Zobrazit minimální záznam

Rheological properties of gels
dc.contributor.advisorŠnejdrová, Eva
dc.creatorKorpasová, Marie
dc.date.accessioned2025-06-29T08:53:01Z
dc.date.available2025-06-29T08:53:01Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/174803
dc.description.abstract6 2. ABSTRACT CHARLES UNIVERSITY Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Technology Name and surname: Marie Korpasová Title of Rigorous Thesis: Rheological properties of gels Supervisor: PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. Rigorous work deals with the evaluation of viscoelastic properties of gels for the formulation of brain phantoms. The theoretical part of the work characterizes brain models for training ultrasound-guided operations. Materials suitable for phantoms are presented. Furthermore, the principle of evaluation of oscillation tests performed in the experimental part is described. Agar and gelatin gels with added glutaraldehyde and glycerol were evaluated. The following parameters were used to characterize and compare the formulated gels: complex modulus G* (Pa), phase angle  (ř), stress ' (Pa). The gel structure was proven for all gels tested. For gelatin gels, the gel point is indicated at a stress approximately 100 times higher than for agar gels. It can be stated that the structure of gelatin gels is significantly stronger than the structure of agar gels. A stress 10 times lower than that of gelatin gels is sufficient to destroy the structure of the agar gels and induce flow. The thermal stability of the structure of agar and gelatin gels in the temperature range 20 ř C...en_US
dc.description.abstract5 1. ABSTRAKT UNIVERZITA KARLOVA Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmaceutické technologie Uchazečka: Mgr. Marie Korpasová Název práce: Reologické vlastnosti gelů Školitel: PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. Rigorózní práce se zabývá hodnocením viskoelastických vlastností gelů pro formulaci fantomů mozku. Teoretická část práce charakterizuje modely mozku pro nácvik ultrazvukem navigovaných operací. Jsou prezentovány materiály vhodné pro fantomy. Dále je popsán princip vyhodnocení oscilačních testů realizovaných v experimentální části. Hodnoceny byly gely agaru a želatiny s přidaným glutaraldehydem a glycerolem. Pro charakterizaci a porovnání formulovaných gelů byly použity tyto parametry: komplexní modul G* (Pa), fázový úhel  (ř), mez toku ' (Pa). Gelová struktura byla prokázána u všech testovaných gelů. U gelů želatiny je bod gelace indikován při napětí přibližně 100krát vyšším než u gelů agaru. Lze konstatovat, že struktura gelů želatiny je výrazně pevnější než struktura gelů agaru. K destrukci struktury gelů agaru a vyvolání toku stačí napětí 10krát nižší než u gelů želatiny. Byla testována teplotní stabilita struktury gelů agaru a želatiny v rozsahu teplot 20 řC až 40 řC při konstantní frekvenci 1 Hz. Gely agaru vykazovaly vyšší teplotní stabilitu než gely želatiny. Při zvýšení koncentrace...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleReologické vlastnosti gelůcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-06-29
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId235514
dc.title.translatedRheological properties of gelsen_US
dc.contributor.refereeHolas, Ondřej
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.cs5 1. ABSTRAKT UNIVERZITA KARLOVA Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmaceutické technologie Uchazečka: Mgr. Marie Korpasová Název práce: Reologické vlastnosti gelů Školitel: PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. Rigorózní práce se zabývá hodnocením viskoelastických vlastností gelů pro formulaci fantomů mozku. Teoretická část práce charakterizuje modely mozku pro nácvik ultrazvukem navigovaných operací. Jsou prezentovány materiály vhodné pro fantomy. Dále je popsán princip vyhodnocení oscilačních testů realizovaných v experimentální části. Hodnoceny byly gely agaru a želatiny s přidaným glutaraldehydem a glycerolem. Pro charakterizaci a porovnání formulovaných gelů byly použity tyto parametry: komplexní modul G* (Pa), fázový úhel  (ř), mez toku ' (Pa). Gelová struktura byla prokázána u všech testovaných gelů. U gelů želatiny je bod gelace indikován při napětí přibližně 100krát vyšším než u gelů agaru. Lze konstatovat, že struktura gelů želatiny je výrazně pevnější než struktura gelů agaru. K destrukci struktury gelů agaru a vyvolání toku stačí napětí 10krát nižší než u gelů želatiny. Byla testována teplotní stabilita struktury gelů agaru a želatiny v rozsahu teplot 20 řC až 40 řC při konstantní frekvenci 1 Hz. Gely agaru vykazovaly vyšší teplotní stabilitu než gely želatiny. Při zvýšení koncentrace...cs_CZ
uk.abstract.en6 2. ABSTRACT CHARLES UNIVERSITY Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Technology Name and surname: Marie Korpasová Title of Rigorous Thesis: Rheological properties of gels Supervisor: PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. Rigorous work deals with the evaluation of viscoelastic properties of gels for the formulation of brain phantoms. The theoretical part of the work characterizes brain models for training ultrasound-guided operations. Materials suitable for phantoms are presented. Furthermore, the principle of evaluation of oscillation tests performed in the experimental part is described. Agar and gelatin gels with added glutaraldehyde and glycerol were evaluated. The following parameters were used to characterize and compare the formulated gels: complex modulus G* (Pa), phase angle  (ř), stress ' (Pa). The gel structure was proven for all gels tested. For gelatin gels, the gel point is indicated at a stress approximately 100 times higher than for agar gels. It can be stated that the structure of gelatin gels is significantly stronger than the structure of agar gels. A stress 10 times lower than that of gelatin gels is sufficient to destroy the structure of the agar gels and induce flow. The thermal stability of the structure of agar and gelatin gels in the temperature range 20 ř C...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.embargo.reasonOchrana duševního vlastnictví, zejména ochrana vynálezů či technických řešenícs
uk.embargo.reasonProtection of intellectual property, particularly protection of inventions or technical solutionsen
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID9925544151206986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2025 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV