Zobrazit minimální záznam

Motif of antinomy of taste in the Frank Sibley's work
dc.contributor.advisorKubalík, Štěpán
dc.creatorŠvehla, Matěj
dc.date.accessioned2022-04-12T11:04:21Z
dc.date.available2022-04-12T11:04:21Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/150346
dc.description.abstractTématem bakalářské práce je interpretace úvah britského estetika a filozofa přirozeného jazyka Franka N. Sibleyho, jehož příspěvky k diskusi o estetickém souzení v rámci angloamerické, analytické filozofické tradice představují stěžejní momenty této debaty, jakožto novodobou formulaci antinomie vkusu. Pozornost je věnována nejen Sibleyho slavnému článku Estetické pojmy, ale také jeho třem kritickým komentářům (Hubert R. G. Schwyzer, David Novitz, Mary Mothersill), které také pocházejí z prostředí analytické estetiky a skrze jejichž polemiku je v Sibleyho díle odhalena problematika estetického souzení, respektive motiv antinomie vkusu. Toto odhalení je učiněno explicitním na srovnání vybraných Sibleyho momentů s původní Kantovou formulací antinomie vkusu a na srovnání s rozporem dvou axiomů zdravého rozumu formulovaných v úvahách Davida Humea. Práce prezentuje nejen potvrzení motivu antinomie vkusu v Sibleyho díle, ale také posuzuje, zda existují přesvědčivé důvody pro odmítnutí myšlenky antinomie vkusu a myšlenky autonomní estetické hodnoty, které jsou představeny právě v kritickém textu Davida Novitze. Klíčová slova estetické pojmy, estetický soud, antinomie vkusu, Sibley F., Kant I., analytická estetikacs_CZ
dc.description.abstractThe topic of this bachelor's thesis is the interpretation of the reflections of the British aesthetician and philosopher of ordinary language Frank N. Sibley, whose contributions to the discussion of aesthetic judgment within the Anglo-American analytical philosophical tradition represent key moments of this debate as a modern formulation of Antinomy of Taste. Attention is paid not only to Sibley's famous article Aesthetic Concepts, but also to three critical commentaries aimed at the article (Hubert R. G. Schwyzer, David Novitz, Mary Mothersill), which come from the background of analytic aesthetics as well and through its controversy reveals the issue of aesthetic judgment in Sibley's work, more precisely the motif of Antinomy of Taste. This revelation is made explicit on a comparison of selected Sibley's moments with Kant's original formulation of the Antinomy of Taste and on a comparison of the contradiction between the two axioms of common sense formulated in David Hume's contemplation. The work not only confirms the motif of the Antinomy of Taste in Sibley's work, but also assesses whether there are convincing reasons for rejecting the idea of Antinomy of Taste and the idea of autonomous aesthetic value, which are demonstrated in critique by David Novitz. Key words aesthetic concepts,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectaesthetic concepts|aesthetic judgement|antinomy of taste|Sibley F.|Kant I.|analytic aestheticsen_US
dc.subjectestetické pojmy|estetický soud|antinomie vkusu|Sibley F.|Kant I.|analytická estetikacs_CZ
dc.titleMotiv antinomie vkusu v díle Franka Sibleyhocs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-09-02
dc.description.departmentDepartment of Aesteticsen_US
dc.description.departmentKatedra estetikycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId233827
dc.title.translatedMotif of antinomy of taste in the Frank Sibley's worken_US
dc.contributor.refereeKulka, Tomáš
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEstetikacs_CZ
thesis.degree.disciplineAestheticsen_US
thesis.degree.programObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
thesis.degree.programTheory and History of Art and Cultureen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra estetikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Aesteticsen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEstetikacs_CZ
uk.degree-discipline.enAestheticsen_US
uk.degree-program.csObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
uk.degree-program.enTheory and History of Art and Cultureen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTématem bakalářské práce je interpretace úvah britského estetika a filozofa přirozeného jazyka Franka N. Sibleyho, jehož příspěvky k diskusi o estetickém souzení v rámci angloamerické, analytické filozofické tradice představují stěžejní momenty této debaty, jakožto novodobou formulaci antinomie vkusu. Pozornost je věnována nejen Sibleyho slavnému článku Estetické pojmy, ale také jeho třem kritickým komentářům (Hubert R. G. Schwyzer, David Novitz, Mary Mothersill), které také pocházejí z prostředí analytické estetiky a skrze jejichž polemiku je v Sibleyho díle odhalena problematika estetického souzení, respektive motiv antinomie vkusu. Toto odhalení je učiněno explicitním na srovnání vybraných Sibleyho momentů s původní Kantovou formulací antinomie vkusu a na srovnání s rozporem dvou axiomů zdravého rozumu formulovaných v úvahách Davida Humea. Práce prezentuje nejen potvrzení motivu antinomie vkusu v Sibleyho díle, ale také posuzuje, zda existují přesvědčivé důvody pro odmítnutí myšlenky antinomie vkusu a myšlenky autonomní estetické hodnoty, které jsou představeny právě v kritickém textu Davida Novitze. Klíčová slova estetické pojmy, estetický soud, antinomie vkusu, Sibley F., Kant I., analytická estetikacs_CZ
uk.abstract.enThe topic of this bachelor's thesis is the interpretation of the reflections of the British aesthetician and philosopher of ordinary language Frank N. Sibley, whose contributions to the discussion of aesthetic judgment within the Anglo-American analytical philosophical tradition represent key moments of this debate as a modern formulation of Antinomy of Taste. Attention is paid not only to Sibley's famous article Aesthetic Concepts, but also to three critical commentaries aimed at the article (Hubert R. G. Schwyzer, David Novitz, Mary Mothersill), which come from the background of analytic aesthetics as well and through its controversy reveals the issue of aesthetic judgment in Sibley's work, more precisely the motif of Antinomy of Taste. This revelation is made explicit on a comparison of selected Sibley's moments with Kant's original formulation of the Antinomy of Taste and on a comparison of the contradiction between the two axioms of common sense formulated in David Hume's contemplation. The work not only confirms the motif of the Antinomy of Taste in Sibley's work, but also assesses whether there are convincing reasons for rejecting the idea of Antinomy of Taste and the idea of autonomous aesthetic value, which are demonstrated in critique by David Novitz. Key words aesthetic concepts,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra estetikycs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV