Zobrazit minimální záznam

Histamine intolerance
dc.contributor.advisorHumlová, Zuzana
dc.creatorDraberová, Hana
dc.date.accessioned2021-06-30T07:22:06Z
dc.date.available2021-06-30T07:22:06Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/126564
dc.description.abstractTato bakalářská práce se věnuje tématu histaminové intolerance (HIT). HIT je primárně způsobena sníženou aktivitou enzymu diaminooxidázy (DAO), která odbourává histamin. Hromadění histaminu v lidském těle se může projevit širokou škálou příznaků. Mezi nejčastější příznaky patří především trávicí obtíže, kožní projevy a bolesti hlavy. Jelikož se příznaky HIT často podobají alergické reakci, může být stanovení správné diagnózy mnohdy obtížné. Pro zmírnění příznaků je pacientům HIT doporučena eliminační dieta, jejíž podstatou je vyřazení potravin, které mají potenciál zvyšovat hladinu histaminu v organismu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce jsou shrnuty dosavadní poznatky o histaminové intoleranci a eliminační dietě. Praktická část je zaměřena na zmapování aktuální situace dospělých pacientů s diagnostikovanou HIT. Výzkumná data byla získána na základě dotazníkového šetření, které probíhalo v alergologické ambulanci a na sociálních sítích. Výzkumný soubor tvořilo sto padesát čtyři respondentů. Z dotazníků vyplynulo, že respondenti, kteří byli o HIT dostatečně informováni svým lékařem, jsou z hlediska informovanosti spokojenější než ti, kteří čerpají poznatky od jiných pacientů s HIT. Většina respondentů, kteří podstoupili eliminační dietu, zaznamenala...cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor's thesis deals with the topic of histamine intolerance (HIT). HIT is primarily caused by decreased activity of the enzyme diamine oxidase (DAO) which breaks down histamine. The accumulation of histamine in the human body can manifest itself with the wide range of symptoms. The most common symptoms include digestive problems, skin problems, and headaches. The symptoms of HIT are often similar to an allergic reaction, so making a correct diagnosis can be difficult. An elimination diet is recommended to relieve the symptoms. The basis of the elimination diet is to exclude food that increases the histamine level in the body. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part of the thesis summarizes the current knowledge about histamine intolerance and elimination diet. The practical part is focused on the mapping of the current situation in adult patients with diagnosed HIT. The research data were obtained from a questionnaire survey, which took place in the allergological clinic and on social networks. The research group consisted of one hundred and fifty-four respondents. The data showed that respondents who got HIT information from their physicians were more aware of HIT than those who gained knowledge from other patients with HIT. Most respondents who...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjecthistaminová intolerancecs_CZ
dc.subjecthistamincs_CZ
dc.subjectdiaminooxidázacs_CZ
dc.subjecteliminační dietacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjecthistamine intoleranceen_US
dc.subjecthistamineen_US
dc.subjectdiamine oxidaseen_US
dc.subjectelimination dieten_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.titleHistaminová intolerancecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-09
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId227487
dc.title.translatedHistamine intoleranceen_US
dc.contributor.refereeMeisnerová, Eva
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se věnuje tématu histaminové intolerance (HIT). HIT je primárně způsobena sníženou aktivitou enzymu diaminooxidázy (DAO), která odbourává histamin. Hromadění histaminu v lidském těle se může projevit širokou škálou příznaků. Mezi nejčastější příznaky patří především trávicí obtíže, kožní projevy a bolesti hlavy. Jelikož se příznaky HIT často podobají alergické reakci, může být stanovení správné diagnózy mnohdy obtížné. Pro zmírnění příznaků je pacientům HIT doporučena eliminační dieta, jejíž podstatou je vyřazení potravin, které mají potenciál zvyšovat hladinu histaminu v organismu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce jsou shrnuty dosavadní poznatky o histaminové intoleranci a eliminační dietě. Praktická část je zaměřena na zmapování aktuální situace dospělých pacientů s diagnostikovanou HIT. Výzkumná data byla získána na základě dotazníkového šetření, které probíhalo v alergologické ambulanci a na sociálních sítích. Výzkumný soubor tvořilo sto padesát čtyři respondentů. Z dotazníků vyplynulo, že respondenti, kteří byli o HIT dostatečně informováni svým lékařem, jsou z hlediska informovanosti spokojenější než ti, kteří čerpají poznatky od jiných pacientů s HIT. Většina respondentů, kteří podstoupili eliminační dietu, zaznamenala...cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor's thesis deals with the topic of histamine intolerance (HIT). HIT is primarily caused by decreased activity of the enzyme diamine oxidase (DAO) which breaks down histamine. The accumulation of histamine in the human body can manifest itself with the wide range of symptoms. The most common symptoms include digestive problems, skin problems, and headaches. The symptoms of HIT are often similar to an allergic reaction, so making a correct diagnosis can be difficult. An elimination diet is recommended to relieve the symptoms. The basis of the elimination diet is to exclude food that increases the histamine level in the body. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part of the thesis summarizes the current knowledge about histamine intolerance and elimination diet. The practical part is focused on the mapping of the current situation in adult patients with diagnosed HIT. The research data were obtained from a questionnaire survey, which took place in the allergological clinic and on social networks. The research group consisted of one hundred and fifty-four respondents. The data showed that respondents who got HIT information from their physicians were more aware of HIT than those who gained knowledge from other patients with HIT. Most respondents who...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV