dc.contributor.advisor | Anděl, Michal | |
dc.creator | Pastorková, Eva | |
dc.date.accessioned | 2021-01-12T10:55:31Z | |
dc.date.available | 2021-01-12T10:55:31Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/124063 | |
dc.description.abstract | The so-called special foods for diabetics in Czech food stores are in the focus of this theses. The theoretical part is a literature review devoted to the description of diseases diabetes mellitus with a view on the history, division of the disease, its treatment, related nutrition therapy, characteristics of the so-called special food for diabetics, and related regulations. The objective of the practical part is the survey of the supply of the so-called special food for diabetics in the Czech food stores. Selected examples demonstrated the nutritional value of the food in a focus and their suitability and importance for diabetes diet. Based on the survey, the supply of special food for diabetics was observed in 11 stores out of 13. The special food products were found in the special shelves without any further labeling or spread out among common food products. The food samples included a high amount of sweets often been characterized by a high amount of saturated fats, mono-/di-saccharides and low amount of fiber which are not in accordance with the nutritional recommendation for diabetes diet. Several food products possessed an advantage in terms of the low levels of saturated fats or mono- /di-saccharides. Nevertheless, only the nutritional value information is helpful to recognize these... | en_US |
dc.description.abstract | Souhrn Tato práce se zaměřila na tzv. potravin pro diabetiky v české maloobchodní síti. Teoretická část přináší pohled na onemocnění diabetes mellitus z hlediska historického vývoje, rozdělení tohoto onemocnění, jeho terapie včetně nutričních opatření a aspekty spojené s tzv. potravinami pro diabetiky a související legislativou. Praktická část si kladla za cíl průzkum maloobchodní sítě mapující dostupnost tzv. potravin pro diabetiky na českém trhu. Vybranými příklady přibližuje složení těchto specifických potravin, jejich vhodnost a důležitost ve výživě pacientů s onemocněním DM. Nabídka tzv. potravin pro diabetiky byla zjištěna v 11 ze 13 navštívených obchodů. Potraviny byly umístěné v neoznačených koutcích či mezi běžnými potravinami. V rámci sledovaného vzorku potravin významně dominovaly sladkosti, které se často vyznačovaly vysokým obsahem nasycených tuků, jednoduchých cukrů a nízkým obsahem vlákniny, které nekorespondují s doporučeními pro výživová opatření při onemocnění DM. Některé konkrétní potraviny sice nabízely jistou výhodu v podobě nízkého obsahu nasycených tuků či jednoduchých cukrů, nicméně v tomto ohledu není označení na obale jako je např. "dia" či "bez cukru" jednoznačně návodné a je nutné se orientovat dle výživového složení jednotlivých potravin. Označení sledovaných potravin bylo... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | diabetická dieta - zvláštní potraviny | cs_CZ |
dc.title | Tak zvané potraviny pro diabetiky v české maloobchodní síti | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2020 | |
dcterms.dateAccepted | 2020-09-23 | |
dc.description.department | Ústav hygieny 3. LF UK | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Hygiene 3FM CU | en_US |
dc.description.faculty | Third Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 212489 | |
dc.title.translated | So called special food for diabetic patients in Czech food stores | en_US |
dc.contributor.referee | Šmejkalová, Vladimíra | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Public Health | en_US |
thesis.degree.discipline | Veřejné zdravotnictví | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializations in Health Service | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UK | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Third Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CU | en_US |
uk.faculty-name.cs | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Third Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 3.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Veřejné zdravotnictví | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Public Health | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Souhrn Tato práce se zaměřila na tzv. potravin pro diabetiky v české maloobchodní síti. Teoretická část přináší pohled na onemocnění diabetes mellitus z hlediska historického vývoje, rozdělení tohoto onemocnění, jeho terapie včetně nutričních opatření a aspekty spojené s tzv. potravinami pro diabetiky a související legislativou. Praktická část si kladla za cíl průzkum maloobchodní sítě mapující dostupnost tzv. potravin pro diabetiky na českém trhu. Vybranými příklady přibližuje složení těchto specifických potravin, jejich vhodnost a důležitost ve výživě pacientů s onemocněním DM. Nabídka tzv. potravin pro diabetiky byla zjištěna v 11 ze 13 navštívených obchodů. Potraviny byly umístěné v neoznačených koutcích či mezi běžnými potravinami. V rámci sledovaného vzorku potravin významně dominovaly sladkosti, které se často vyznačovaly vysokým obsahem nasycených tuků, jednoduchých cukrů a nízkým obsahem vlákniny, které nekorespondují s doporučeními pro výživová opatření při onemocnění DM. Některé konkrétní potraviny sice nabízely jistou výhodu v podobě nízkého obsahu nasycených tuků či jednoduchých cukrů, nicméně v tomto ohledu není označení na obale jako je např. "dia" či "bez cukru" jednoznačně návodné a je nutné se orientovat dle výživového složení jednotlivých potravin. Označení sledovaných potravin bylo... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The so-called special foods for diabetics in Czech food stores are in the focus of this theses. The theoretical part is a literature review devoted to the description of diseases diabetes mellitus with a view on the history, division of the disease, its treatment, related nutrition therapy, characteristics of the so-called special food for diabetics, and related regulations. The objective of the practical part is the survey of the supply of the so-called special food for diabetics in the Czech food stores. Selected examples demonstrated the nutritional value of the food in a focus and their suitability and importance for diabetes diet. Based on the survey, the supply of special food for diabetics was observed in 11 stores out of 13. The special food products were found in the special shelves without any further labeling or spread out among common food products. The food samples included a high amount of sweets often been characterized by a high amount of saturated fats, mono-/di-saccharides and low amount of fiber which are not in accordance with the nutritional recommendation for diabetes diet. Several food products possessed an advantage in terms of the low levels of saturated fats or mono- /di-saccharides. Nevertheless, only the nutritional value information is helpful to recognize these... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UK | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |