dc.contributor.advisor | Floriánková, Marcela | |
dc.creator | Stárková, Klára | |
dc.date.accessioned | 2021-06-30T07:24:16Z | |
dc.date.available | 2021-06-30T07:24:16Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/126575 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce pojednává o potravinových alergiích v kojeneckém a batolecím věku. V teoretické části jsou shrnuty dosavadní poznatky týkající se prevalence, která neustále narůstá, a potravinová alergie se tak stává jednou z civilizační chorob 21. století. Dále se práce věnuje základům patofyziologie, kde je vysvětlen rozdíl mezi IgE a non-IgE reakcí. Následně jsou popsány diagnostické metody, projevy a léčebné postupy. Další kapitoly jsou věnované nejčastějším potravinovým alergenům v kojeneckém a batolecím věku, prognóze, rizikovým faktorům a prevenci. Cílem práce bylo zjistit, jaké informace mají rodiče ohledně problematiky potravinových alergií, odkud informace nejčastěji čerpají a jaký je výskyt potravinových alergií u dětí. K zjištění sloužilo dotazníkové šetření, ze kterého vyplynulo, že rodiče nemají dostatečně relevantní informace o potravinových alergiích, nejlépe jsou informováni v oblasti doporučené délky výlučného kojení a vhodné doby zavádění příkrmů. Hlavním zdrojem informací je pro rodiče internet, méně pak dětský praktický lékař. Dále bylo zjištěno, že kvalita informací rodičů ve zkoumaném souboru nebyla statisticky významně ovlivněna úrovní dosaženého vzdělání ani výskytem alergií v rodině. Podíl dětí s potravinovou alergií byl ve zkoumaném vzorku poměrně vysoký. Klíčová... | cs_CZ |
dc.description.abstract | This bachelor thesis deals with the topic of food allergies in infant and toddler age. Theoretical part sums up the newest information about prevelance, which is increasing and food allergies are becoming one of the disease of civilization in 21. century. Next chapter is about the basics of patophysiology and explanation of difference between IgE and non-IgE reactions. Other chapters are focused on diagnostic methods, symptoms and treatment. Next parts deal with the most common food alergens in infant and toddler age, prognosis, risk factors and prevention. The aim of the work was to find out level of parent's knowlodege about the food allergies, what is their main source of the information and incidence of food allergies in children. The select methodology of the work was questionnare survey. The results are that parents don't have enough relevant information about food allergies, they are best informed about recommended lenght of an exclusive breastfeeding and about an appropriate age for an introduction of complementary food. The information are mostly searched on the internet, less from pediatrician. It was also found there is no significant dependency of the quality of information and level of education or allergic load in family. The proportion of children with food allergies was quite high... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | potravinová alergie | cs_CZ |
dc.subject | kojenec | cs_CZ |
dc.subject | batole | cs_CZ |
dc.subject | děti | cs_CZ |
dc.subject | food allergy | en_US |
dc.subject | infant | en_US |
dc.subject | toddler | en_US |
dc.subject | children | en_US |
dc.title | Potravinové alergie v kojeneckém a batolecím věku | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2021 | |
dcterms.dateAccepted | 2021-06-09 | |
dc.description.department | 3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism | en_US |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.identifier.repId | 230061 | |
dc.title.translated | Food allergies in infant and toddler age | en_US |
dc.contributor.referee | El-Lababidi, Nabil | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.discipline | Nutriční terapeut | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializations in Health Service | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční terapeut | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Nutritional Therapy | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Tato bakalářská práce pojednává o potravinových alergiích v kojeneckém a batolecím věku. V teoretické části jsou shrnuty dosavadní poznatky týkající se prevalence, která neustále narůstá, a potravinová alergie se tak stává jednou z civilizační chorob 21. století. Dále se práce věnuje základům patofyziologie, kde je vysvětlen rozdíl mezi IgE a non-IgE reakcí. Následně jsou popsány diagnostické metody, projevy a léčebné postupy. Další kapitoly jsou věnované nejčastějším potravinovým alergenům v kojeneckém a batolecím věku, prognóze, rizikovým faktorům a prevenci. Cílem práce bylo zjistit, jaké informace mají rodiče ohledně problematiky potravinových alergií, odkud informace nejčastěji čerpají a jaký je výskyt potravinových alergií u dětí. K zjištění sloužilo dotazníkové šetření, ze kterého vyplynulo, že rodiče nemají dostatečně relevantní informace o potravinových alergiích, nejlépe jsou informováni v oblasti doporučené délky výlučného kojení a vhodné doby zavádění příkrmů. Hlavním zdrojem informací je pro rodiče internet, méně pak dětský praktický lékař. Dále bylo zjištěno, že kvalita informací rodičů ve zkoumaném souboru nebyla statisticky významně ovlivněna úrovní dosaženého vzdělání ani výskytem alergií v rodině. Podíl dětí s potravinovou alergií byl ve zkoumaném vzorku poměrně vysoký. Klíčová... | cs_CZ |
uk.abstract.en | This bachelor thesis deals with the topic of food allergies in infant and toddler age. Theoretical part sums up the newest information about prevelance, which is increasing and food allergies are becoming one of the disease of civilization in 21. century. Next chapter is about the basics of patophysiology and explanation of difference between IgE and non-IgE reactions. Other chapters are focused on diagnostic methods, symptoms and treatment. Next parts deal with the most common food alergens in infant and toddler age, prognosis, risk factors and prevention. The aim of the work was to find out level of parent's knowlodege about the food allergies, what is their main source of the information and incidence of food allergies in children. The select methodology of the work was questionnare survey. The results are that parents don't have enough relevant information about food allergies, they are best informed about recommended lenght of an exclusive breastfeeding and about an appropriate age for an introduction of complementary food. The information are mostly searched on the internet, less from pediatrician. It was also found there is no significant dependency of the quality of information and level of education or allergic load in family. The proportion of children with food allergies was quite high... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |