Zobrazit minimální záznam

Importance and forms of bread in World War I in Czech lands
dc.contributor.advisorFerrarová, Eva
dc.creatorŘímalová, Valentina
dc.date.accessioned2023-03-22T12:37:05Z
dc.date.available2023-03-22T12:37:05Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/179730
dc.description.abstractPráce se zaměřuje na roli chleba a jeho proměnu, popisuje jeho podoby, způsoby přípravy a konzumace na pozadí nedostatku stupňující se potravinové krize, první světové války (1914- 1918). Charakterizuje úlohu chleba jako zásadní potraviny, a zabývá se jeho kulturním významem ve stravování civilních obyvatel i vojáků v českých zemích. V kontextu kulturní antropologie je cílem práce ověřit předpoklad, že význam chleba jako symbolu kultury zůstává neměnným a zachovává si svou symbolickou hodnotu i v situacích nedostatku. Jako metoda sběru dat je využit archivní výzkum, sběr válečných a dobových materiálů, především receptů, které jsou součástí této práce. Práce odpovídá na otázky, jakými způsoby, a zda vůbec je možné chléb nahradit. Pohlíží na způsoby jeho proměny ve válečných letech. Může razantní změna životních podmínek, kterou 1. světová válka přinesla, vést k jeho zániku? Staví se v takovou situaci kultura nad biologickou potřebu? Klíčová slova: chléb, kultura, nedostatek, 1. světová válka, recepty.cs_CZ
dc.description.abstractBachelor's Thesis focuses on the role of bread and its transformation, describes its forms, methods of preparation and consumption against the background of shortages and the escalating food crisis, the First World War (1914-1918). It characterizes the role of bread as an fundamental food, and deals with its cultural significance in the diet of civilians and soldiers in the Czech lands. In the context of cultural anthropology, the aim of the work is to verify the assumption that the meaning of bread as a symbol of culture remains unchanged and retains its symbolic value even in situations of scarcity. Archival research, collection of wartime and period materials, especially recipes, which are part of this work, are used as a collection method. The work answers the questions, in what ways and whether it is even possible to replace bread. It looks at the ways of its transformation during the war years and to answer the question of whether even the drastic change in living conditions brought about by the First World War can lead to its demise. In such a situation, does culture come before biological need, or does not? Keywords: Bread, Culture, Shortage, First world war, Recipes.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectBread|culture|World War I|shortage|recipesen_US
dc.subjectChléb|kultura|1. světová válka|nedostatek|receptycs_CZ
dc.titleVýznam a podoby chleba za 1. světové války v českých zemíchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-01-23
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId250359
dc.title.translatedImportance and forms of bread in World War I in Czech landsen_US
dc.contributor.refereeJakoubková Budilová, Lenka
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.degree.programEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
thesis.degree.programEthnology and Cultural Anthropologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEthnology and Cultural Anthropologyen_US
uk.degree-program.csEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.degree-program.enEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPráce se zaměřuje na roli chleba a jeho proměnu, popisuje jeho podoby, způsoby přípravy a konzumace na pozadí nedostatku stupňující se potravinové krize, první světové války (1914- 1918). Charakterizuje úlohu chleba jako zásadní potraviny, a zabývá se jeho kulturním významem ve stravování civilních obyvatel i vojáků v českých zemích. V kontextu kulturní antropologie je cílem práce ověřit předpoklad, že význam chleba jako symbolu kultury zůstává neměnným a zachovává si svou symbolickou hodnotu i v situacích nedostatku. Jako metoda sběru dat je využit archivní výzkum, sběr válečných a dobových materiálů, především receptů, které jsou součástí této práce. Práce odpovídá na otázky, jakými způsoby, a zda vůbec je možné chléb nahradit. Pohlíží na způsoby jeho proměny ve válečných letech. Může razantní změna životních podmínek, kterou 1. světová válka přinesla, vést k jeho zániku? Staví se v takovou situaci kultura nad biologickou potřebu? Klíčová slova: chléb, kultura, nedostatek, 1. světová válka, recepty.cs_CZ
uk.abstract.enBachelor's Thesis focuses on the role of bread and its transformation, describes its forms, methods of preparation and consumption against the background of shortages and the escalating food crisis, the First World War (1914-1918). It characterizes the role of bread as an fundamental food, and deals with its cultural significance in the diet of civilians and soldiers in the Czech lands. In the context of cultural anthropology, the aim of the work is to verify the assumption that the meaning of bread as a symbol of culture remains unchanged and retains its symbolic value even in situations of scarcity. Archival research, collection of wartime and period materials, especially recipes, which are part of this work, are used as a collection method. The work answers the questions, in what ways and whether it is even possible to replace bread. It looks at the ways of its transformation during the war years and to answer the question of whether even the drastic change in living conditions brought about by the First World War can lead to its demise. In such a situation, does culture come before biological need, or does not? Keywords: Bread, Culture, Shortage, First world war, Recipes.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV