipes, which are part of this work, are used as a collection method. The work answers the questions, in what ways and whether it is even possible to replace bread. It looks at the ways of its transformation during the war years and to answer the question of whether even the drastic change in living conditions brought about by the First World War can lead to its demise. In such a situation, does culture come before biological need, or does not? Keywords: Bread, Culture, Shortage, First world war, Recipes. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |