Kreatin monohydrát jako součást prevence sarkopenie u geriatrických pacientů / seniorů
Creatine monohydrate as a part of sarcopenia prevention in geriatric patients
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126385Identifikátory
SIS: 229622
Kolekce
- Kvalifikační práce [4504]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Topinková, Eva
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
3. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
kreatin, kreatin monohydrát, sarkopenie, podvýživa, geriatrický pacientKlíčová slova (anglicky)
creatine, sarcopenia, malnutrition, geriatric patient, older adultÚvod: Sarkopenie je onemocnění s vysokou prevalencí v seniorské populaci a výrazným negativním vlivem na kvalitu života. Fyzická aktivita spolu s adekvátní nutriční intervencí jsou klíčové ke zmírnění těchto dopadů. Metodika: Výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 113 domovů pro seniory. Pomocí anketního výběru byla zjišťována kvalita nutriční péče v těchto zařízeních. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno celkem 113 domovů pro seniory. Z toho 57 % zařízeních mělo k dispozici nutričního terapeuta. Domovy pro seniory zjišťují přítomnost podvýživy alespoň 4x ročně v 74 % případů, z toho nejčastěji využívají změny v hmotnosti (80 %) a monitoraci příjmu potravy (70 %). Validovaný nutriční screening využívá pouze 50 % zařízení. Nutriční podporu aplikuje 83 % zařízení, z toho nejčastěji formou úpravy stravy a sippingu (98 %). Méně často využívají fortifikaci jídla, a to v celkem 57 % zařízení. Na přítomnost nutričního terapeuta má vliv velikost zařízení, kdy větší zařízení mají nutričního terapeuta k dispozici častěji. Přítomnost nutričního terapeuta v zařízení významně a pozitivně ovlivňuje frekvenci zjišťování podvýživy (p=0,039). Pozitivní vliv je sledován i ve frekvenci zjišťování hmotnosti, nicméně zde není rozdíl statisticky významný (p=0,290). Významný rozdíl byl...
Introduction: Sarcopenia is a disease with a high prevalence in the elderly population and a significant negative impact on quality of life. Physical activity along with adequate nutritional intervention are key to mitigating these effects. Methods: The research was conducted using a questionnaire survey in which 113 nursing homes participated. The quality of nutritional care in these facilities was determined using a survey. Results: A total of 113 nursing homes were included in the research. Of these, 57% of facilities had a registered dietitian available. Nursing homes assess the presence of malnutrition at least 4 times a year in 74% of cases, of which they most often use changes in weight (80 %) and monitoring of food intake (70 %). Only 50 % of the facilities use validated nutritional screening tool. 83 % of the facilities apply nutritional support, most often in the form of diet modification and sipping (98 %). They use food fortifications less often, in a total of 57 % of facilities. The presence of a registered dietitian is affected by the size of the facility, with the larger ones being available to the registered dietitian at a higher frequency. The presence of a registered dietitian in the facility significantly positively affects the frequency of detection of malnutrition (P = 0.039)....