Zobrazit minimální záznam

So called special food for diabetic patients in Czech food stores
dc.contributor.advisorAnděl, Michal
dc.creatorPastorková, Eva
dc.date.accessioned2021-01-12T10:55:31Z
dc.date.available2021-01-12T10:55:31Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/124063
dc.description.abstractThe so-called special foods for diabetics in Czech food stores are in the focus of this theses. The theoretical part is a literature review devoted to the description of diseases diabetes mellitus with a view on the history, division of the disease, its treatment, related nutrition therapy, characteristics of the so-called special food for diabetics, and related regulations. The objective of the practical part is the survey of the supply of the so-called special food for diabetics in the Czech food stores. Selected examples demonstrated the nutritional value of the food in a focus and their suitability and importance for diabetes diet. Based on the survey, the supply of special food for diabetics was observed in 11 stores out of 13. The special food products were found in the special shelves without any further labeling or spread out among common food products. The food samples included a high amount of sweets often been characterized by a high amount of saturated fats, mono-/di-saccharides and low amount of fiber which are not in accordance with the nutritional recommendation for diabetes diet. Several food products possessed an advantage in terms of the low levels of saturated fats or mono- /di-saccharides. Nevertheless, only the nutritional value information is helpful to recognize these...en_US
dc.description.abstractSouhrn Tato práce se zaměřila na tzv. potravin pro diabetiky v české maloobchodní síti. Teoretická část přináší pohled na onemocnění diabetes mellitus z hlediska historického vývoje, rozdělení tohoto onemocnění, jeho terapie včetně nutričních opatření a aspekty spojené s tzv. potravinami pro diabetiky a související legislativou. Praktická část si kladla za cíl průzkum maloobchodní sítě mapující dostupnost tzv. potravin pro diabetiky na českém trhu. Vybranými příklady přibližuje složení těchto specifických potravin, jejich vhodnost a důležitost ve výživě pacientů s onemocněním DM. Nabídka tzv. potravin pro diabetiky byla zjištěna v 11 ze 13 navštívených obchodů. Potraviny byly umístěné v neoznačených koutcích či mezi běžnými potravinami. V rámci sledovaného vzorku potravin významně dominovaly sladkosti, které se často vyznačovaly vysokým obsahem nasycených tuků, jednoduchých cukrů a nízkým obsahem vlákniny, které nekorespondují s doporučeními pro výživová opatření při onemocnění DM. Některé konkrétní potraviny sice nabízely jistou výhodu v podobě nízkého obsahu nasycených tuků či jednoduchých cukrů, nicméně v tomto ohledu není označení na obale jako je např. "dia" či "bez cukru" jednoznačně návodné a je nutné se orientovat dle výživového složení jednotlivých potravin. Označení sledovaných potravin bylo...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectdiabetická dieta - zvláštní potravinycs_CZ
dc.titleTak zvané potraviny pro diabetiky v české maloobchodní sítics_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-23
dc.description.departmentÚstav hygieny 3. LF UKcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygiene 3FM CUen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId212489
dc.title.translatedSo called special food for diabetic patients in Czech food storesen_US
dc.contributor.refereeŠmejkalová, Vladimíra
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePublic Healthen_US
thesis.degree.disciplineVeřejné zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygiene 3FM CUen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVeřejné zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-discipline.enPublic Healthen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csSouhrn Tato práce se zaměřila na tzv. potravin pro diabetiky v české maloobchodní síti. Teoretická část přináší pohled na onemocnění diabetes mellitus z hlediska historického vývoje, rozdělení tohoto onemocnění, jeho terapie včetně nutričních opatření a aspekty spojené s tzv. potravinami pro diabetiky a související legislativou. Praktická část si kladla za cíl průzkum maloobchodní sítě mapující dostupnost tzv. potravin pro diabetiky na českém trhu. Vybranými příklady přibližuje složení těchto specifických potravin, jejich vhodnost a důležitost ve výživě pacientů s onemocněním DM. Nabídka tzv. potravin pro diabetiky byla zjištěna v 11 ze 13 navštívených obchodů. Potraviny byly umístěné v neoznačených koutcích či mezi běžnými potravinami. V rámci sledovaného vzorku potravin významně dominovaly sladkosti, které se často vyznačovaly vysokým obsahem nasycených tuků, jednoduchých cukrů a nízkým obsahem vlákniny, které nekorespondují s doporučeními pro výživová opatření při onemocnění DM. Některé konkrétní potraviny sice nabízely jistou výhodu v podobě nízkého obsahu nasycených tuků či jednoduchých cukrů, nicméně v tomto ohledu není označení na obale jako je např. "dia" či "bez cukru" jednoznačně návodné a je nutné se orientovat dle výživového složení jednotlivých potravin. Označení sledovaných potravin bylo...cs_CZ
uk.abstract.enThe so-called special foods for diabetics in Czech food stores are in the focus of this theses. The theoretical part is a literature review devoted to the description of diseases diabetes mellitus with a view on the history, division of the disease, its treatment, related nutrition therapy, characteristics of the so-called special food for diabetics, and related regulations. The objective of the practical part is the survey of the supply of the so-called special food for diabetics in the Czech food stores. Selected examples demonstrated the nutritional value of the food in a focus and their suitability and importance for diabetes diet. Based on the survey, the supply of special food for diabetics was observed in 11 stores out of 13. The special food products were found in the special shelves without any further labeling or spread out among common food products. The food samples included a high amount of sweets often been characterized by a high amount of saturated fats, mono-/di-saccharides and low amount of fiber which are not in accordance with the nutritional recommendation for diabetes diet. Several food products possessed an advantage in terms of the low levels of saturated fats or mono- /di-saccharides. Nevertheless, only the nutritional value information is helpful to recognize these...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny 3. LF UKcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV