Využití aspektu glykemického indexu potravin v prevenci i redukci nadváhy u běžné nesportující populace
The application of the glycemic index of food in prevention and reduction of excess body weight in common non-sport population
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/13920Identifikátory
SIS: 30005
Kolekce
- Kvalifikační práce [8840]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Petr, Miroslav
Fakulta / součást
Fakulta tělesné výchovy a sportu
Obor
Tělesná výchova a sport
Katedra / ústav / klinika
Fyzioterapie
Datum obhajoby
25. 9. 2007
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Název práce: Využití aspektu glykemického indexu potravin v prevenci i redukci nadváhy u běžné nesportující populace Název v anglickém jazyce: The Application ofthe Glycemic Index ofFood in Prevention and Reduction ofExcess Body Weight in Common Non-sporting Humans Cíle práce: Cílem této diplomové práce bylo podat podrobný přehled dosavadních poznatků o glykemickém indexu sacharidových zdrojů tak, jak se vyskytují ve stravě současného člověka a zároveň na základě doložených výsledků studií naznačit možné postupy v manipulaci se sacharidovými zdroji dlé jejich glykemického indexu v redukčních programech. Metoda: Diplomová práce je zpracována ve formě komentované rešerše, která vychází z několika dostupných, domácích i zahraničních zdrojů, převážně z oblasti chemie, biochemie, fyziologie a výživy, ze kterých byly čerpány informace pro osvětlení problematiky glykemického indexu v kontextu etiologie resp. primární I sekundární prevence nadváhy. Upřednostnil jsem rešeršní formu práce, protože se domnívám, že pro neucelenost konceptu GI jak v otázkách metodologie, tak samotné prospěšnosti v případě jednotlivých chorob včetně obezity, bude tento postup nejpřínosnější. Zároveň shledávám, z důvodů předešle uvedených i nezbytnosti invazivního přístupu (monitoring průběhu glykemie), výzkum v této problematice...