Show simple item record

Dual food quality as misleading commercial practice
dc.contributor.advisorPatěk, Daniel
dc.creatorKotápišová, Petra
dc.date.accessioned2023-01-18T12:21:07Z
dc.date.available2023-01-18T12:21:07Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/178457
dc.description.abstract61 Dual food quality as a misleading commercial practice Abstract The presented thesis deals with the issue of dual quality of food as a misleading commercial practice, both before and after the amendment of the Unfair Commercial Practices Directive from 2019. The aim of this thesis is to describe the commercial practice of dual food quality, to classify it to the system of unfair commercial practices under the Unfair Commercial Practices Directive and the Consumer Protection Act and then to describe the amendment to the Unfair Commercial Practices Directive and its impact on the Czech legal system. In the first part, the dual quality of food is defined as a commercial practice in which producers place on the market of a Member State food product that has a different composition from food product sold in other Member States, although they are sold under the same brand and in the same or interchangeable packaging. At the same time, this part of the thesis describes the tests performed comparing the quality of food, which found that the dual food quality is not only a problem in the eastern countries of the European Union, but occurs randomly without a geographical or other pattern. The second part of the thesis focuses on the description of the system of legal regulation of unfair commercial practices. That...en_US
dc.description.abstract60 Dvojí kvalita potravin jako klamavá obchodní praktika Abstrakt Předložená práce se zabývá problematikou dvojí kvality potravin, jakožto klamavou obchodní praktikou jednak před novelou Směrnice o nekalých obchodních praktikách z roku 2019 a především i po ní. Cílem práce je obchodní praktiku dvojí kvality potravin charakterizovat, zařadit ji do systému nekalých obchodních praktik podle Směrnice o nekalých obchodních praktikách a Zákona o ochraně spotřebitele a následně popsat novelu Směrnice o nekalých obchodních praktikách a její dopad na český právní řád. V první části práce je dvojí kvalita potravin definována jako obchodní praktika, při které výrobci uvádějí na trh členského státu potraviny, jež mají odlišné složení od potravin prodávaných v jiných členských státech, i když jsou prodávány pod stejnou značkou a ve stejném nebo zaměnitelném obalu. Zároveň jsou v této části práce popsány provedené testy porovnávající kvalitu potravin, pomocí kterých bylo zjištěno, že dvojí kvalita potravin není problémem pouze východních zemí Evropské unie, ale vyskytuje se nahodile bez geografického či jiného vzorce. Druhá část práce se zaměřuje na popis systému právní úpravy nekalých obchodních praktik. Tedy na Směrnici o nekalých obchodních praktikách na evropské úrovni a Zákon o ochraně spotřebitele na úrovni české....cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Právnická fakultacs_CZ
dc.subjectDual food qualityen_US
dc.subjectUnfair Commercial Practices Directiveen_US
dc.subjectConsumeren_US
dc.subjectMisleading actionsen_US
dc.subjectDvojí kvalita potravincs_CZ
dc.subjectSměrnice o nekalých obchodních praktikáchcs_CZ
dc.subjectspotřebitelcs_CZ
dc.subjectklamavá jednánícs_CZ
dc.titleDvojí kvalita potravin jako klamavá obchodní praktikacs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-23
dc.description.departmentDepartment of Business Lawen_US
dc.description.departmentKatedra obchodního právacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Lawen_US
dc.description.facultyPrávnická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId225477
dc.title.translatedDual food quality as misleading commercial practiceen_US
dc.contributor.refereeLiška, Petr
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePrávocs_CZ
thesis.degree.disciplineLawen_US
thesis.degree.programPrávo a právní vědacs_CZ
thesis.degree.programLaw and Jurisprudenceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPrávnická fakulta::Katedra obchodního právacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Law::Department of Business Lawen_US
uk.faculty-name.csPrávnická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Lawen_US
uk.faculty-abbr.csPFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPrávocs_CZ
uk.degree-discipline.enLawen_US
uk.degree-program.csPrávo a právní vědacs_CZ
uk.degree-program.enLaw and Jurisprudenceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.cs60 Dvojí kvalita potravin jako klamavá obchodní praktika Abstrakt Předložená práce se zabývá problematikou dvojí kvality potravin, jakožto klamavou obchodní praktikou jednak před novelou Směrnice o nekalých obchodních praktikách z roku 2019 a především i po ní. Cílem práce je obchodní praktiku dvojí kvality potravin charakterizovat, zařadit ji do systému nekalých obchodních praktik podle Směrnice o nekalých obchodních praktikách a Zákona o ochraně spotřebitele a následně popsat novelu Směrnice o nekalých obchodních praktikách a její dopad na český právní řád. V první části práce je dvojí kvalita potravin definována jako obchodní praktika, při které výrobci uvádějí na trh členského státu potraviny, jež mají odlišné složení od potravin prodávaných v jiných členských státech, i když jsou prodávány pod stejnou značkou a ve stejném nebo zaměnitelném obalu. Zároveň jsou v této části práce popsány provedené testy porovnávající kvalitu potravin, pomocí kterých bylo zjištěno, že dvojí kvalita potravin není problémem pouze východních zemí Evropské unie, ale vyskytuje se nahodile bez geografického či jiného vzorce. Druhá část práce se zaměřuje na popis systému právní úpravy nekalých obchodních praktik. Tedy na Směrnici o nekalých obchodních praktikách na evropské úrovni a Zákon o ochraně spotřebitele na úrovni české....cs_CZ
uk.abstract.en61 Dual food quality as a misleading commercial practice Abstract The presented thesis deals with the issue of dual quality of food as a misleading commercial practice, both before and after the amendment of the Unfair Commercial Practices Directive from 2019. The aim of this thesis is to describe the commercial practice of dual food quality, to classify it to the system of unfair commercial practices under the Unfair Commercial Practices Directive and the Consumer Protection Act and then to describe the amendment to the Unfair Commercial Practices Directive and its impact on the Czech legal system. In the first part, the dual quality of food is defined as a commercial practice in which producers place on the market of a Member State food product that has a different composition from food product sold in other Member States, although they are sold under the same brand and in the same or interchangeable packaging. At the same time, this part of the thesis describes the tests performed comparing the quality of food, which found that the dual food quality is not only a problem in the eastern countries of the European Union, but occurs randomly without a geographical or other pattern. The second part of the thesis focuses on the description of the system of legal regulation of unfair commercial practices. That...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Právnická fakulta, Katedra obchodního právacs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV